Οι «ανάσες» γίνονται …καπνός!

Του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Την ώρα που ο πρωθυπουργός από τη Ρίγα μετά την επί 2,5 ώρες συνάντησή του με την Α. Μέρκελ και το Φρ. Ολάντ δηλώνει πως «είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη»

Γαλλία και Γερμανία δηλώνουν -με διπλωματική ευγένεια για να συγκαλύψουν τον μνημονιακό κυνισμό τους- έτοιμοι να συνδράμουν την κυβέρνηση στην «ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος» και επιμένουν ότι η λύση θα βρεθεί σε συμφωνία με τους «θεσμούς» και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το ερώτημα πλέον που επικρέμαται πάνω από την Κουμουνδούρου είναι αν πολιτικά η συμφωνία που φαίνεται έτοιμη να κλείσει η ελληνική κυβέρνηση θα είναι στοιχειωδώς συμβατή με τη ρητορική του «έντιμου συμβιβασμού» και της «αμοιβαίας επωφελούς λύσης». Αυτό το ερώτημα διαμορφώνει ήδη το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Το στίγμα των προθέσεων του μεγάρου Μαξίμου και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Φίλης, τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Contra Channel την ώρα που ήταν σε εξέλιξη τα ξημερώματα της Παρασκευής η τριμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδιπλωθεί από το προεκλογικό του πρόγραμμα ο Νίκος Φίλης απάντησε ότι ο λαός «θα μας κρίνει όχι επί τη βάση των προεκλογικών εξαγγελιών, αλλά επί της πραγματικότητας σήμερα και της προοπτικής που φέρνουμε» ξεκαθαρίζοντας ότι στη συμφωνία θα περιέχονται αγκάθια (σ.σ. εννοεί δύσκολα μέτρα όχι απόλυτα συμβατά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ). Μάλιστα ο Νίκος Φίλης διευκρινίζοντας περαιτέρω τι εννοεί όταν αναφέρεται στις διαφορές ανάμεσα στην προεκλογική κατάσταση και την σημερινή μετεκλογική πραγματικότητα τέσσερις μήνες μετά την 25η Γενάρη, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε άδεια ταμεία και εχθρικό κλίμα από τους δανειστές.

Στο πλαίσιο αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης στηρίχθηκαν σε δύο παραδοχές για τις οποίες όπως είπε ο Ν. Φίλης η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ «έπεσε έξω». Η πρώτη αφορούσε το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος όπου αντί για 3% παρέλαβε 0,3%, τουτέστιν λεφτά δεν υπάρχουν και η δεύτερη παραδοχή, στην οποία επίσης «έπεσε έξω» ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τα λεγόμενα του συγκεκριμένου στελέχους του, αφορούσε στο ότι η Κουμουνδούρου υπολόγιζε ότι οι δανειστές θα σεβαστούν τη λαϊκή εντολή και θα καθίσουν να συζητήσουν για μια πολιτική λύση συμβατή με την εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον ελληνικό λαό.

Το δια ταύτα της παρέμβασης Φίλη ήταν η διολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια «συμφωνία εντός ευρώ χωρίς σκληρή λιτότητα». Όλα αυτά προμηνύουν εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Τι είδους, τι βάθους και έντασης-έκτασης θα φανεί τις επόμενες ώρες και μέρες, πρώτα απ’ όλα το Σαββατοκύριακο όταν και θα συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη από τώρα όμως το μέγαρο Μαξίμου χτίζει τις πολιτικές και εσωκομματικές του άμυνες. Έτσι, μετά το επιχείρημα «περιμένετε τη συμφωνία και μετά κρίνετε την κυβέρνηση», τώρα προεκτείνει αυτή την άποψη προσθέτοντας ότι «η φερεγγυότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί σε βάθος τετραετίας. Δεν διαπραγματευόμαστε, ούτε φτιάξαμε πρόγραμμα για τρεις-τέσσερις μήνες».

Το πώς θα υποδεχτούν αυτή τη θέση όσο πλησιάζει ο καιρός της επίτευξης της «δύσκολης» συμφωνίας με τους δανειστές, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και πρώτα από όλα πως θα αντιδράσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος είναι ένα ερώτημα. Αλλά και εκεί φαίνεται πως οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν ήδη χτίσει μια επιχειρηματολογία υπεράσπισης των παρόντων και μελλοντικών κυβερνητικών χειρισμών. Διαβεβαιώνουν ότι «δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής αποσταθεροποίησης».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης στην ίδια συνέντευξη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών «αν προκύψει πολιτική ανάγκη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι «ευσεβής πόθος στο μνημονιακό στρατόπεδο και τη διαπλοκή η πτώση της κυβέρνησης» και ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα για το λαό που υποφέρει». Από αυτά προκύπτει το συμπέρασμα, ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει τη στήριξη των αντιδρώντων βουλευτών και στελεχών του κόμματός του στην κυβερνητική πολιτική με το επιχείρημα της συνενοχής στα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης».

Το αν θα το καταφέρει είναι ένα ερώτημα προς απάντηση από τις ίδιες τις εξελίξεις. Αυτό πάντως που προκύπτει είναι ένα ζήτημα «πολιτικής εξάντλησης» στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης που δείχνει ότι πλέον, μέτρο σύγκρισης της πολιτικής της γίνεται το «προσπαθούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα», το οποίο απέχει απελπιστικά πολύ από το κλίμα ελπίδας για μια άλλη προοπτική του τόπου που είχε δημιουργηθεί πρώτα από όλα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Γενάρη.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO.

Άσκηση κατάσβεσης και διάσωσης εγκλωβισμένων της Πυροσβεστικής (VIDEO)

Στην άσκηση συμμετείχαν, η ομάδα πυρασφάλειας της εταιρείας, το Α.Τ. Αυλώνα , ο Δήμος Ωρωπού και η Π.Ε. Αν. Αττικής.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων την Μ.Εβδομάδα

Την Κυριακή του Πάσχα την Δευτέρα και την Τρίτη τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Κυριακή το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για...

Ο χάρτης με τις 314 βόμβες που μετέτρεψαν σε «ναρκοπέδιο» το Ελληνικό

Πρόκειται για 314 βόμβες αεροπορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν βρεθεί εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ