Σταύρωση χωρίς …ανάσταση

Του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Σε διπλό μαρκάρισμα αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση, προκειμένου να συμφωνήσει σε μέτρα που πρακτικά θα ανατρέπουν τις προγραμματικές της δεσμεύσεις. Αφενός οι δανειστές κλιμακώνουν τις πιέσεις τους για δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα, αφετέρου στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζοντας την κριτική της στη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων που κάνει η κυβέρνηση από φορείς του δημοσίου για να καλύψει τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες και δαπάνες του κράτους.

Μπορεί η καταβολή της δόσης του Απριλίου στο ΔΝΤ να έγινε κανονικά τη Μεγάλη Πέμπτη, ωστόσο το θρίλερ θα συνεχιστεί καθώς η κυβέρνηση θα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση σε ένα περίπου μήνα από τώρα που θα πρέπει να καταβάλει τη δόση του Μαΐου στο Ταμείο. Αντιπροσωπευτικά για τις διαθέσεις των δανειστών είναι τα όσα μεταδίδονται από το Παρίσι, όπου βρέθηκε η πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου οικονομικών. «θέλουν να μας τελειώσουν» φέρεται να εξομολογήθηκε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης θέτοντας το ερωτηματικό αν αυτό οι δανειστές το επιδιώκουν τώρα ή τον Ιούνιο!

Σε σκλήρυνση της στάσης του οδηγείται το ΔΝΤ με την Κριστίν Λαγκάρντ να εμμένει σε αυστηρού χαρακτήρα υποδείξεις του τύπου «πάρτε μέτρα», σε συνέχεια της κίνησής της να καλέσει εκτάκτως τον Γιάνη Βαρουφάκη την προηγούμενη Κυριακή στην Ουάσινγκτον. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι Ευρωπαίοι αν και εμφανίζονται με πιο ήπιους τόνους. Ωστόσο κοινός παρονομαστής όλων είναι η αξίωση να κάνει το βήμα η κυβέρνηση για να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο Γιάνης Βαρουφάκης προχώρησε σε μια δήλωση που επιδέχεται ερμηνειών για το χαρακτήρα της επικείμενης συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών, καθώς σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος ενός συμβιβασμού, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Αθήνα δεν προτίθεται να συμβιβαστεί. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προτάσσει το χαρακτήρα του ελληνικού προβλήματος ως ευρωπαϊκού προβλήματος, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να σημειώνει από τη Μόσχα ότι αν δεν βρεθεί λύση το πρόβλημα θα το έχει όλη η Ευρωζώνη και όχι μόνο η Ελλάδα.

Η εστίαση σ’ αυτή τη ρητορική από την ελληνική κυβέρνηση έρχεται και ως απάντηση στην αναζωπύρωση των σεναρίων για Grexit που βλέπουν και πάλι με ένταση το φως της δημοσιότητας και μάλιστα υπό τύπο διαρροών για στρες τεστ μεγάλων τραπεζών που εξετάζουν το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Πάντως τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να εμφανίζονται αισιόδοξα ότι μέχρι τις 24 Απριλίου όπου είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει λύση. Παράλληλα στην κυβέρνηση φροντίζουν να διασκεδάζουν τις εντυπώσεις που άφησε στους Ευρωπαίους η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα. Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «για την Ελλάδα, η Ρωσία δεν αποτελεί “λύση” στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος κρίσης στην Ευρωζώνη που είναι ευρωπαϊκό και μόνο στο πλαίσιο αυτό – μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είναι αναπτυξιακή και κοινωνική – μπορεί να λυθεί».

Σε κάθε περίπτωση και όσο πλησιάζουμε προς τη λήξη της τετράμηνης παράτασης που πήρε το Φεβρουάριο η κυβέρνηση, όλα δείχνουν ότι οι συζητήσεις ουσιαστικά δεν αφορούν απλά στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση αλλά επεκτείνονται και στα μεγέθη εκείνα που θα καθορίσουν τη συμφωνία του Ιουνίου. Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι αναφορές του Γιάνη Βαρουφάκη πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υπογράψει τώρα οτιδήποτε απλά για να λάβει μια δόση του δανείου αλλά χρειάζεται να συμφωνήσει σε ένα κατάλληλο επίπεδο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ένα επενδυτικό σχέδιο και μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος.

Σύμφωνα με όλα τα ως τώρα δεδομένα η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας αργεί…

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων την Μ.Εβδομάδα

Την Κυριακή του Πάσχα την Δευτέρα και την Τρίτη τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Κυριακή το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για...

Ο χάρτης με τις 314 βόμβες που μετέτρεψαν σε «ναρκοπέδιο» το Ελληνικό

Πρόκειται για 314 βόμβες αεροπορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν βρεθεί εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Διακοπή κυκλοφορίας στα Λιμανάκια λόγω κατολισθήσεων

Πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας τη Μεγάλη Δευτέρα στα Λιμανάκια από τις 06.00 έως τις 16.00 το απόγευμα.

Στην Κυψέλη τον Μάιο το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου!

Το Κυψέλη Mundial, όπως είναι η ακριβής ονομασία του, θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αλεπότρυπας το διήμερο 11 και 12 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Κυψέλη τον Μάιο το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου!

Το Κυψέλη Mundial, όπως είναι η ακριβής ονομασία του, θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αλεπότρυπας το διήμερο 11 και 12 Μαΐου.