Οι αμαρτίες της… παράτασης

Του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Σε σταυρό του μαρτυρίου μετατρέπουν με τη στάση τους οι δανειστές τη διαπραγμάτευση που θέλει να διεξάγει η κυβέρνηση, εντείνοντας τις πιέσεις για συνέχιση της πολιτικής του μνημονίου. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρουσιάζει σημάδια ασυνεννοησίας στο εσωτερικό της, ενώ ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί μέσω της σύστασης της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για τα μνημόνια να αμυνθεί στις πιέσεις για αναδιάταξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας όπως ζητούν οι εταίροι μέσω διαρροών στον ξένο τύπο.

Σημαδιακό για την πορεία των διαπραγματεύσεων μπορεί να αποδειχτεί το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών στις ΗΠΑ καθώς τόσο οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης όσο και η ίδια η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απευθύνθηκαν με αυστηρά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση. Οι Αμερικανοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ουσιαστικά απαίτησαν την επανάληψη στην Αθήνα εικόνων ανάλογων με τους παρελθόντες «εξονυχιστικούς» ελέγχους της τρόικας στα υπουργεία, ζήτησαν από την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα πληρώσει στο ακέραιο τις λήξεις των ομολόγων και μάλιστα η Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε σε μέτρα περικοπών στο ασφαλιστικό, νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και αυξήσεων στο ΦΠΑ σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης προέβη σε μια δήλωση κατά την οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις σε όλους τους πιστωτές «στο διηνεκές», ακυρώνοντας έτσι την επίσημα διατυπωμένη κυβερνητική θέση ότι αν η Αθήνα βρεθεί στο δίλημμα πληρωμής του χρέους ή των μισθών και των συντάξεων θα διαλέξει το δεύτερο.

Το σκηνικό αυτό των πιέσεων ουσιαστικά έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς καλείται να βαδίσει σε ένα, από πολιτική άποψη, τεντωμένο σχοινί. Χθες παρατηρήθηκε μια ακόμα παραφωνία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του μεγάρου Μαξίμου με αφορμή το αν συζήτησε συγκεκριμένα μέτρα ο Γιάνης Βαρουφάκης με την Κριστίν Λαγκάρντ. Το υπουργείο Οικονομικών διέψευδε ότι η Λαγκάρντ ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα ενώ αντίθετα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «προφανώς και συζητήθηκαν (σ.σ. εργασιακά, ασφαλιστικό) και ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι σε αυτά τα ζητήματα η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει».

Ωστόσο ο Γαβριήλ Σακελαρίδης επέτεινε τη σύγχυση με το ΦΠΑ καθώς ανέφερε ότι εξετάζεται το θέμα της αύξησής του στα κοσμικά νησιά, αναιρώντας προηγούμενη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι ως υπουργός ο ίδιος δεν θα επιτρέψει μια ανάλογη αύξηση του ΦΠΑ. Ουσιαστικά το Μαξίμου επανήλθε στη θέση που είχε εκφράσει προ ημερών η Νάντια Βαλαβάνη και από την οποία το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα είχε πάρει αποστάσεις όταν πρωτοδιατυπώθηκε!

Στο μεταξύ αυτό το κλίμα σύγχυσης εντείνεται καθώς εκκρεμεί το θέμα που έχει ανοίξει ο Γιάννης Πανούσης αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης στα ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανήλθε με νέες του δηλώσεις και με αφορμή τα επεισόδια στις Σκουριές Χαλκιδικής ζήτησε επιτακτικά να ξεκαθαρίσει η κυβερνητική γραμμή εν σχέση με το ρόλο της αστυνομίας και έδειξε ως υπαίτιους άλλους υπουργούς και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν στην πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Το συνολικό αυτό κλίμα που δείχνει και έναν εγκλωβισμό της κυβέρνησης όπου από τη μια θέλει να αφήσει πίσω της το μνημόνιο και από την άλλη δεν μπορεί να εφαρμόσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις εντείνει και τις εγχώριες και εξωτερικές πιέσεις για την δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων, που ουσιαστικά θα αποτελέσουν εκτροπή από το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου.

Η αποφυγή τέτοιων εξελίξεων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προχώρησε χτες στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση της πενταετίας των μνημονίων 2009-2014. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής απάντησε εμμέσως και στο δημοσίευμα των Financial Times τις προτροπές του οποίου «να διαλέξει αν ο Τσίπρας θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ» απέρριψε, καθώς απαντώντας στη δήλωση Σαμαρά στο Bloomberg κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεχάσει τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά «κανείς δεν σας το ζήτησε κύριε Σαμαρά».

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το Mount Olympus του Αριστοτέλη Ωνάση «προσγειώθηκε» στο Ελληνικό (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Το εμβληματικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας κοσμεί πλέον τον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Πέμπτη το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας

Στην Ελλάδα, τα φώτα της δημοσιότητας τραβούν οι θαλάσσιες χελώνες «Καρέτα-Καρέτα».

Υπάρχουν βρύσες με πόσιμο νερό στην Αθήνα;

Μία εφαρμογή που καταγράφει τις δημόσιες κρίνες και αρκετές απορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Ξεναγήθηκαν στις μελλοντικές τους κατοικίες οι πρώτοι ιδιοκτήτες στο Ελληνικό (ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκαν για την πρόοδο της κατασκευής και τα milestones που έχουν επιτευχθεί έως σήμερα, ενώ βάσει του πλάνου θα μπορούν να πάρουν το κλειδί στο χέρι το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού: Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το καλοκαίρι

Τα βράδια μας στον λόφο με περισσότερες από 50 εκδηλώσεις με μεγάλα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπάρχουν βρύσες με πόσιμο νερό στην Αθήνα;

Μία εφαρμογή που καταγράφει τις δημόσιες κρίνες και αρκετές απορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Ξεναγήθηκαν στις μελλοντικές τους κατοικίες οι πρώτοι ιδιοκτήτες στο Ελληνικό (ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκαν για την πρόοδο της κατασκευής και τα milestones που έχουν επιτευχθεί έως σήμερα, ενώ βάσει του πλάνου θα μπορούν να πάρουν το κλειδί στο χέρι το πρώτο εξάμηνο του 2026.