Ανάδοχος της κινηματογραφικής κληρονομιάς η Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η ανάθεση της συλλογής, διαφύλαξης και συντήρησης της κινηματογραφικής κληρονομιάς στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος προβλέπεται σε σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου.

Με αυτό, το Ίδρυμα αναγνωρίζεται ως επίσημος φορέας διαφύλαξης κινηματογραφικής κληρονομιάς και του ανατίθεται η τήρηση αρχείου διαφύλαξης κινηματογραφικής κληρονομιάς, σε πλήρη ευθυγράμμιση με όσα προβλέπονται στις αποφάσεις και τις συστάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την οπτικοακουστική κληρονομιά.

Ήδη από το 1982 η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την οπτικοακουστική κληρονομιά προέβλεπε την υποχρεωτική κατάθεση (σε αντίγραφο) όλου του παραγόμενου υλικού κινούμενης εικόνας (legal deposit/depot legal) σε κάθε συμβαλλόμενο κράτος. Η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο την κατάθεση αντιγράφου σε ένα επίσημα ορισμένο αρχείο αλλά και την απαραίτητη συντήρηση και προστασία του κατατεθειμένου υλικού.

cf84ceb1ceb9cebdceb9cebfceb8ceaecebaceb7-cf84ceb7cf82-ceb5cebbcebbceacceb4cebfcf82

Μετά την κατάργηση του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου η αρμοδιότητα συλλογής, διαφύλαξης και διατήρησης των κινηματογραφικών ταινιών παραμένει ανενεργή, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει το υφιστάμενο κενό αναθέτοντας την υπηρεσία αυτή στην πλέον ενδεδειγμένη επιλογή, καθώς η Ταινιοθήκη της Ελλάδας λειτουργεί ήδη ως εποπτευόμενο από το υπουργείο Πολιτισμού ίδρυμα, με αντικείμενο απολύτως συναφές και με προϋπάρχουσα τεχνογνωσία, υποδομές και διεθνή αναγνώριση, που διασφαλίζουν την τεχνικά άρτια συλλογή, διαφύλαξη και συντήρηση της κινηματογραφικής μας κληρονομιάς.

Για την κάλυψη των δαπανών συλλογής, καταλογογράφησης, αρχειοθέτησης, διατήρησης, συντήρησης, αποκατάστασης, αξιοποίησης, ψηφιοποίησης και πρόσβασης στο αρχείο διαφύλαξης κινηματογραφικής κληρονομιάς θα καταβάλλεται στο ίδρυμα ετήσια τακτική επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επίσης, προβλέπεται η έγκριση από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού του προϋπολογισμού και του απολογισμού του Ιδρύματος καθώς και η δυνατότητα παραγγελίας έκτακτου οικονομικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο ή το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Οικονομικών.

tainiothiki-poster
Σημειώνεται ότι η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, η οποία διαθέτει 10.000 τίτλους εγχώριων και ξένων ταινιών, αποτελεί μόνιμο μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Κινηματογραφικών Αρχείων, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Αρχείων και είναι το μοναδικό Ίδρυμα Προστασίας της Κινηματογραφικής Κληρονομιάς στη χώρα μας, το οποίο ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του Ιδρύματος Προστασίας της Κινηματογραφικής Κληρονομιάς.

«Η χώρα αποκτά φορέα και διαδικασίες που θα εγγυώνται τη σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση της φιλμικής κληρονομίας της, ανταποκρινόμενη σε μια υποχρέωσή της που εκκρεμούσε επί χρόνια. Παράλληλα διασφαλίζεται η διάσωση του τεράστιου και μοναδικού αρχείου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος το οποίο κινδυνεύει σοβαρά λόγω της έλλειψης πόρων για τη συντήρησή του», δήλωσε η υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Άντζελα Γκερέκου.

«Η Ταινιοθήκη μπορεί χάρη στο σχέδιο νόμου να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να επιτελέσει το ρόλο της. Δηλαδή, να λειτουργήσει και ως βάση δεδομένων, αλλά και ως κιβωτός για τη διαφύλαξη της κινηματογραφικής μνήμης της χώρας», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρία Κομνηνού.

Share it!

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η ταινία που έγινε viral επειδή ήταν… κακή – Και ξαφνικά άρχισε να γεμίζει τις αίθουσες

Το «Niu Lai», μια low-tech κινεζική animation παραγωγή δύο ανθρώπων, ξεκίνησε σχεδόν απαρατήρητο και μετατράπηκε μέσα σε λίγες ημέρες σε internet phenomenon – Η ειρωνική δημοσιότητα αποδείχθηκε το καλύτερο marketing

Τροχαία Αττικής: 14.032 αλκοτέστ, 12 συλλήψεις – Οδηγοί με 163 χλμ./ώρα σε δρόμους με όριο 70

Σαρωτικοί έλεγχοι στους δρόμους της Αττικής – 145 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, 653 οχήματα ακινητοποιήθηκαν και αφαιρέθηκαν 777 άδειες οδήγησης

Τα μεγαλύτερα οικιστικά projects που αλλάζουν την Αττική

Μεγάλες αναπτύξεις αλλάζουν το τοπίο της κατοικίας σε πρώην βιομηχανικές και παραθαλάσσιες ζώνες

Οι πιο γνωστές τυρόπιτες της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις

Από τη Βουλής μέχρι το κέντρο, οι διευθύνσεις που έμαθαν στην πόλη τι σημαίνει σωστή τυρόπιτα

Περπάτημα δίπλα στη θάλασσα – 10 εύκολες διαδρομές

Παραλιακοί περίπατοι για κάθε γειτονιά, από το κέντρο μέχρι τα νότια προάστια

Πώς εκδίδω βεβαίωση μόνιμης κατοικίας

Ένα έγγραφο που ζητείται συχνά για φορολογικούς και εκπαιδευτικούς λόγους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ταινία που έγινε viral επειδή ήταν… κακή – Και ξαφνικά άρχισε να γεμίζει τις αίθουσες

Το «Niu Lai», μια low-tech κινεζική animation παραγωγή δύο ανθρώπων, ξεκίνησε σχεδόν απαρατήρητο και μετατράπηκε μέσα σε λίγες ημέρες σε internet phenomenon – Η ειρωνική δημοσιότητα αποδείχθηκε το καλύτερο marketing

Τροχαία Αττικής: 14.032 αλκοτέστ, 12 συλλήψεις – Οδηγοί με 163 χλμ./ώρα σε δρόμους με όριο 70

Σαρωτικοί έλεγχοι στους δρόμους της Αττικής – 145 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, 653 οχήματα ακινητοποιήθηκαν και αφαιρέθηκαν 777 άδειες οδήγησης