Συμφέρει το LPG ή CNG στο αυτοκίνητο και πόσο διαφέρουν;

- Advertisement -

Η ανάγκη για οικονομία στις καθημερινές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, έχει οδηγήσει πολλούς κατόχους οχημάτων στην αναζήτηση εναλλακτικών καυσίμων, μεταξύ των οποίων κυριαρχεί το υγραέριο κίνησης LPG, ενώ ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το φυσικό αέριο κίνησης CNG. Πολλοί τα συγχέουν μεταξύ τους, ωστόσο πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά καύσιμα τόσο σε σύσταση όσο και στην εγκατάσταση. Έχουν όμως ένα κοινό: Τη μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων.

Για τις διαφορές μεταξύ του LGP και CNG μιλήσαμε με τον υπεύθυνο της EuropeGAS Hellas, κ. Αλέκο Σταχτούρη, ο οποίος σε προηγούμενη συνέντευξη, μας απάντησε σε καίρια ερωτήματα σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζετε πριν και μετά την εγκατάσταση του LPG, όπως πιθανά προβλήματα του LPG, πότε πρέπει να γίνεται το service, αν χρειάζεται αλλαγή των μπουζί κ.λπ.

Σε τι διαφέρουν το LPG από το CNG και πιο είναι οικονομικότερο;

Είναι συχνή πια η ερώτηση των οδηγών για τις διαφορές του LPG (υγραέριο) με το CNG (φυσικό αέριο) καθώς και πιο καύσιμο είναι ασφαλέστερο και οικονομικότερο. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι το CNG είναι μίγμα υδατανθράκων αποτελούμενο κυρίως από μεθάνιο, ενώ το LPG είναι μίγμα βουτανίου προπανίου και αποτελεί προϊόν διύλισης. Το CNG λοιπόν λόγω υψηλών πιέσεων αποθηκεύεται σε ενισχυμένες δεξαμενές (υπό πίεση 200 bar), με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο και να επιβαρύνει με περισσότερα κιλά το όχημα σε σχέση με το LPG. Το CNG είναι ελαφρύτερο από τον αέρα και διαφεύγει πιο εύκολα από κλειστούς χώρους, ενώ το LPG είναι βαρύτερο και διαφεύγει δυσκολότερα.

Η κατανάλωση του CNG είναι με τα σημερινά δεδομένα είναι 10-20% οικονομικότερη σε σχέση με το LPG. Για παράδειγμα: Ένα όχημα που καταναλώνει 7,0 λτ./100 χλμ. βενζίνη ή 7,9 λτ./100 χλμ. LPG ή 5,3 κιλά/100 χλμ. CNG με τις σημερινές τιμές καυσίμων θα κοστίζει η μετακίνησή του περίπου: σε βενζίνη 9,8 ευρώ/100 χλμ., σε LPG 5,6 ευρώ/100 χλμ. και σε CNG 4,3 ευρώ/100χλμ.

Βέβαια αν μιλάμε για μετατροπή βενζινοκίνητου οχήματος σε LPG ή CNG και όχι αγορά, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το κόστος μετατροπής σε CNG, σε σχέση με μετατροπή LPG, είναι σχεδόν διπλό.

Συγκριτικά με το diesel πόσο συμφέρει το LPG και CNG;

Για να απαντηθεί σωστά η ερώτηση πόσο και ποιό είναι το οικονομικότερο καύσιμο ή ποια μετατροπή ή αγορά είναι η πιο συμφέρουσα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποιους παράγοντες όπως:

α) Κόστος μετατροπής – αγοράς

β) Οι διαφορές των τιμών των καυσίμων

γ) Η απόσταση που διανύει το όχημα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

δ) Η κατανάλωση του αυτοκινήτου

ε) Το δίκτυο ανεφοδιασμού καθώς και η δυνατότητα λειτουργίας εναλλαγής σε δύο ή τρία καύσιμα του οχήματος. Με τα σημερινά δεδομένα η χρήση LPG ή CNG είναι σαφώς οικονομικότερη σε σχέση με την βενζίνη και το πετρέλαιο σε διαφορετικά ποσοστά.

Πόσος χρόνος απαιτείται για την απόσβεση του κόστους από την τοποθέτηση LPG ή GNG;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να κάνει κάποιος απόσβεση της τοποθέτησης LPG/CNG στο αυτοκίνητό του εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:

α) Το κόστος και η συντήρηση της μετατροπής

β) Η απόσταση που διανύει το όχημα σε δεδομένο χρονικό διάστημα

γ) Το δίκτυο ανεφοδιασμού

δ) Το κόστος του καυσίμου ανά εφοδιασμό.

ε) Η οδηγική συμπεριφορά.

EUROPEGAS E.E.
Εμπόριο συστημάτων υγραεριοκίνησης

 Χάρτης:


ΠΗΓΗ : autogreeknews.gr

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δήμος Αθηναίων: Από 1ης Απριλίου 3ετές πρόγραμμα δωρεάν άθλησης στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Από εκμάθηση κολύμβησης, μέχρι Yoga, Pilates, Πολεμικές τέχνες και Τάι Τσι.

Συνεργασία Δημάρχου Νέας Ιωνίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Θάνο Ασκητή

Στο τραπέζι οι τρόποι ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και των δομών Υγείας του Δήμου.

Στα δικαστήρια Παπανικολάου και Κωνσταντάτος για τα όρια των Δήμων Γλυφάδας – Ελληνικού (ΧΑΡΤΕΣ)

Η αγωγή του Δήμου Γλυφάδας κατά του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης με επίδικο γεωτεμάχιο έκτασης 809,00 τ.μ. στα όρια δύο «γειτόνων».

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.

Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση: «Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να κάνει το σταυρό του

Παραλαμβάνει ένα έργο υπερώριμο, στρωμένο με εξαφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ».

Αφρικανική σκόνη: Τι μεταφέρει και πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία

Η σκόνη είναι ένας τύπος σωματιδίων (PM) που προέρχεται από την έρημο Σαχάρα στη Βόρεια Αφρική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.