Έγιναν 53… κομμάτια στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση με Λαφαζάνη

[dropcap size=big]Η[/dropcap] προγραμματική αμηχανία είναι τόσο εμφανής στην Κουμουνδούρου και στην εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου, αυτή η αδυναμία διάρθρωσης πολιτικού και εκλογικού προγράμματος μεταφράζεται στη διάθεση αποστράτευσης με τη μη συμπερίληψή τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ από σειρά στελεχών που στην εξελισσόμενη διάσπαση δεν ακολουθούν τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Τον τόνο σ’ αυτές τις εξελίξεις δίνουν οι διεργασίες στην πολυπληθέστερη μέχρι πρότινος ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που βρισκόταν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, την λεγόμενη «κίνηση των 53» η οποία έχει τριχοτομηθεί. Μια σειρά στελεχών της θα δώσει κανονικά στο πλευρό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη των εκλογών, μια άλλη μερίδα στελεχών προβληματίζεται σοβαρά αν θα τεθεί στη διάθεση του πρωθυπουργού για την κατάρτιση της λίστας των ψηφοδελτίων, ενώ υπάρχει και μια μικρότερη ομάδα που έχει διαλέξει το δρόμο της αποστράτευσης από το προσκήνιο της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σ’ αυτή την ομάδα ανήκαν ο παραιτηθείς γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Τάσος Κορωνάκης που άνοιξε το γαϊτανάκι των πολιτικών αποστρατεύσεων στο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνώντας με τους κυβερνητικούς χειρισμούς και κυρίως με τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης που μέσω της επιλογής των εκλογών εξώθησε στην έξοδο από το ΣΥΡΙΖΑ την ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Την κίνηση Κορωνάκη ακολούθησε και η ομάδα των 53 στη Θεσσαλονίκη που αποφάσισαν να παραιτηθούν από τα κομματικά όργανα στα οποία συμμετέχουν αλλά παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι νεωτέρας, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει τις τελικές τους αποφάσεις για το ποια θα είναι και να θα συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον κάποια σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κίνηση των 53 ανήκουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος παρότι ανέλαβε εκ της θέσης του το κύριο βάρος υπεράσπισης του μνημονίου, προβληματίζεται πολύ σοβαρά για το αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής. Σ’ αυτή την κατηγορία των στελεχών ανήκει και ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος αμέσως μετά τον ανασχηματισμό ουσιαστικά «κρύβεται» από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αδυνατώντας να υπερασπιστεί τη μνημονιακή συμφωνία της κυβέρνησης. Προβληματισμένοι για το αν θα είναι υποψήφιοι είναι δύο ακόμα υπουργοί ο Θόδωρος Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Σημειωτέον, και αυτό είναι απολύτως ενδεικτικό του κλίματος στην Κουμουνδούρου και στην κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει στο κόμμα μετά τη διάσπαση, ότι πρόκειται για στελέχη που δεν διαφοροποιήθηκαν στις ψηφοφορίες στη βουλή δίνοντας θετική ψήφο στο νέο μνημόνιο.

Αντίθετα, βουλευτές που ψήφισαν όχι ή παρών όπως ο Κώστας Ζαχαριάς και η Ηρώ Διώτη με επίσημη δήλωσή τους έχουν τονίσει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι αδυνατώντας να υπερασπιστούν μνημονιακές επιλογές. Ανάλογη δήλωση ότι δεν θα είναι υποψήφια έχει κάνει και η βουλευτής Αχαΐας Μαρία Κανελλοπούλου η οποία σημειωτέον είχε ψηφίσει ναι στα μνημονιακά νομοσχέδια του καλοκαιριού. Παράλληλα ανοιχτό είναι το θέμα και με τους υπόλοιπους βουλευτές που έχουν ψηφίσει παρών στο μνημόνιο.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να κλείσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο όταν και αναμένεται να πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνδιάσκεψη στο ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την προεκλογική τακτική του κόμματος.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

“Super Food Festival” στο Ζάππειο από τις 24 έως 28 Απριλίου

Ανακάλυψε καινοτόμα τρόφιμα αλλά και παραδοσιακά από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Οι «θησαυροί» του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής (ΦΩΤΟ)

Ποιο ήταν το πρώτο ποντίκι υπολογιστή της ιστορίας; Πώς έμοιαζε ένα λάπτοπ το 1980; Με τι μηχάνημα έκαναν πράξεις τη δεκαετία του 1950;

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (ΦΩΤΟ)

Έδωσε το παρών στην πρώτη μέρα του φετινού @athens_science_festival μαζί με τον Δήμαρχο της Αθήνας.

Έλεγχος και ενημέρωση για την Καρδιακή Ανεπάρκεια στα δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων

Στο 4ο και 5ο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων κλιμάκια της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι «θησαυροί» του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής (ΦΩΤΟ)

Ποιο ήταν το πρώτο ποντίκι υπολογιστή της ιστορίας; Πώς έμοιαζε ένα λάπτοπ το 1980; Με τι μηχάνημα έκαναν πράξεις τη δεκαετία του 1950;