Το αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο που ξετρέλανε με τα σοκολατάκια του την Γκρέις Κέλι

Μια οικογενειακή επιχείρηση που σε πείσμα των καιρών, επιμένει στην παράδοση, τιμώντας την παρακαταθήκη των προγόνων, εξελίσσοντάς τη, ταυτόχρονα, με σεβασμό και αγάπη προς τα επιτεύγματά τους.

Η ιστορία του μας γυρνάει πολύ πίσω στο χρόνο, σχεδόν έναν αιώνα πριν. Ο προπάππους του σημερινού ιδιοκτήτη, Παναγιώτης Καρράς, έφυγε από το χωριό Βασιλικό, του δήμου Πωγωνίου, στο νομό Ιωαννίνων, για να έρθει στην Αθήνα και να εργαστεί σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της πόλης.

Ήταν το 1928 όταν αποφάσισε να ανοίξει του δικό του ζαχαροπλαστείο, στον αριθμό 2 της Βουκουρεστίου. Ήταν της «μόδας» τότε να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους ονόματα και έτσι το βάφτισε «Αριστοκρατικόν».

Επρόκειτο για ένα τυπικό, αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με πάστες, τούρτες, σουδάκια, εκλεράκια και ό,τι άλλο έβρισκε κανείς σε ένα κλασικό ζαχαροπλαστείο. Ωστόσο, ο παππούς Καρράς έβλεπε μπροστά και αφουγκραζόμενος τις επιθυμίες των Αθηναίων άρχισε να επικεντρώνεται στα σοκολατάκια, καταργώντας σιγά σιγά τα υπόλοιπα γλυκά.

Τη δεκαετία του ’60 η κόρη του, Τούλα Μπιτσοπούλου, μεταφέρει το Αριστοκρατικόν στον αριθμό 6 επί της Βουκουρεστίου. Είναι η εποχή που η φήμη του απογειώνεται, με την καλή Αθήνα να το έχει μάθει, πλέον, και να το έχει καθιερώσει στη συνείδησή του.

Το 1993, με την τρίτη γενιά, πια, στα ηνία μετακομίζει και πάλι, επί της Καραγεώργη Σερβίας αυτή τη φορά, για να καταλήξει το 2011, επί ιδιοκτησίας τέταρτης γενιάς, επί της Βουλής, στη Στοά Μπολάνη.

Όπως μου αποκαλύπτει χιουμοριστικά ο κύριος Θωμάς Μπιτσόπουλος –δισέγγονος του ιδρυτή του Αριστοκρατικόν, ζαχαροπλάστης- σοκολατοποιός και σημερινός «καπετάνιος» του– «αυτό που λέμε και γελάμε σαν οικογένεια μερικές φορές, είναι το ότι είναι ευχή και κατάρα κάθε γενιά του Αριστοκρατικόν να μετακομίζει το κεντρικό μας κατάστημα»!

Όπως ο ίδιος μας εξηγεί «στην αρχή οι κωδικοί στα μικρά σοκολατάκια μπουκίτσες ήταν 40-50 για να φτάσουν σήμερα τις περισσότερες από 200 διαφορετικές γεύσεις, που εναλλάσσονται αναλόγως με την εποχή και τις φρέσκες πρώτες ύλες της».

Όλα παρασκευάζονται καθημερινά στο χέρι (γι αυτό τόσο στο σχήμα, όσο και στη γεύση δεν θα βρείτε πανομοιότυπα) στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου στον Λυκαβηττό και διατίθενται στα καταστήματα (διαθέτει και στην Κηφισιά) πάντα ολόφρεσκα.

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τραπεζαρία: Τέλος εποχής

Έχεις, δεν έχεις τραπεζαρία στο σπίτι σου, αυτό το κείμενο σε αφορά.

Τι αποκαλύπτει για εσένα η διακόσμηση του σαλονιού σου;

Αν αγαπάς τις εντάσεις, είσαι δημιουργικός...

Διακόσμηση Σαλονιού: Οι καναπέδες που πρέπει να αποφύγεις σύμφωνα με τους designers – Δεν αντέχουν στον χρόνο!

Επειδή αποτελεί επένδυση και όχι κάτι που αλλάζουμε κάθε λίγο και λιγάκι, αξίζει να τον επιλέξεις με βάση τη διαχρονικότητα και όχι τη μόδα

Η φωνή των γυναικών στην Αθήνα

Χάρης Δούκας: «Δίνουμε βήμα στη φωνή των γυναικών»

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Το πρώτο 100% «πράσινο» αεροδρόμιο στην Ευρώπη

Ενεργειακά αυτόνομος εντός του 2025 Τον τίτλο του πρώτου πλήρως «πράσινου» αεροδρόμιου στην Ευρώπη...

Αθήνα, Νέα Εποχή Τουριστικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Αυτόνομος τουριστικός προορισμός η πρωτεύουσα Η Αθήνα επανακάμπτει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη, αφήνοντας πίσω...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθήνα, Νέα Εποχή Τουριστικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Αυτόνομος τουριστικός προορισμός η πρωτεύουσα Η Αθήνα επανακάμπτει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη, αφήνοντας πίσω...