Συρία: Ενός λεπτού βουτιά στο σκοτάδι [PBS NEWS]

[dropcap size=big]Ο[/dropcap] καιρός ανοιξιάτικος, τα πουλιά τραγουδούν, τα μαλλιά της ηθοποιού Farah Presley ανεμίζουν και ξαφνικά όλα σκοτεινιάζουν και ο φόβος κυριεύει την νεαρή γυναίκα. Με τον τίτλο «Fade to Black» (Βουτιά στο Σκοτάδι), αυτό το σύντομο και πολύ ποιητικό φιλμ, σκηνοθετήθηκε από τον Amer Albarzawi, ένα Σύριο που γεννήθηκε στη Raqqa, την πόλη που θεωρείται από τον Ιούνιο του 2014 ως το προπύργιο του ισλαμικού κράτους.

Σε αυτό το Stop-motion φίλμ παρακολουθούμε τις βίαιες αλλαγές που επέβαλλε το Ισλαμικό Κράτος στους κατοίκους της Raqqa, στη βόρεια Συρία. «Ξαφνικά μέσα σε μια μέρα δεν είχαμε πια το δικαίωμα να καπνίζουμε. Την επόμενη μέρα απαγορεύτηκε τα κορίτσια και τα αγόρια να περπατούν μαζί στο δρόμο. Τον επόμενο μήνα, απαγορεύτηκε στα κορίτσια και στα αγόρια να είναι μαζί στο σχολείο και η χρήση της ισλαμικής μαντήλας έγινε υποχρεωτική… Είμαι μουσουλμάνος, αλλά αυτό είναι κάτι το ασυνήθιστο για μένα» λέει ο Amer Albarzawi, στο αμερικανικό κανάλι PBS.

O Amer Albarzawi, ζευγάρι με την Farah Presley, ζει πια στην Τουρκία. Για τον ίδιο, «είναι πιο απαραίτητο από ποτέ ότι οι Σύριοι καλλιτέχνες να δημιουργούν για να μπορέσει η ιστορία και ο πολιτισμός της χώρας μας να παραμείνει ζωντανός».

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

“Super Food Festival” στο Ζάππειο από τις 24 έως 28 Απριλίου

Ανακάλυψε καινοτόμα τρόφιμα αλλά και παραδοσιακά από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Οι «θησαυροί» του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής (ΦΩΤΟ)

Ποιο ήταν το πρώτο ποντίκι υπολογιστή της ιστορίας; Πώς έμοιαζε ένα λάπτοπ το 1980; Με τι μηχάνημα έκαναν πράξεις τη δεκαετία του 1950;

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (ΦΩΤΟ)

Έδωσε το παρών στην πρώτη μέρα του φετινού @athens_science_festival μαζί με τον Δήμαρχο της Αθήνας.

Έλεγχος και ενημέρωση για την Καρδιακή Ανεπάρκεια στα δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων

Στο 4ο και 5ο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων κλιμάκια της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι «θησαυροί» του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής (ΦΩΤΟ)

Ποιο ήταν το πρώτο ποντίκι υπολογιστή της ιστορίας; Πώς έμοιαζε ένα λάπτοπ το 1980; Με τι μηχάνημα έκαναν πράξεις τη δεκαετία του 1950;