Από τα All star του Chuck Taylor σε αυτά του Kurt Cobain!

Οδοιπορικό στη ιστορία των Converse. Από μπασκετικά παπούτσια, έγιναν μόδα και τρόπος ζωής, αντίδρασης και σύμβολο του της Ροκ μουσικής. Τα μόνα παπούτσια που φαίνονται πιο όμορφα όταν είναι φθαρμένα. 

Επιμέλεια Αντρέας Ψάλτης

Αποκλείεται να μην έχετε φορέσει έστω και μία φορά το ψηλό κλασσικό μα΄τρο σταράκι, ή έστω να μπείτε στην περιέργεια να αγοράσετε ένα ζευγάρι βλέποντας την πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω σας να τα φοράνε. Το παπούτσι converse all star έχει πλέον μετατραπεί σε φαινόμενο μόδας, από τα λίγα πράγματα που δεν έχουν ξεθωριάσει με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα οι πωλήσεις αυξάνονται δραματικά ολόχρονα και έχει γίνει πλέον μέρος του υλικού πολιτισμού. Τα converse κοστίζουν περίπου 55 ευρώ τα απλά ψηλά ενώ τα χαμηλά γύρω στα 45 με 50. Υπάρχουν και νέα μοντέλα τα οποία η εταιρεία λανσάρει με ψηλότερη τιμή. Η εταιρεία διαθέτει επίσης είδη ένδυσης αλλά και τσάντες.

Τα παπούτσια All Star είναι πολύ απλά στον σχεδιασμό τους. Είναι ρούχενα στο πάνω μέρος ενώ η σόλα και το μπροστινό μέρος είναι φτιαγμένα από καουτσιούκ. Το χρώμα των κορδονιών αλλά και των γραμμών στην σόλα είναι ανάλογα με το σχέδιο του παπουτσιού. Η γλώσσα είναι ακριβώς στο ύψος του παπουτσιού ενώ ο ραφές στο πλάι και στο πίσω μέρος είναι χωρματισμένες ανάλογα και πάλι με το γενικό χρώμα του παπουτσιού. Υπάρχει εσωτερική σόλα μέσα στο παπούτσι η οποία βοηθά στο να μην αγγίζει το πόδι με το έδαφος αλλά και για την αποφυγή των κραδασμών. Το καουτσιούκ είναι το κύριο υλικό κατασκευής μαζί με το ρούχο και ο λόγος είναι για να μπορεί το κάθε παπούτσι all star να αφομειωθεί με το κάθε πόδι του κατόχου του.

Διαβάστε πιο κάτω για την διαδικασία δημιουργίας ενός παπουτσιού all star:

Η διαδικασία με την οποία δημιουργούνται όλα τα παπούτσια και κατ’επέκταση τα All-star είναι πολύ ενδιαφέρουσα και συνάμα προσεχτική. Αρχικά, η πρώτη δουλειά σε ένα υποδηματοποιείο είναι ο διαχωρισμός των δερμάτων κατά κατηγορίες, από τα οποία θα γίνουν οι σόλες, τα τακούνια, οι φόδρες και τα επάνω τμήματα των παπουτσιών.

Τα σολοδέρματα κόβονται στα ανάλογα μεγέθη, ενώ το επάνω δέρμα του παπουτσιού περνά στα τμήματα κοπής, όπου θα κοπεί σύμφωνα με το σχέδιο που θέλουν να δώσουν στο παπούτσι. Στη συνέχεια, τα σολοδέρματα και οι φόδρες περνούν στο ραφείο, όπου ράβονται. Ύστερα μια ειδική μηχανή προσαρμόζει τις σόλες σε καλαπόδια και τα περνάει στο τμήμα συναρμολόγησης, όπου τοποθετούνται τα τελευταία μέρη του παπουτσιού. Αξίζει να σημειωθεί οτι οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανέρχονται στους 2658.

Δείτε τις τρεις φωτογραφίες πιο κάτω. Το πριν και το τώρα του εργοστασίου κατασκευής τους:

CONVERSE-GP-STUDSHOES_17

factory

 Το ιστορικό των παπουτσιών All star:

Πρωτοκατασκευάστηκαν το 1917 με την ονομασία “All-Star”, όταν η Converse επιχείρησε να καλύψει την αγορά παπουτσιών για μπάσκετ ωστόσο μετά μετονομάστηκε η εταιρεία σε Chuck Taylor All star, θα εξηγήσουμε μετά πως.

Η εταιρεία ελαστικών υποδημάτων Converse Rubber ιδρύθηκε το 1908 στη Μασαχουσέτη, από τον Marquis M. Converse.. Η Converse αρχικά κατασκεύαζε γαλότσες και εποχικά παπούτσια. Εννέα χρόνια μετά την ίδρυση της, το 1917, αποφάσισε να κατασκευάσει αθλητικά παπούτσια. Εκείνη την εποχή το μπάσκετ γινόταν δημοφιλές με γοργούς ρυθμούς στις ΗΠΑ και η Converse ήθελε να εφοδιάσει τους παίκτες με καλά παπούτσια που να ταιριάζουν στη φύση του αθλήματος. Τα All Stars της Converse υπήρξαν τα πρώτα υποδήματα μπάσκετ που κατασκευάστηκαν μαζικά στην Αμερική.

Ο μπασκετμπολίστας Chuck Taylor ήταν μαθητής γυμνασίου στην πολιτεία της Ινδιάνα όταν άρχισε να φορά τα All Stars της Converse και γρήγορα έγινε φανατικός με αυτά. Ωστόσο τα παπούτσια αυτά δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή, ώσπου ο Chuck Taylor τα υιοθέτησε ως τα αγαπημένα του παπούτσια και σύντομα έγινε ο κύριος αντιπρόσωπός τους αφού αποφάσισε να τα διαφημίζει παρόλο που στην αρχή παραπονέθηκε ότι δεν τον βόλευαν.

Στην ουσία ο Chuck πέραν από μπασκετμπολίστας είχε και επιχειρηματικό μυαλό το οποίο μετέπειτα τον βοήθησε στο έργο του με την Converse.

Η διασημότητα που έδωσε στα παπούτσια ο μπασκετμπολίστας τα έκανε ακόμα πιο γνωστά στο ευρύ κοινό αλλά και σε άλλους αθλητές.
Στην Ολυμπιάδα του 1936, η αντρική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ φόρεσε τα All-Star στο ντεμπούτο της, προαναγγέλοντας οτι η συγκεκριμένη σειρά θα κυριαρχούσε στα «παρκέ» τα επόμενα χρόνια. Μετά το πέρας της καριέρας του, ο Taylor, περιόδευε στην Αμερική, διδάσκοντας μπάσκετ στα σχολεία και πουλώντας παράλληλα παπούτσια.
Δεν ήταν η μοναδική του συμβολή όμως, αφού πρότεινε ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση του παπουτσιού, όπως η ελαστικότητα, η υποστήριξη του παπουτσιού και η αύξηση της προστασίας στον αστράγαλο. Η σπουδαιότητα του μεγάλου αυτού αθλητή αναγνωρίστηκε από την εταιρεία και έτσι τα παπούτσια εξασφάλισαν την υπογραφή του στο λογότυπό τους.

Δείτε τις πιο κάτω φωτογραφίες με τα μπασκετικά τότε παπούτσια all star:

007137Watermarked

Converse 4

Converse-Basketball

Όλα τα μπασκετικά all star κατασκευάζονταν σε μαύρο χρώμα με δέρμα και ύφασμα. Η σόλα ήταν λστιχένια για να μην γλιστρά το πόδις το παρκέ του γηπέδου. Το επιχειρηματικό μυαλό του Taylor οδήγησε την εταιρεία στο να λανσάρει τα πρώρα άσπρα σταράκια σπάζοντας έτσι το μονοπώλειο των μαύρων.

Η επαναστατική ιδέα τότε να κυκλοφορήσουν και σε άλλο χρώμα τα παπούτσια ήταν το έναυσμα και μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο τα σταράκια κυκλοφορούσαν σε πέντε σχέδια και μάλιστα το κέθε παπούτσι είχε το λογότυπο της ομάδας που το φορούσε. 

Οι νέες καινοτομίες των παπουτσιών αλλά και η άνοδος της δημοτικότητας του σπορ αύξησε ραγδαία τις πωλήσεις σε όλες σχεδόν τις χώρες.

Converse – Νεολαία – Μουσική

Οι δεκαετίες του 70 και του 80 ήταν χρυσές για την εταιρεία. Η άνοδος του ροκ ρεύματος μουσικής και η αντιδραστικότητα της νεολαίας ήταν το καινούργιο «σπίτι» των παπουτσιών all star. Τα κλασικά μαύρα all star φορούνταν όχι μόνο από τους ροκάδες οπαδούς αλλά και από όλους τους καλιτέχνες της εποχής οι οποίοι τα φορούσαν στα live τους. Από τότε μέχρι και σήμερα τα παπούτσια χαρακτηρίζονται από μία ροκ νοοτροπία και όχι τόσο μπασκετική.

Διάσημοι μουσικοί αστέρες και συγκροτήματα της εποχής όπως ήταν οι Pink Floyd, οι Doors, οι Ramones, οι ACDC, ή ακόμα και ο Kurt Cobain ή ο Slash, δεν τα αποχωρίζονταν από τις συναυλίες τους. Πλέον, το να φοράς τα συγκεκριμένα παπούτσια σήμαινε οτι είσαι «επαναστάτης», «εναλλακτικός» ή ακόμα και «περιθωριακός». Συνδυάζονταν συχνά με αντίστοιχο στυλ ντυσίματος και κουρέματος, το οποίο σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα ενστερνίστηκε μεγάλη μερίδα του νεανικού κοινού

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε πως διάσημες ροκ μπάντες λάνσαραν τα παπούστια All star: 

converse-acdc-111074f-01-570x435 conversemetallica1 converse-x-pink-floyd-dark-side-hi-1

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Από το Άλσος Παγκρατίου ξεκίνησε πιλοτικά η δράση “Καθαρίζουμε ενεργά”.

Εθελοντές πήραν τις σκούπες και ανέλαβαν δράση σκουπίζοντας το πάρκο της περιοχής τους.

Τα σχέδια «μετακόμισης» 9 υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ

Η επένδυση εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ και θα γίνει μέσω σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα.

Περίπατος Βιβλίου το Σάββατο στην Αθήνα

Ειδικές εκδηλώσεις στη Βουλή Ένωση που διοργανώνει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου.

Ο μετεωρολόγος Γ. Τσατραφύλλιας προβλέπει τον καιρό του Πάσχα

Μοιρασμένος θα είναι ο καιρός τις ημέρες του Πάσχα, με καλοκαιρία, σκόνη και ανοιξιάτικες αστάθειες.

«Live» η Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας από το Παναθηναϊκό Στάδιο

Μετά από το συναρπαστικό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για 11 ημέρες επί ελληνικού εδάφους, ήρθε η ώρα να παραδοθεί στην αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περίπατος Βιβλίου το Σάββατο στην Αθήνα

Ειδικές εκδηλώσεις στη Βουλή Ένωση που διοργανώνει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου.

«Live» η Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας από το Παναθηναϊκό Στάδιο

Μετά από το συναρπαστικό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για 11 ημέρες επί ελληνικού εδάφους, ήρθε η ώρα να παραδοθεί στην αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024».