Μαρόκο: Φίμωση της έβδομης τέχνης [TelQuel.com]

Η ταινία του Nabil Ayouch “Much Love”, που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, αγγίζει το ευαίσθητο θέμα της πορνείας στο Μαρόκο και η προβολή της ταινίας έχει απαγορευτεί στις κινηματογραφικές αίθουσες του βασιλείου.

timthumb.php

Σύμφωνα με τις μαροκινές αρχές, η ταινία “Much Love” του Γαλλο-Μαροκινού σκηνοθέτη Nabil Ayouch αποτελεί “προσβολή για τις ηθικές αξίες και τις γυναίκες του Μαρόκου”. Η ταινία που στρέφεται γύρω από τη ζωή τεσσάρων εκδιδόμενων γυναικών στο Μαρόκο, προκάλεσε βίαιες αντιδράσεις πολύ πριν την προβολή της στις Κάννες. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί Μαροκινοί εναντιώθηκαν στην προβολή της ταινίας που έκριναν ότι “δημιουργεί πλήγμα στην εικόνα του σύγχρονου Μαρόκου”.

“Ζητάμε από ένα καλλιτέχνη, λες και είναι υπάλληλος του Υπουργείου Τουρισμού, να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα της χώρας, να συμμορφωθεί με τους κανόνες της κοινωνίας και να δώσει μια θετική εικόνα του Μαρόκου στο εξωτερικό” γράφει ο συντάκτης της μαροκινής εφημερίδας TelQuel. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή η προσέγγιση απορρέει “από μια ηθικολογική θεώρηση που τρέφεται από την προπαγάνδα πολλών δεκαετιών τόσο της αριστεράς όσο και του ισλαμιστικού κινήματος”.

Πριν ακόμη από την επίσημη απαγόρευση της προβολής της ταινίας στο Μαρόκο μια μαροκινή οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων του πολίτη κατέθεσε μήνυση κατά του σκηνοθέτη για “προτροπή σε ακολασία”.

Ο Μαροκινός συγγραφέας Mokhtar Chaoui, σε ένα άρθρο του με τίτλο “ Αφήστε ήσυχους τους καλλιτέχνες!”, το οποίο δημοσιεύτηκε στον ειδησεογραφικό ιστόπο Lemag, δηλώνει εξοργισμένος από τον συντηρητισμό ενός μέρους της μαροκινής κοινωνίας.

“Ζούμε ήδη σε μια κοινωνία γεμάτη απαγορεύσεις, λογοκρισία, ταμπού, φόβους και απειλές. Αν φοβάστε να ανοίξετε τις πόρτες της τέχνης, τις πόρτες της απόλυτης ελευθερίας, τότε αφήστε τους καλλιτέχνες να το κάνουν. Είναι εδώ για αυτό”.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στην Αθήνα για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Κατά τις ώρες 07.30’ έως 13.30’, θα πραγματοποιηθεί σταδιακή και προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας.

Ο Ian Rankin στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Στις 26 Απρ, 19:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου (LIVE)

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένοι άνεμοι.

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Άλιμο και Παλαιό Φάληρο την Κυριακή λόγω αγώνα δρόμου

Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, κατά τις ώρες 05.00' έως 13.00'.

Φεστιβάλ παιδικού βιβλίου στο Δήμο Παλλήνης

“Άνοιξε κι εσύ την πόρτα στο βιβλίο”, 19 - 21 Απριλίου 2024.

Από την Ακρόπολη στο Βόλο η Ολυμπιακή Φλόγα (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Θα διασχίσει πολλές περιοχές της Αθήνας με τους Λαμπαδηδρόμους να μεταφέρουν το Ιερό Φως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ