Ένα βίντεο με την ιστορία του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Βασιζόμενος σε συλλογή επιστημονικών πληροφοριών και σε έρευνες οργανισμών και ακαδημαικών, ο ο σκηνοθέτης Νίκος Κορακάκης δημιούργησε ένα animated βίντεο για να αφηγηθεί μέσα σε λίγα λεπτά την ιστορία της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σαντορίνη.

Η μουσική είναι του Ross Bugden ενώ τα πλάνα έχουν περάσει από ψηφιακή επεξεργασία μέσω Photoshop και Illustrator.

Η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νησί έλαβε χώρα το έτος 1950. Τμήματα του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι: Η Νέα Καμένη (1707-1711 μ.Χ.), η Παλαιά Καμένη (46-47 μ.Χ.), το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο(ενεργό) (1650 μ.Χ.), τα Χριστιανά νησιά. Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται ενεργό ηφαίστειο μαζί με τα Μέθανα, την Μήλο και την Νίσυρο.

Η Σαντορίνη καθώς και τα νησιά Θηρασία και Ασπρονήσι είναι απομεινάρια του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγύλη. Η Στρογγύλη ήταν ένας ηφαιστειακός κώνος. Το κεντρικό τμήμα της ανατινάχτηκε μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου από τη Μινωική έκρηξη που έγινε το 1613 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε καλδέρα της Σαντορίνης και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού.

Στο θαλάσσιο χάσμα που σχηματίστηκε μεταξύ Θήρας και Θηρασίας, που έχει βάθος 1.500 μέτρων, κατά καιρούς βγήκαν στην επιφάνεια ηφαιστειακοί κώνοι που σχημάτισαν τα εξής νησιά: την Παλαιά, τη Μικρή και τη Νέα Καμένη, την Καμένη Γεωργίου του Α΄, την Καμένη του Φουκέ, την Αφρόσσα και τη Δάφνη. Όλα αυτά τα νησιά μεγάλωναν σιγά-σιγά και ενώθηκαν, εκτός από την Παλαιά Καμένη.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία από το Δήμος Αθηναίων

Δράσεις Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής, Προαγωγής Υγείας και Δημόσιας Υγείας Με έναρξη ομάδας συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων.

Ιστορικός Περίπατος γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ένας μικρός τόπος στην καρδιά της Αθήνας, που έζησε τη γέννηση και τις περιπέτειες μιας ολόκληρης χώρας.

Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

Η ιδέα προήλθε από την Εθνική Επιτροπή της Τσεχοσλοβακίας.

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία την Κυριακή στην Αθήνα

Με σημείο εκκίνησης το Δημαρχείο της Αθήνας στην Πλατεία Κοτζιά στις 10 πμ.

Το δρομάκι της Αθήνας που έχουν περπατήσει όλοι

Ήταν από τους φαρδύτερους δρόμους της αρχαίας Αθήνας.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Τετάρτη το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ