ΣΥΡΙΖΑ: Μαζί μέχρι το… διαζύγιο

Θοδωρής Λαπαναϊτης

Με γάμο που βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάλυσή του αλλά που κανένας εκ των συζύγων δεν θέλει να πάρει την ευθύνη του διαζυγίου μοιάζει πια η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Το παράδοξο είναι ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές τουλάχιστον σε ότι αφορά το προσκήνιο μοιάζουν να επιδιώκουν τη μετάβαση σε ένα σύμφωνο συμβίωσης αλλά με τον καθένα να επιθυμεί να επιβάλλει τους δικούς του όρους της συγκατοίκησης κάτω από την ίδια στέγη.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα συνεδριάζει αυτή την ώρα η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναμένεται να δώσει το παρών μετά από πολλούς μήνες και ο πρωθυπουργός. Η ηγεσία του Κόμματος παρά το γεγονός ότι δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει ακόμα και σε διαγραφές από την κοινοβουλευτική ομάδα μάλλον δεν φαίνεται προς ώρας τουλάχιστον να προκρίνει αυτή τη λύση και περιμένει τις επόμενες κινήσεις των διαφωνούντων προκειμένου να δει το που κατασταλάζουν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί.

Σε κάθε περίπτωση το μέγαρο Μαξίμου διατείνεται ότι προέχει η διαπραγμάτευση και η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο μνημόνιο και δείχνει να θέλει να μεταθέσει τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ για τον Σεπτέμβριο με τις πληροφορίες να θέλουν την πλευρά Τσίπρα αλλά και όσους τάχθηκαν υπέρ της νέας συμφωνίας, τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου και όχι συνεδρίου διαρκείας. Ο λόγος είναι απλός και συνίσταται στο γεγονός ότι η σύνθεση των συνέδρων στο διαρκές συνέδριο είναι δεδομένος από το προηγούμενο και σ’ αυτή την περίπτωση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα έχει την πλειοψηφία. Αντίθετα στο έκτακτο συνέδριο ο συσχετισμός, λόγω των ψηφοφοριών για την ανάδειξη νέων αντιπροσώπων, είναι ρευστός και η προεδρική πλευρά μπορεί να προσδοκά ότι θα διαμορφώσει τους όρους για τη διαμόρφωση υπέρ της των συσχετισμών.

Πάντως η πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας έχει ήδη κάνει ένα βήμα μπροστά επί της ουσίας στην όξυνση της διαπάλης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την Ίσκρα να τιτλοφορεί την αναπαραγωγή συνεντεύξεων του Παναγιώτη Λαφαζάνη το Σαββατοκύριακο ως εξής: «Δεν στηρίζω την κυβέρνηση για να συνάπτει νέα μνημόνια και να τα εφαρμόζει».

Το βράδυ μάλιστα πραγματοποιεί και ανοιχτή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δημιουργία της ιστοσελίδας Ίσκρα με ομιλητή τον τέως υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κίνηση που εκ των πραγμάτων επισημοποιεί μια κατάσταση διάσπασης στο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή αναπτύσσονται και νέες τάσεις που δείχνουν να ταλαντεύονται είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά και μιλούν στο όνομα της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του συγκερασμού των διαφορών κάτω από τις νέες συνθήκες, ωστόσο κανένα εκ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τις τελευταίες μέρες έχει τοποθετηθεί δημόσια έχει αποκλείσει τη διάσπαση.

Ενδεικτική της ρευστότητας που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι βουλευτές αλλά και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που ανήκαν στην πολυπληθέστερη πάλαι ποτέ τάση, την αποκαλούμενη «κίνηση των 53» και συγκαταλέγονταν στους ένθερμους υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα έχουν στείλει μηνύματα που μάλλον δεν αρέσουν καθόλου στο μέγαρο Μαξίμου. Κάποιοι βουλευτές εξ’ αυτών έχουν εκφραστεί με παρών, ενώ βουλευτές από αυτή την ομάδα συνυπογράφουν επίκαιρη ερώτηση με βουλευτές που ψηφίζουν σταθερά ΟΧΙ στις τελευταίες ψηφοφορίες για τα μνημονιακά προαπαιτούμενα και τάσσονται από κοινού κατά των ιδιωτικοποιήσεων των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι τόσο ρευστή και οι ισορροπίες τόσο ευμετάβλητες όπου οι άγνωστοι Χ της εξίσωσης που έχει ο Αλέξης Τσίπρας να λύσει είναι τόσο πολλοί ώστε έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν ακόμα και σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τον ίδιο πρωθυπουργό και με επί της ουσίας εσωκομματικό ξεκαθάρισμα μέσω μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας στη βουλή. Σ’ αυτό το πλαίσιο οι εκλογές τοποθετούνται μετά από μερικούς μήνες μεταξύ του φθινοπώρου και της άνοιξης του 2016.

 

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα των Blogger

Το Weblogging είναι η νέα αντίληψη της διαδικτυακής δημοσιογραφίας.

🆘 Για τα άγρια άλογα του Υμηττού (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Τα κοπάδια με τα αδέσποτα άλογα στις παρυφές του Υμηττού και οι απώλειες των τελευταίων ημερών.

Η εταιρεία που σάρωσε τα χρυσά βραβεία στα Greek Export Awards 2024

Τριπλή Βράβευση το Minoa Water για τις εξαγωγές και την καινοτομία

Στην Εργατική Πρωτομαγιά είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google

Για να τιμήσει το ρόλο και τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Η «Finos Film» υποδέχεται την Πρωτομαγιά (VIDEO)

Ευχές για μια ολάνθιστη και ξένοιαστη Πρωτομαγιά.

Έναρξη Αντιπυρικής Περιόδου 2024 | Ενημερωνόμαστε – Προετοιμαζόμαστε – Προστατεύουμε το δάσος

Το Πυροσβεστικό Σώμα συμβουλεύει και υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ