Οι γυναίκες διεκδικούν την εκλογή τους

Πληθαίνουν όλο και περισσότερο αυτή τη περίοδο οι ενδείξεις ότι η χώρα μας βαδίζει ολοταχως ­πλήν απροόπτου ­σε εκλογές.

Σε αυτές τις δυσκολες για τον τόπο συγκυρίες γίνεται πιο επιτακτικήανάγκη της συμμετοχής όλου του ενεργού πληθυσμού της χώρας μας όχι μόνο στα κοινωνικά αλλά και στα πολιτικά τεκταινόμενα..

Έτσι το Κέντρο Έρευνας για Θέματα Ισότητας παιρνει πρωτοβουλίες και οργανώνει δράσεις ωστε να ενθαρρύνει και να ενδυναμώσει τις γυναίκες οι οποίες ήδη είναι η θέλουν να μπούν σε καθε βαθμίδα του πολιτικού στοίβου.Γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν τα εφόδια και τις γνώσεις ωστε να διεκδικήσουν τον χώρο και το μερίδιο που δικαιωματικά τους ανήκει στην πολιτική ζωή.

Δεν πρεπει ποτέ να ξεχνάμε οτι η ενθάρρυνση των γυναικών για τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων ,βοηθά στην αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας και ότι επίσης με την ενεργοποίηση των γυναικών είναι πιο κοντά η ημέρα που οι εκλογές δεν θα συνδέονται με τα φύλλα αλλά με τις δεξιοτητες των υποψηφίων .

Γι ́αυτά τα θέματα μιλήσαμε με την πρόεδρο του ΔΣ του ΚΕΘΙ κ. Σοφία Παυλάκη

1. Τι είναι το ΚΕΘΙ και πως λειτουργεί;

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) είναι Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύεται από Υπουργείο Εσωτερικών, με κύριο στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής. Από το 1994 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του ΚΕΘΙ, η συμβολή του στην εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών με την υλοποίηση Προγραμμάτων, Δράσεων και Ερευνών, είναι μεγάλη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ΚΕΘΙ αναπτύσσει τη δράση του ­ κυρίως­ μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας, γιατί η ισότητα μας αφορά όλους, γυναίκες και άνδρες.

2. Μιληστε μας για τα επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώνετε αυτήν την περίοδο.

Τα επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώνει το ΚΕΘΙ αυτήν την περίοδο, ως βασικό σκοπό έχουν την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στις πολιτικές διαδικασίες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελούν μια από τις δράσεις ενός μεγάλου Έργου που χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων μέσω του ΕΣΠΑ, και στοχεύουν στη διεύρυνση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και την ενίσχυση της εκπροσώπησής τους στους πολιτικούς θεσμούς. Η πολιτική αποτελεί ένα πεδίο όπου οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται και η ισότιμη συμμετοχή τους συνιστά το σημαντικότερο ίσως μέσο ενίσχυσης της δημοκρατικής διακυβέρνησης ενώ παράλληλα επιβάλλεται για λόγους αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Για τους λόγους αυτούς έχουμε σχεδιάσει και έχουμε ξεκινήσει τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ευελπιστώντας να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες να αναπτύξουν πολιτική δράση.

3. Ποια είναι η ανταπόκριση των γυναικών;

Μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει τα επιμορφωτικά σεμινάρια για την Περιφέρεια της Αττικής. Από την εμπειρία αυτή μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το ενδιαφέρον των γυναικών που συμμετείχαν ήταν πολύ μεγάλο. Ταυτόχρονα δεχόμαστε αιτήσεις και για τα υπόλοιπα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στην υπόλοιπη χώρα μέσα στο 2015, είτε μέσω της ιστοσελίδας του Έργου www.gynaikes­politiki.gr είτε μέσω αποστολή e­mail στο kethi@gynaikes­poltiki.gr. Ήδη έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλοςαριθμός αιτήσεων και το ΚΕΘΙ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εντάξει όλες τις ενδιαφερόμενες στις αριθμός αιτήσεων και το ΚΕΘΙ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εντάξει όλες τις ενδιαφερόμενες στις επιμορφωτικές του δράσεις.

4. Ποιό είναι το περιεχόμενό τους;

Οι δράσεις επιμόρφωσης με την οπτική του φύλου (gender training) αποτελούν βασική ευρωπαϊκή πρακτική στην προσπάθεια ένταξης της οπτικής του φύλου στο σύνολο των πολιτικών. Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν τέσσερις θεματικές ενότητες, 1. Φύλο­ Κοινωνία­Πολιτική, 2. Δομές Πολιτικής Εξουσίας, 3. Πολιτική Επικοινωνίας και 4. Εθνικές και Ευρωπαϊκές Πολιτικές, οι οποίες πραγματοποιούνται και σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και με βιωματικό τρόπο. Το περιεχόμενο της επιμόρφωσης βασίζεται σε εκπαιδευτικό υλικό σχεδιασμένο για τις ανάγκες του Έργου και οι εκπαιδευτές/τριες έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση, προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα της επιμόρφωσης σύμφωνα πάντα με τους στόχους του Έργου.

5. Υπάρχουν άλλοι τρόποι που αναπτύσσετε προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική;

Βεβαίως. Πέρα από τη συμμετοχή των γυναικών στα επιμορφωτικά σεμινάρια, το ΚΕΘΙ, με την πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία του στην παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών Συμβουλευτικής Στήριξης και Ενημέρωσης, δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες να λάβουν αντίστοιχες υπηρεσίες, προκειμένου να καταφέρουν να υπερβούν τα εμπόδια που λειτουργούν αποτρεπτικά στη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στις υπηρεσίες αυτές οι γυναίκες μπορούν να έχουν πρόσβαση ή μέσω της ιστοσελίδας του Έργου ή τηλεφωνικά ή με προσωπική συνάντηση στους χώρους του ΚΕΘΙ κατόπιν ραντεβού. Επιπλέον, με το Έργο αυτό εγκαινιάζεται μια καινοτόμα δράση που σχετίζεται με την παροχή υπηρεσιών Συμβουλευτικής Καθοδήγησης ­ Mentoring μέσα από την ιστοσελίδα του Έργου, όπου βρίσκεται ήδη αναρτημένος ο κατάλογος των γυναικών – μεντόρων. Οι μέντορες που έχουν επιλεγεί είναι γυναίκες που έχουν διακριθεί σε διάφορούς τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, και είναι διαθέσιμες να συμβουλεύσουν, ν καθοδηγήσουν και να διευκολύνουν τις ενδιαφερόμενες κατά την έναρξη της πολιτικής τους δράσης.

6. Τι προτείνετε στις γυναίκες;

Θα ήθελα να καλέσω όλες τις γυναίκες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας, να ενημερωθούν για το Έργο μας και να στηρίξουν την προσπάθειά μας. Είναι πολύ σημαντικό σε κρίσιμες περιόδους, όπως η περίοδος που βιώνουμε, να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να στηρίζουμε τις ενέργειες που αναπτύσσονται για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων. Η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί πολυτέλεια… αποτελεί δικαίωμα όλων, ανδρών και γυναικών, και θα πρέπει όλοι και όλες να το υπερασπιζόμαστε.

Διεύθυνση ΚΕΘΙ: Χαριλάου Τρικούπη και Βαλτετσίου 51

Τηλέφωνο: 2103898000

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς

Στάσεις εργασίας σε μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορεία - Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.

Η νέα εποχή των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

Ο CEO της κορυφαίας εταιρείας παροχών Internet Inalan, Kostiantyn Dolzhenko, μιλάει στο special edition του USA TODAY

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά από την Περιφέρεια Αττικής

Νίκος Χαρδαλιάς: "Εντατικοποιούμε τους ελέγχους για το πασχαλινό τραπέζι - Καμία ανοχή στην αισχροκέρδεια".

Τρελή πορεία ΙΧ στον Περιφερειακό του Καρέα (VIDEO)

Αυτοκίνητο προσέκρουσε στις διαχωριστικές μπάρες και σκόρπισε τον πανικό στα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Καφεκοπτείον Λουκάς: Η μυρωδιά του καφέ από το 1922 στη Ν.Ιωνία

ο ελληνικός συνιστά και το σήμα κατατεθέν του καφεκοπτείου, μαζί με τα παραδοσιακά μπρίκια που βοηθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ποιοι δικαιούνται από σήμερα επιστροφή πινακίδων από τον Δήμο της Αθήνας

Η επιστροφή των πινακίδων θα γίνεται μετά την καταβολή του αντίστοιχου προστίμου και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καφεκοπτείον Λουκάς: Η μυρωδιά του καφέ από το 1922 στη Ν.Ιωνία

ο ελληνικός συνιστά και το σήμα κατατεθέν του καφεκοπτείου, μαζί με τα παραδοσιακά μπρίκια που βοηθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ποιοι δικαιούνται από σήμερα επιστροφή πινακίδων από τον Δήμο της Αθήνας

Η επιστροφή των πινακίδων θα γίνεται μετά την καταβολή του αντίστοιχου προστίμου και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.