Μπροστά σε Συμπληγάδες η κυβέρνηση

Του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Παρά τα συγκρατημένα αισιόδοξα μηνύματα που θέλει να εκπέμπει το μέγαρο Μαξίμου η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται -στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τους εταίρους και πιστωτές της χώρας- σε κλοιό πιέσεων για μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα, ενώ παράλληλα, σειρά κινήσεων και πρωτοβουλιών εντός και εκτός της χώρας φανερώνουν σχεδιασμούς που μπορούν υπό προϋποθέσεις να βάλουν σε δοκιμασία τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού!

Τα φαινομενικώς αντιφατικά μηνύματα που λαμβάνουν από το εξωτερικό και τους λεγόμενους «θεσμούς» προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα και αυτό γιατί οι πληροφορίες λένε ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που έχουν τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συντηρούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι συζητήσεις για μέτρα τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

Το μήνυμα άλλωστε της χτεσινής τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group για το 1,2 δις που από «λάθος» επέστρεψε στον ESM ήταν πως θα συζητηθεί το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή του αφού πρώτα καταρτιστεί και εγκριθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup. Παράλληλα από χτες άρχισε να διαρρέεται ότι η οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν για τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που σημαίνει ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης που είχαν ορίζοντα την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου το Eurogroup να εγκρίνει τη λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, απομακρύνονται.

Είναι προφανές, όσο και αν από το μέγαρο Μαξίμου θέλουν να διαβάζουν την αισιόδοξη πλευρά της «προόδου» που επιτυγχάνεται στις συνομιλίες, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τελεί υπό έναν διαρκή εκβιασμό από τους εταίρους για μέτρα καθώς αξιοποιούν την έλλειψη ρευστού στα δημόσια ταμεία και υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση με τον τρόπο τους ότι η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με κινήσεις που δείχνουν να έχουν στόχο την πρόκληση ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες κατά ορισμένες πληροφορίες δείχνουν να έχουν ορίζοντα τον ερχόμενο Ιούνιο και φτάνουν μέχρι και το σενάριο της αναδιάταξης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που στηρίζεται την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Για την κυβέρνηση οι εξελίξεις, στη γνωστή υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού διοικητικής ανασυγκρότησης Γιώργου Κατρούγκαλου, βρίσκονται ακόμη μπροστά. Χτες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι ζήτησαν εκ νέου την παραίτησή του. Αποστάσεις φαίνεται να παίρνει ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ καθώς η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος αποστασιοποιήθηκε σημειώνοντας ότι στη θέση του Γιώργου Κατρούγκαλου θα είχε ενεργήσει διαφορετικά. Ανάλογες τοποθετήσεις έχουν γίνει και από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προεξάρχοντος του Μανώλη Γλέζου που είχε ουσιαστικά προτρέψει το Γιώργο Κατρούγκαλο να παραιτηθεί για να διευκολύνει την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ χτες έγινε γνωστή μια «περίεργη» αλλά καθόλα αληθινή είδηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Παρουσιάστηκε εμπλοκή στην υιοθέτηση του ετήσιου ψηφίσματος της 25ης Μαρτίου για την ανεξαρτησία της Ελλάδας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ! Ο λόγος σύμφωνα με επιστολή ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή στον Έλληνα πρέσβη στην Ουάσινγκτον είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ότι θα γεμίσει η Ευρώπη μετανάστες και τζιχαντιστές από την Ανατολή αν οι εταίροι της ΕΕ δεν επιδείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

Το περίεργο είναι πως ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αλλά παρόλα αυτά αμερικανικοί κύκλοι επιλέγουν να στοχοποιήσουν τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Στην κυβέρνηση αναρωτιούνται αν όλα αυτά συνδέονται με τις πρόσφατες «υποδείξεις» προς τον Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Γερμανού σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς για την εκδίωξη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και τη συμμαχία με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος θα δείξει αν όλες αυτές οι εξελίξεις σχετίζονται και με τις νύξεις που έχουν κάνει στελέχη της ΝΔ, όπως ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που υπό όρους είχε θέσει θέμα στήριξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου όπως είχε πει να αποφευχθούν οι εκλογές!

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

314 βόμβες Αεροπορίας εντοπίστηκαν μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού

Τις είχαν αποθηκεύσει οι Γερμανοί 2 μέτρα ακριβώς κάτω από τις πρώην εγκαταστάσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

Νέος ιατρικός εξοπλισμός 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στην Αθήνα την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Κλειστά θα παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ, από τις 5 έως και τις 7 Μαίου.

Συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης.

Γιατί βάφτηκε κόκκινος ο ουρανός?

Το φαινόμενο μελετήθηκε τον 19ο αιώνα από τον λόρδο Rayleigh και ονομάζεται προς τιμή του «σκέδαση Rayleigh».

Αποχαιρετούμε την Ολυμπιακή Φλόγα πριν το ταξίδι της για το Παρίσι

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε ειδική τελετή ελεύθερη για το κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποχαιρετούμε την Ολυμπιακή Φλόγα πριν το ταξίδι της για το Παρίσι

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε ειδική τελετή ελεύθερη για το κοινό.