Πρώτα διάσπαση και μετά συμφωνία – μνημόνιο με την τρόικα

του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Ανατροπή δεδομένων έχουμε πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς η αρχική πρόθεση του πρωθυπουργού και του μεγάρου Μαξίμου να κλείσει πρώτα η συμφωνία με την τρόικα για το νέο μνημόνιο μέχρι τέλη Αυγούστου και μετά να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο προσκρούει στην πραγματικότητα και στο ολοένα και βαθύτερο εσωκομματικό ρήγμα


[dropcap size=big]Ε[/dropcap]νδεικτικό και αντιπροσωπευτικό του βαρύτατου και ψυχικά τραυματισμένου κλίματος στις σχέσεις κόμματος και κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις και κωλυσιεργίες τις τελευταίες μέρες η Πολιτική Γραμματεία (θεωρητικά έχει το συσχετισμό ο Τσίπρας) δεν κατέστη δυνατό να καταλήξει σε απόφαση και τελικά το θέμα του πως θα προχωρήσει το κόμμα και πως θα επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση παραπέμπεται να λυθεί στην εσπευσμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Πέμπτη.

Η βασική διαφωνία όπως αρχικά διαγραφόταν ήταν το γεγονός ότι η πλευρά του Πρωθυπουργού ήθελε να πάει σε έκτακτο συνέδριο (εκλογή νέων αντιπροσώπων) αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές που θα οριστικοποιούνταν το τρίτο μνημόνιο ενώ η πλευρά των διαφωνούντων ήθελαν να τοποθετηθεί το κόμμα μέσω διαρκούς συνεδρίου (οι σύνεδροι είναι εκλεγμένοι από το προηγούμενο συνέδριο) πριν από την συμφωνία, πιέζοντας την κυβέρνηση να διακόψει τώρα τις συνομιλίες και να επανατοποθετηθεί στο ζήτημα της διακυβέρνησης με βάση τις προεκλογικές προγραμματικές της δεσμεύσεις και τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου με έξοδο από το ευρώ.

Μάλιστα σχετική δήλωση υπέγραψαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Όπως φαίνεται ο προβληματισμός και η αβεβαιότητα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως προδιαγράφεται από τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για το νέο μνημόνιο μάλλον δυσκολεύει ακόμα και τους μέχρι πρότινος ακραιφνείς κομματικούς υποστηρικτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού να τον ακολουθήσουν χωρίς αστερίσκους στις επιλογές του. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στην αδυναμία της Πολιτικής Γραμματείας να καταλήξει σε απόφαση με βάση τις προτάσεις Τσίπρα.

Είναι γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις με την επιστροφή της τρόικα, οι αξιώσεις που εγείρουν κύκλοι των δανειστών για νέα προαπαιτούμενα πριν την υπογραφή του νέου μνημονίου κάνουν πολιτικά δυσβάσταχτη και σχεδόν χωρίς δυνατότητες διαχείρισης στο κομματικό επίπεδο τις κυβερνητικές επιλογές. Σε κάθε περίπτωση οξύνουν τις αντιπαραθέσεις και σίγουρα δεν ευνοούν τον αρχικό σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα να τρενάρει τις εσωκομματικές έριδες μέχρι να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του τρίτου μνημονίου και να πέσουν οι υπογραφές. Ήδη ένα μέρος ακόμα και βουλευτών που ψήφισαν θετικά στις προηγούμενες δύο ψηφοφορίες βλέπει πια με έντονο σκεπτικισμό την από εδώ και πέρα μνημονιακή πορεία.

[dropcap size=big]Α[/dropcap]κόμα και η τροπή των εξελίξεων στο θέμα της ύπαρξης ή όχι plan b όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης κινδυνεύει με ποινικές διώξεις επέτειναν το κλίμα δυσπιστίας για την μνημονιακή πορεία για την οποία έχει βάλει πλώρη η κυβέρνηση, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι επιχειρείται η πολιτική ισοπέδωση έως εξαφάνιση σε οτιδήποτε θα παραπέμπει στις προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στην διαμόρφωση εναλλακτικής πολιτικής πρότασης διεξόδου με βάση την θέση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «καμία θυσία για το ευρώ».

Κάτω από το βάρος όλων αυτών των γενικότερων εξελίξεων επιταχύνθηκαν οι εσωκομματικές διαδικασίες και μένει να φανεί πως θα αποτυπωθεί η κατάσταση στην Κεντρική Επιτροπή τα επόμενα δύο 24ωρα καθώς 108 στα 201 μέλη της, δηλαδή η πλειοψηφία του ανώτερου κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στα συνέδρια, είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας της 12ης Ιούλη και ουσιαστικά επικροτούσε τη στάση της μειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας να καταψηφίσει τα μνημονιακά προαπαιτούμενα.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Προσποιούνται υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής και εξαπατούν πολίτες

Ζητούν από τους πολίτες να διαβιβάσουν προσωπικά τους δεδομένα, με απώτερο σκοπό την υφαρπαγή χρημάτων.

Κώστας Μπακογιάννης: «Επιστροφή στη βάση» | Παρέμβαση για 6 ζητήματα του Δήμου

Τι απαντά στον Δούκα για το Λόφο του Στρέφη, αλλά για τις παραβάσεις νυχτερινών μαγαζιών στο Γκάζι

Opinion Poll: Οι Αθηναίοι αξιολογούν τις 100 πρώτες ημέρες του Χάρη Δούκα

Τι απαντούν για την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, την εγκληματικότητα, το οδικό δίκτυο, αλλά και ποια είναι η σύγκριση με τον προκάτοχό του Κ.Μπακογιάννη.

Προς ψηφιοποίηση οι δημοτικές υποδομές στην Κηφισιά

Αδελφοποίηση του Δήμου Κηφισιάς με τον Δήμο Ruvo di Puglia της Ιταλίας και τον Δήμο Mislata της Ισπανίας.

Η Πέγκυ Ζήνα “LIVE” στο Θέατρο Άλσος

Η Πέγκυ Ζήνα στο Θέατρο Άλσος την Τρίτη 18 Ιουνίου για μια βραδιά γεμάτη τραγούδια!

Τράγος: Ένα μοντέρνο καφενείο στο Ψυρρή

Ένα σύγχρονο καφενείο το οποίο συνδυάζει την ανεπιτήδευτη γοητεία του παρελθόντος με έναν αέρα ανανέωσης της σύγχρονης εποχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Opinion Poll: Οι Αθηναίοι αξιολογούν τις 100 πρώτες ημέρες του Χάρη Δούκα

Τι απαντούν για την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, την εγκληματικότητα, το οδικό δίκτυο, αλλά και ποια είναι η σύγκριση με τον προκάτοχό του Κ.Μπακογιάννη.

Τράγος: Ένα μοντέρνο καφενείο στο Ψυρρή

Ένα σύγχρονο καφενείο το οποίο συνδυάζει την ανεπιτήδευτη γοητεία του παρελθόντος με έναν αέρα ανανέωσης της σύγχρονης εποχής.