Ο Βρετανός πρέσβης μας «ξεναγεί» στην πρεσβευτική κατοικία στο Κολωνάκι (Video)

Η Βρετανική Πρεσβευτική Κατοικία, το σπίτι που έχτισε η Έλενα Βενιζέλου και στο οποίο έμεινε με το σύζυγό της, τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο, κλείνει προσωρινά για εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης. Σ´ ένα συγκινητικό βίντεο ο Πρέσβης Matthew Lodge – και ο #Bruno – κάνουν μια τελευταία βόλτα.

Η ιστορία του κτιρίου

Η ιστορία του κτηρίου ξεκινάει το 1928, όταν η Έλενα Σκυλίτση σύζυγος του Ελευθερίου Βενιζέλου, γόνος διακεκριμένης οικογένειας εφοπλιστών, επιχειρηματιών και τραπεζιτών, αγοράζει από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ένα μεγάλο οικόπεδο στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό Λουκιανού. Τον σχεδιασμό της κατοικίας αναλαμβάνει ο Αναστάσιος Μεταξάς, εκφραστής του νεοελληνικού ρυθμού. Η όλη κατασκευή κοστίζει 100.000 λίρες – ποσό αστρονομικό για την εποχή και το κτήριο ολοκληρώνεται το 1932.

Όταν ο Βενιζέλος πεθαίνει το 1936, η Έλενα αποφασίζει να το πουλήσει και λόγω των ισχυρών δεσμών της με τη Βρετανία, κάνει μια προσφορά στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία αγοράζει την οικία έναντι 46.000 λιρών Αγγλίας. Ο πρώτος ένοικος ήταν ο Βρετανός πρέσβης Σίντνεϊ Ουότερλο και από τότε 22 Βρετανοί Πρέσβεις έχουν μείνει στην οικία, η οποία τον πρώτο καιρό στέγαζε και τα γραφεία της Πρεσβείας.

Τα περισσότερα έπιπλα και άλλα αντικείμενα που βλέπει ο σημερινός επισκέπτης έχουν έρθει από τη Βρετανία – όπως οι γαλάζιες δερμάτινες καρέκλες στη Βιβλιοθήκη Βενιζέλου, τα πορσελάνινα σερβίτσια και τα μαχαιροπίρουνα με τα αρχικά ER (Elizabeth Regina).

Στην κατοικία έχουν μείνει μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, καθώς και μεγάλες μορφές της βρετανικής πολιτικής, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Μεταξύ των έργων τέχνης που κοσμούν το κτήριο συγκαταλέγονται:

-Το πορτρέτο του Λόρδου Βύρωνα από τον Τόμας Φίλιπς, ένα από τα πιο διάσημα πορτρέτα του 19ου αιώνα. Ο ίδιος ο Βύρωνας δεν είχε χρήματα για να το αγοράσει και το αγόρασε η πεθερά του, η οποία το κληροδότησε στην εγγονή της. Πέντε γενιές μετά, δημοπρατήθηκε και πέρασε στην ιδιοκτησία της βρετανικής κυβέρνησης.

-Οι ακουαρέλες του Εντουαρντ Λίαρ (1812-1888), που έζησε επί χρόνια στην Κέρκυρα και στην Κρήτη και ζωγράφισε πολλά ελληνικά τοπία (από τον ‘Αθω, τη Νεμέα και τη Φιγαλεία μέχρι την Αγία Λαύρα).

-Η εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας, ανωνύμου Κρητός, του 17ου αιώνα, που βρίσκεται στην αίθουσα χορού. Δωρήθηκε στην πρεσβεία από τον δήμαρχο της Αθήνας, τον Μάρτιο του 1941, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.

-Το «Δοχείο Λαδιού» του Τζον Κράξτον (1922-2009). Ο Κράξτον έζησε για πολλά χρόνια στα Χανιά, όπου μάλιστα υπηρέτησε ως Επίτιμος Πρόξενος της Βρετανίας. Το Μουσείο Μπενάκη μάλιστα, παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2017 επιλεγμένα έργα του στην έκθεση «Γκίκας – Craxton – Leigh Fermor, Η γοητεία της Ζωής στην Ελλάδα».

 

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας για την Εργατική Πρωτομαγιά

Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ανακοινώσει σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Μ.Τετάρτη το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Διεθνής Ημέρα Εργατών

Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου.

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς

Στάσεις εργασίας σε μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορεία - Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.

Η νέα εποχή των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

Ο CEO της κορυφαίας εταιρείας παροχών Internet Inalan, Kostiantyn Dolzhenko, μιλάει στο special edition του USA TODAY

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά από την Περιφέρεια Αττικής

Νίκος Χαρδαλιάς: "Εντατικοποιούμε τους ελέγχους για το πασχαλινό τραπέζι - Καμία ανοχή στην αισχροκέρδεια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνής Ημέρα Εργατών

Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου.