Κίνδυνος οφθαλμικών λοιμώξεων από την καθημερινή χρήση των φακών επαφής

- Advertisement -

Οι άνθρωποι που φοράνε καθημερινά φακούς επαφής, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στη Νέα Ορλεάνη, οι φακοί επαφής διαταράσσουν την ισορροπία των μικροοργανισμών των ματιών, μεταφέροντας βακτήρια από το δέρμα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τη μικροβιολόγο Μαρία-Γκλόρια Ντομίγκεθ-Μπέλο, πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις και ανακάλυψαν μεταβολές στη σύνθεση του μικροβιώματος στην επιφάνεια των ματιών ατόμων που φορούσαν διαρκώς φακούς επαφής.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι το να εισάγει κανείς στο μάτι του ένα ξένο αντικείμενο, όπως ο φακός επαφής, δεν είναι κάτι ουδέτερο. Η σύγκριση με άτομα που δεν χρησιμοποιούν καθόλου φακούς επαφής, δείχνει ότι η καθημερινή χρήση των φακών τριπλασιάζει τον αριθμό ορισμένων ειδών βακτηρίων (μεθυλοβακτηρίων, λακτοβάκιλων, ψευδομονάδων κ.α.), γεγονός που καθιστά το μάτι πιο ευάλωτο σε φλεγμονές και λοιμώξεις».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η διερεύνηση του θέματος, ώστε να διευκρινιστεί κατά πόσο αυτή η αλλαγή στο μικροβίωμα οφείλεται κυρίως στα δάχτυλα που αγγίζουν τα μάτια κατά την τοποθέτηση των φακών ή στη συνεχή πίεση που ασκούν οι φακοί πάνω στα μάτια και η οποία με κάποιο τρόπο επηρεάζει τους μικροοργανισμούς που ζουν εκεί.

Από την άλλη όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν φακούς επαφής, χωρίς να παρατηρείται αλλοίωση των οφθαλμικών μικροβιακών κοινοτήτων. Τα δε περιστατικά απώλειας της όρασης εξαιτίας των φακών επαφής δεν ξεπερνούν τα έξι περίπου ανά 100.000 χρήστες, ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τη δεκαετία του ’70 που κυκλοφόρησαν οι μαλακοί και εύκαμπτοι φακοί επαφής, παρατηρείται διαχρονικά μια αύξηση στις λοιμώξεις των ματιών από βακτήρια, όπως οι ψευδομονάδες, που εμφανίζονται σε μεγαλύτερη αφθονία στα μάτια όσων φοράνε τους φακούς συνεχώς. Επειδή αυτά τα βακτήρια μπορεί να προέρχονται από το δέρμα, οι γιατροί συστήνουν καλό πλύσιμο των χεριών πριν την τοποθέτηση των φακών επαφής, καθημερινή αλλαγή του υγρού συντήρησης και τακτικό καθάρισμα της θήκης φύλαξης.

Επιπλέον, όσοι φοράνε καθημερινά φακούς επαφής, πρέπει να τους αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τις συστάσεις του κατασκευαστή. Επιπλέον, θα πρέπει να επισκέπτονται συχνά τον οφθαλμίατρο, ιδίως αν νιώθουν ενοχλήσεις στα μάτια, όταν φοράνε τους φακούς επαφής.

Πηγή: in.gr

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδίως στις γυναίκες

Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρδιακής νόσου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή στις γυναίκες.

Δήμος Αθηναίων: Από 1ης Απριλίου 3ετές πρόγραμμα δωρεάν άθλησης στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Από εκμάθηση κολύμβησης, μέχρι Yoga, Pilates, Πολεμικές τέχνες και Τάι Τσι.

Συνεργασία Δημάρχου Νέας Ιωνίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Θάνο Ασκητή

Στο τραπέζι οι τρόποι ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και των δομών Υγείας του Δήμου.

Στα δικαστήρια Παπανικολάου και Κωνσταντάτος για τα όρια των Δήμων Γλυφάδας – Ελληνικού (ΧΑΡΤΕΣ)

Η αγωγή του Δήμου Γλυφάδας κατά του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης με επίδικο γεωτεμάχιο έκτασης 809,00 τ.μ. στα όρια δύο «γειτόνων».

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.

Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση: «Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να κάνει το σταυρό του

Παραλαμβάνει ένα έργο υπερώριμο, στρωμένο με εξαφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.