Νόμιμο πλέον το “γράψιμο” CD και DVD

Και όμως οι Άγγλοι πλέον μπορούν να δημιουργούν νόμιμα αντίγραφα των cd, dvd και ebooks που έχουν αγοράσει. Φυσικά, για προσωπική χρήση και όχι για εμπορική μιας και αυτό είναι παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων και παράνομη εκμετάλλευση με σκοπό το εμπορικό κέρδος.

Το Δίκαιο που επικρατεί γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα είναι λίγο περίεργο και ρευστό μιας και για τον ψηφιακό κόσμο είναι σχετικά κάτι νέο. Το μόνο σίγουρο είναι πως απαγορεύεται η αντιγραφή για διάθεση και πώληση. Όμως τι γίνεται αν θες να έχεις έναν δίσκο και στο αυτοκίνητο και στο σπίτι; Θα τον αγοράσεις 2 φορές ή μπορείς να φτιάξεις ένα νόμιμο αντίγραφο μόνο γι’ αυτή τη χρήση και με σκοπό να αποφύγεις τις φθορές στο πρωτότυπο που χρυσοπλήρωσες;

Στην Ελλάδα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες που λένε πως να φτιάξεις ενα backup και πως να το χρησιμοποιείς για να είσαι εντός του νόμου όταν αγοράζεις ένα ψηφιακό προϊόν. Όμως δεν ισχύει το ίδιο καθεστώς για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Το δικαίωμα στο backuping απέκτησε πρόσφατα η Αγγλία όμως με τον περιορισμό (όπως και στην Ελλάδα): όχι στο διαμοιρασμό μέσω του διαδικτύου (torrent/upload sites) και όχι “το δάνεισα” σε ένα φίλο για να το αντιγράψει.

Στις νέες ψηφιακές ρυθμίσεις τι γίνεται με το cloud computing όμως;

Ναι, μπορείς να έχεις στα “σύννεφα” το αγαπημένο σου δισκάκι όμως με την προϋπόθεση πως συνδέεσαι μόνο εσύ και όχι φίλοι σου.

Για τους τελευταίους υπάρχει το YouTube και το Spotify, κάτι που αμελούν μάλλον οι σκληροί νομοθέτες και οι εταιρείες…

 

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο χάρτης με τις 314 βόμβες που μετέτρεψαν σε «ναρκοπέδιο» το Ελληνικό

Πρόκειται για 314 βόμβες αεροπορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν βρεθεί εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Διακοπή κυκλοφορίας στα Λιμανάκια λόγω κατολισθήσεων

Πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας τη Μεγάλη Δευτέρα στα Λιμανάκια από τις 06.00 έως τις 16.00 το απόγευμα.

Στην Κυψέλη τον Μάιο το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου!

Το Κυψέλη Mundial, όπως είναι η ακριβής ονομασία του, θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αλεπότρυπας το διήμερο 11 και 12 Μαΐου.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Σάββατο το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Graphic Design)

Την ημέρα τιμούν οι επαγγελματίες του χώρου σε 17 χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα.

Από το Άλσος Παγκρατίου ξεκίνησε πιλοτικά η δράση “Καθαρίζουμε ενεργά”.

Εθελοντές πήραν τις σκούπες και ανέλαβαν δράση σκουπίζοντας το πάρκο της περιοχής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Κυψέλη τον Μάιο το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου!

Το Κυψέλη Mundial, όπως είναι η ακριβής ονομασία του, θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αλεπότρυπας το διήμερο 11 και 12 Μαΐου.