Σφίγγει ο κλοιός

- Advertisement -

Του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Αντιμέτωπη με το πολιτικό μπλοκ των δυνάμεων του μνημονίου βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση καθώς εντείνονται οι πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του δημοσίου. Σ’ αυτή την κατεύθυνση στο στόχαστρο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για τη ρήση του περί «ρήξης» την 25η Μαρτίου στα Χανιά, ενώ στην αντεπίθεση περνάει η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς που καταγγέλλει (!) την κυβέρνηση, με προφανή σκοπό να την εκθέσει, ότι συνυπέγραψε την παράταση του μνημονίου.

Η καταγγελία του Αντώνη Σαμαρά που παρουσίασε χτες το μεσημέρι τη Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε κατά τον ίδιο τρόπο την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης όπως είχε υπογράψει και η προηγούμενη τη δίμηνη παράταση προκάλεσε μια πρώτη αμηχανία χτες στο μέγαρο Μαξίμου.

Η αρχική αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου εστίασε στην αντίφαση των κατηγοριών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που από τη μια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν συμμορφώνεται με το μνημόνιο και από την άλλη ότι υπογράφει μνημόνια και τα κρατάει κρυφά, κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά ότι «καραδοκεί» επενδύοντας στην «αποτυχία της εθνικής προσπάθειας».

Παρόλα αυτά ο προβληματισμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονος, μπροστά και στην πίεση από τους εταίρους να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μέτρα που ουσιαστικά νεκρανασταίνουν το μνημόνιο με μοχλό την οικονομική ασφυξία και την έλλειψη ρευστού στα δημόσια ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέγαρο Μαξίμου υποχρεώθηκε να επανέλθει στο θέμα αργά χτες βράδυ με non paper προσπαθώντας να αποδομήσει την επιχειρηματολογία Σαμαρά εστιάζοντας στο γεγονός ότι αν είχε αποδεχτεί τα μνημόνια δεν θα γίνονταν διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή και επέμεινε στη γραμμή πως η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν θα περιέχει νέα υφεσιακά μέτρα με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις καθώς και νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα φέρει στη βουλή τη Συμφωνία του Eurogroup για συζήτηση και ενημέρωση των βουλευτών και των πολιτικών κομμάτων, χωρίς να τίθεται θέμα ψήφισής της καθώς δεν αποτελεί καινούργια δανειακή σύμβαση της χώρας αλλά επέκταση της προηγούμενης.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα συντονισμένα πυρά κατά του Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κατηγορώντας τον ότι με τη φράση του για «ρήξη» θέτει σε αμφισβήτηση τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, μάλιστα τρεις βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν και σχετική ερώτηση στη βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών.

Οι εξελίξεις αυτές μάλιστα πυροδοτούν σενάρια που βλέπουν και το φως της δημοσιότητας ότι επίκειται απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών από τη θέση του, κατά ορισμένες πληροφορίες αυτό είναι και γερμανική απαίτηση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με το χρόνο τόσο γιατί η οικονομική ασφυξία εντείνεται όσο και γιατί εντείνονται και οι πολιτικές πιέσεις εντός και εκτός Ελλάδας για να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και να δρομολογήσει την υλοποίησή τους. Μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε εφ’ όλης της ύλης τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα αυτό με την Κριστίν Λαγκάρντ, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Πάντως από το μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να μιλήσουν αναλυτικά για το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας και εστιάζουν στη φοροδιαφυγή με αφορμή και τη λίστα Λαγκάρντ.

Στο πλαίσιο αυτό Νίκος Παππάς και Παναγιώτης Νικολούδης είχαν συνάντηση με την αντιπροσωπεία του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας και συμφώνησαν σε επανεκκίνηση της συνεργασίας μεταξύ ελβετικών και ελληνικών αρχών για θέματα φορολογίας και ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία.

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κλειστό για όλο το 2024 το ΟΑΚΑ | «Αυτοψία» από το 2020 διαπίστωνε σοβαρές φθορές λόγω έλλειψης συντήρησης

Το 2020 η ελληνική εταιρεία ΔΟΜΗ ΑΕ εντόπισε σοβαρότερα προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου.

Σπύρος Δημητρίου: «Θυσιάζω την καριέρα που έχω μέχρι τώρα για να προσφέρω»

Ο ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος του Βορείου Τομέα στην Περιφέρεια Αττικής, έρχεται στο προσκήνιο ως μια προσωπικότητα που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο που οι πολίτες αντιλαμβάνονται και συμμετέχουν στην τοπική πολιτική.

Πώς να χάσετε τα κιλά των διακοπών υγιεινά, χωρίς στερήσεις!

H Nutrichef σου προσφέρει μια σωστή εξατομικευμένη διατροφή μέσω συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών

Οκτώβριος στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης | Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Οκτώβριος στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Ένα πρόγραμμα για όλους - Μια Αγορά για όλους

Με δύο νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα ενισχύει ο Δήμος Πειραιά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ενισχύεται η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Πειραιά με νέα οχήματα. Τα οχήματα, παρέλαβε σήμερα...

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Για πρώτη φορά εκλογικό επίδομα στην εφορευτική επιτροπή

40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 και 30 ευρώ για την δεύτερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπύρος Δημητρίου: «Θυσιάζω την καριέρα που έχω μέχρι τώρα για να προσφέρω»

Ο ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος του Βορείου Τομέα στην Περιφέρεια Αττικής, έρχεται στο προσκήνιο ως μια προσωπικότητα που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο που οι πολίτες αντιλαμβάνονται και συμμετέχουν στην τοπική πολιτική.