Η αγχώδης διαταραχή μέσα από δυνατές εικόνες

- Advertisement -

H φωτογράφος Katie Joy Crawford έχει παλέψει  με την αγχώδη διαταραχή όλη της τη ζωή.

Το γεγονός αυτό της έδωσε την αφορμή αλλά και το προσόν της βιωματικότητας, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει αυτή την συναρπαστική σειρά φωτογραφιών, στην οποία μας δείχνει πώς μοιάζει η ζωή όταν ζεις με αυτό το φορτίο.

” Το άγχος αποκλείει τον πάσχοντα από το ρίσκο της ανακάλυψης, την επιθυμία να εξερευνήσει νέες ιδέες, και τη δυνατότητα να εξέλθει από μία ζώνη άνεσης και βόλεψης», γράφει στην περιγραφή του έργου της, «Η ανήσυχη,αγχωμένη καρδιά μου”. “Κάνει βέβαιο το γεγονός ότι δεν θα είσαι ποτέ μόνος. Σε βρίσκει όταν είσαι στη μέση της χαράς, ή μόνος στο μυαλό σου. Το άγχος είναι ήσυχο και σταθερό, υπενθυμίζοντάς σου προηγούμενες αποτυχίες, και την κατασκευάζει μελλοντικά αποτελεσμάτων.”

Το έργο είναι βαθιά βιωματικό για την Crawford. “Χρησιμοποιώντας τις δικές μου ιστορίες και εμπειρίες, συλλαμβάνω την ωμή ουσία του άγχους. Μέσα από αυτό το προσωπικό ταξίδι, έχω μεγαλώσει και διαπιστώσει ότι το να απεικονίζω τους φόβους μου είναι θεραπευτικό, καθώς και μια πύλη για τους άλλους να εκφράσουν την καταπίεση τους και να αρχίσουν τη δική τους διαδικασία επούλωσης”.

surreal-anxiety-portraits-my-anxious-heart-katie-crawford-1__880

 

Δεν έχει σημασία το πόσο πολύ αντιστέκομαι. Το άγχος θα είναι πάντα εδώ απεγνωσμένο να με κρατήσει, να με καλύψει, και να καταρρεύσει μαζί μου. Κάθε μέρα πολεμώ μαζί του, “δεν είσαι καλό για μένα και ποτέ δεν θα είσαι”. Αλλά πάντοτε είναι εκεί και περιμένει να ξυπνήσω και είναι πρόθυμο να με κρατήσει καθώς κοιμάμαι. Παίρνει την αναπνοή μου μακριά και με αφήνει κατάπληκτη.

surreal-anxiety-portraits-my-anxious-heart-katie-crawford-2__880

Ένας αιχμάλωτος του ίδιου του μυαλού μου. Ο εμπνευστής των δικών μου σκέψεων. Όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο χειρότερο γίνεται. Το λιγότερο νομίζω, η χειρότερη γίνεται. Ανάπνευσε. Απλά ανάπνευσε. Όλα θα γίνουν καλύτερα σε λίγο.

 

surreal-anxiety-portraits-my-anxious-heart-katie-crawford-5__880

 

Συνεχίζουν να μου λένε να αναπνεύσω. Νιώθω το στήθος μου να κινείται πάνω- κάτω. Πάνω, κάτω. Πάνω κάτω. Αλλά γιατί νιώθω σα να ασφυκτιώ; Τοποθετώ το χέρι μου κάτω από τη μύτη μου για να σιγουρευτώ ότι περνάει αέρας. Ακόμη όμως δε μπορώ να αναπνεύσω.

 

surreal-anxiety-portraits-my-anxious-heart-katie-crawford-3__880

Ένα ποτήρι νερό δεν είναι βαρύ. Δεν είναι καν άξιο αναφοράς όταν έχεις να σηκώσεις μόνο ένα. Αλλά τι θα έκανες αν δε μπορούσες να το αδειάσεις ή να το αφήσεις κάτω; Τί θα έκανες αν έπρεπε να το κουβαλάς για μέρες..μήνες..χρόνια; Δεν αλλάζει το βάρος του, αλλάζει όμως το φορτίο που εσύ κουβαλάς. Σε ένα συγκεκριμένο σημείο δε μπορείς να θυμηθείς πόσο ελαφρύ ήταν στην πραγματικότητα την πρώτη φορά που το σήκωσες. Μερικές φορές καταβάλλεις κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσποιηθείς ότι δεν σηκώνεις το βάρος αυτό. Και μερικές φορές, απλώς το αφήνεις να πέσει.

surreal-anxiety-portraits-my-anxious-heart-katie-crawford-4__880

Είναι πολύ παράξενο. Βρίσκεται στην άκρη στο στομάχι σου. Είναι όπως όταν κολυμπάς και θέλεις να ακουμπήσεις τα πόδια σου στο βυθό, όμως τα νερά είναι πιο βαθιά από όσο νόμιζε. Δε μπορείς να αγγίξεις το βυθό και τότε η καρδιά σου χάνει ένα χτύπο.surreal-anxiety-portraits-my-anxious-heart-katie-crawford-6__880

Στην κατάθλιψη δε νιώθεις τίποτα. Σε καταστάσεις άγχους όμως νιώθεις υπερβολικά πολλά. Το να υποφέρεις και από τα δύο είναι ένας συνεχιζόμενος πόλεμος μέσα στο μυαλό σου. Αν προσβληθείς και από τα δύο δεν θα καταφέρεις να κερδίσεις ποτέ.

surreal-anxiety-portraits-my-anxious-heart-katie-crawford-7__880

Φοβόμουν να κοιμηθώ. Ένιωθα τον απόλυτο, ωμό πανικό στο σκοτάδι. Στην πραγματικότητα, το απόλυτο σκοτάδι δεν ήταν τρομακτικό. Αυτό που με έκανε να τρέμω ήταν το ελάχιστο άτομο φωτός που δημιουργούσε μία σκιά. Μία τρομακτική σκιά. 

surreal-anxiety-portraits-my-anxious-heart-katie-crawford-8__880

Μουδιασμένο συναίσθημα. Πόσο οξύμωρο. Μπορείς πραγματικά να αισθανθείς μουδιασμένος; Ή μήπως το μόνο που μπορείς να νιώσεις είναι η ανικανότητα του να αισθανθείς; Είμαι τόσο συνηθισμένη στο να νιώθω μουδιασμένη που το έχω εξισώσει με πραγματικό συναίσθημα; 

surreal-anxiety-portraits-my-anxious-heart-katie-crawford-9__880

Το κεφάλι μου γεμίζει με ήλιο. ( helium ) Η συγκέντρωση ξεθωριάζει. Tόσο μικρή η απόφαση που πρέπει να πάρω. Τόσο εύκολη η απάντηση που πρέπει να δώσω. Το μυαλό μου όμως δε με αφήνει. Είναι σανχιλιάδες κυκλώματα να με διασχίζουν μονομιάς.

surreal-anxiety-portraits-my-anxious-heart-katie-crawford-11__880

Πληγές τόσο βαθιές που λες ότι δεν θα επουλωθούν ποτέ. Πόνος τόσο αληθινός, σχεδόν αβάσταχτος. Έχω γίνει ένα κόψιμο, μία πληγή. το μόνο πράγμα που γνωρίζω πλέον είναι ο ίδιος αυτός πόνος. Απότομη αναπνοή, άδεια μάτια, χέρια που τρέμουν. Είναι τόσο επώδυνο, γιατί να το αφήσω να συνεχιστεί;

surreal-anxiety-portraits-my-anxious-heart-katie-crawford-12__880

Δημιουργήθηκες για μένα από εμένα. Δημιουργήθηκες για να με απομονώσεις. Δημιουργήθηκες από μία δηλητηριώδη άμυνα. Κατασκευάστηκες από ψέματα και φόβους.  Φόβους για απλήρωτες υποσχέσεις και για απώλεια της -σπάνιας- εμπιστοσύνης. Συνεχώς αναδιαμορφώνεις τη ζωή μου.

Eπιμέλεια- μετάφραση: Καλημέρα Αικατερίνη

Πηγή: boredpanda.com

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εννέα Δήμαρχοι από πόλεις του εξωτερικού στηρίζουν με μηνύματά τους τον Κώστα Μπακογιάννη (Video)

Από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Νέα Υόρκη και από την Σόφια μέχρι το Πόρτο.

Στον «αέρα» η συναυλία του συγκροτήματος ColdPlay στο ΟΑΚΑ το 2024

Οι συναυλίες των Coldplay στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 8 και 9 Ιουνίου στο ανοιχτό γήπεδο του ΟΑΚΑ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Λόγω εορτασμού του Πολιούχου της Πόλεως των Αθηνών και της Λιτανείας της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Κλειστό για όλο το 2024 το ΟΑΚΑ | «Αυτοψία» από το 2020 διαπίστωνε σοβαρές φθορές λόγω έλλειψης συντήρησης

Το 2020 η ελληνική εταιρεία ΔΟΜΗ ΑΕ εντόπισε σοβαρότερα προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου.

Σπύρος Δημητρίου: «Η κάθοδος στην πολιτική επιτάσσει θυσίες»

Ο ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος του Βορείου Τομέα στην Περιφέρεια Αττικής, έρχεται στο προσκήνιο ως μια προσωπικότητα που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο που οι πολίτες αντιλαμβάνονται και συμμετέχουν στην τοπική πολιτική.

Πώς να χάσετε τα κιλά των διακοπών υγιεινά, χωρίς στερήσεις!

H Nutrichef σου προσφέρει μια σωστή εξατομικευμένη διατροφή μέσω συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Λόγω εορτασμού του Πολιούχου της Πόλεως των Αθηνών και της Λιτανείας της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Σπύρος Δημητρίου: «Η κάθοδος στην πολιτική επιτάσσει θυσίες»

Ο ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος του Βορείου Τομέα στην Περιφέρεια Αττικής, έρχεται στο προσκήνιο ως μια προσωπικότητα που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο που οι πολίτες αντιλαμβάνονται και συμμετέχουν στην τοπική πολιτική.