Οι όρθιοι μαθητές προσέχουν περισσότερο στο μάθημα

- Advertisement -

Αν ένας μαθητής δεν κάθεται στο παραδοσιακό θρανίο του, αλλά χρησιμοποιεί ένα ειδικά σχεδιασμένο γραφείο για όρθιους, τότε μπορεί να συγκεντρωθεί και να προσέξει καλύτερα στο μάθημα, σημειώνοντας έτσι καλύτερες σχολικές επιδόσεις.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης, η οποία εισηγείται τη σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών θρανίων με άλλα που θα έχουν ειδική εργονομία. Τα ειδικά υπερυψωμένα θρανία διαθέτουν ένα απομακρυσμένο κάθισμα, για την περίπτωση που ο μαθητής θέλει να ξεκουρασθεί, αλλά έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να τον ενθαρρύνουν να παραμένει όρθιος για αρκετή ώρα. Ο μαθητής επιλέγει αν θα κάτσει ή θα μείνει όρθιος, ανάλογα με τη διάθεσή του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στην εργονομία αναπληρωτή καθηγητή Μαρκ Μπέντεν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Α&Μ του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα υγείας στην εκπαίδευση “International Journal of Health Promotion”, πειραματίσθηκαν με περίπου 300 μαθητές διαφόρων τάξεων του δημοτικού επί ένα σχολικό έτος. Οι μαθητές είχαν χωρισθεί σε δύο ομάδες “καθιστών” και “όρθιων”.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η διευθέτηση για “μάθημα στα όρθια” βελτίωσε κατά μέσο όρο 12% την προσοχή μιας τάξης, σε σχέση με τις παραδοσιακές τάξεις. Αυτό, κατά τους ερευνητές, ισοδυναμεί με περίπου επτά λεπτά πρόσθετο χρόνο μάθησης ανά σχολική ώρα.

Η βελτίωση της προσοχής και επίδοσης των όρθιων μαθητών μετρήθηκε με διάφορες παραμέτρους, όπως το πόσο γρήγορα και πετυχημένα απαντούσαν σε μια ερώτηση του δασκάλου, πόσο σήκωναν το χέρι τους, πόσο έδειχναν γενικότερη διάθεση συμμετοχής και πόσο λιγότερο “πετάγονταν” σε άσχετη στιγμή, παρενοχλώντας το μάθημα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, πέρα από τα εκπαιδευτικά οφέλη, τα γραφεία για όρθιους καταπολεμούν την παχυσαρκία και μετριάζουν το στρες που δέχεται η σπονδυλική στήλη στη μέση λόγω του συνεχούς καθισιού στα συμβατικά θρανία.

Επιπλέον, τα παιδιά, που συνήθως είναι υπερκινητικά, μπορούν να «ξεδώσουν» καλύτερα σε τάξεις όπου δεν είναι υποχρεωμένα να παραμένουν καθισμένα, αλλά μπορούν να σπάσουν την μονοτονία με το να σταθούν όρθια.

Τα γραφεία για όρθιους είναι μια τάση που ήδη κερδίζει έδαφος στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο, όπου, σύμφωνα με άλλες μελέτες, φαίνεται να αυξάνει την παραγωγικότητα.

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έφυγε από τη ζωή ο «μετρ της ραπτικής» που έγραψε ιστορία στην Αθήνα, Κώστας Καλυβιώτης

Έχτισε τη δική του αυτοκρατορία στην Αθήνα και έφθασε να έχει γραφείο μέχρι και στο Παρίσι.

Ένας Νέος Αθλητικός Χώρος στο Ρουπάκι Ασπροπύργου

Με τεχνητό χλοοτάπητα και διαγραμμίσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές της FIFA.

Επί ποδός τα συνεργεία της Περιφέρειας για τους καθαρισμούς των ρεμάτων της Αττικής

Μηχανήματα βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να σπεύσουν σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη άμεσης επέμβασης.

Από το Όλον στην OLONEA: Το ταξίδι της δημιουργίας

Πως ο Τάσος Σκιαδόπουλος , Γενικός Διευθυντής της OLONEA και ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής, κατάφεραν να κατακτήσουν τον κλάδο των προβιοτικών.

«Παγκάκια φιλίας» κατά της σχολικής μοναξιάς στα Δημοτικά Σχολεία της Ηλιούπολης

Τοποθετήθηκαν ήδη σε 6 Δημοτικά Σχολεία, ενώ η δράση θα συνεχιστεί σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης.

Με το Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων τιμήθηκε ο εμβληματικός αναμορφωτής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος (ΦΩΤΟ)

Σε ειδική τελετή παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της τέχνης και του πολιτισμού, στο δημαρχείο της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από το Όλον στην OLONEA: Το ταξίδι της δημιουργίας

Πως ο Τάσος Σκιαδόπουλος , Γενικός Διευθυντής της OLONEA και ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής, κατάφεραν να κατακτήσουν τον κλάδο των προβιοτικών.