Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Του Θοδωρή Λαπαναΐτη

«Τη Δευτέρα το βράδυ θα βρίσκομαι στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθώ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Μια συνάντηση που δεν θα “πιέζεται” από τις διαπραγματεύσεις» δήλωνε στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρωθυπουργός. Το βράδυ της Κυριακής κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου, με αφορμή την υπόθεση Κατρούγκαλου σημείωναν ότι «η στιγμή δεν είναι τυχαία» προσθέτοντας ότι «γίνεται συστηματική προσπάθεια να αποδυναμωθεί η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μία μέρα πριν από το κρίσιμο ταξίδι του στη Γερμανία».

Πρόκειται για δύο αντιθετικές ως προς το πολιτικό κλίμα τοποθετήσεις της ίδιας κυβέρνησης. Η μία που έγινε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα -προφανώς την Παρασκευή που κλείνουν την ύλη τους τα φύλλα των κυριακάτικων εφημερίδων- και η άλλη το βράδυ της Κυριακής και λίγες ώρες πριν η ελληνική αποστολή αναχωρήσει για το Βερολίνο. Αυτές οι δύο εντελώς διαφορετικού κλίματος κυβερνητικές τοποθετήσεις, όπου στη μια κυριαρχεί η «έλλειψη πίεσης» και στην άλλη η «προσπάθεια αποδυνάμωσης» αποτυπώνουν την πυκνότητα του πολιτικού χρόνου που διανύσαμε σε διάρκεια μόλις ενός 48ωρου. Η κυβέρνηση στον απόηχο της μίνι συνάντησης Κορυφής στις Βρυξέλλες εξέπεμπε κλίμα αποσυμπίεσης από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της ΕΕ και την ώρα που ετοίμαζε βαλίτσες για τη Γερμανική πρωτεύουσα έφτανε σε καταγγελίες για προσπάθεια αποδυνάμωσής της από την «εγχώρια διαπλοκή».

Είχε μεσολαβήσει το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» που έθετε ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης για τα επαγγελματικά πεπραγμένα του Γιώργου Κατρούγκαλου ως δικηγόρου υπεράσπισης υπαλλήλων του δημοσίου πριν την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Εσωτερικών και αφού κυριάρχησε στην πολιτική επικαιρότητα, στο τέλος της μέρας, κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και μερίδα του Τύπου ζητούσαν την πρώτη παραίτηση υπουργού αυτής της κυβέρνησης. Η υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού, στον οποίο το μέγαρο Μαξίμου παρείχε πολιτική κάλυψη από την πρώτη στιγμή, πήρε και διεθνείς διαστάσεις, καθώς αναπαράχθηκε από το διεθνή τύπο.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στο Βερολίνο για το προγραμματισμένο τετ α τετ με την Άγκελα Μέρκελ έχοντας σε πρώτο πλάνο δύο βασικούς «πονοκεφάλους». Αφενός μεν το γεγονός ότι εξασφαλισμένη είναι μόνο η «βραχυχρόνια ρευστότητα» της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός (δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου την προσδιορίζουν μέχρι τα μέσα Απριλίου) και αφετέρου το εσωτερικό πολιτικό κλίμα, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν ως «προειδοποιητική βολή» για το σύνολο της κυβέρνησης τη στοχοποίηση του Γιώργου Κατρούγκαλου από τα κυρίαρχα στην πολιτική σκακιέρα media.

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν μάλιστα ότι για την «απομείωση» της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα χρησιμοποιείται «το κρίσιμο ζήτημα της διαπλοκής και της διαφθοράς που είναι κοινός τόπος μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης» και διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι «όσοι πιστεύουν ότι με ψέματα και συκοφαντίες θα πετύχουν την ηθική απομείωση της ελληνικής κυβέρνησης γελιούνται οικτρά» και προσθέτουν με νόημα πως «όσοι φοβούνται ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο στη μάχη ενάντια στη διαπλοκή, έχουν κάθε λόγο να φοβούνται».

Καλά πληροφορημένες πηγές σχετικά με το τι διαμείβεται στα πολιτικά παρασκήνια παραπέμπουν σε προηγούμενες δηλώσεις-προειδοποιήσεις του Αλέξη Τσίπρα για κύκλους εντός και εκτός Ελλάδας που σχεδιάζουν «κυβερνητικές παρενθέσεις», ενώ παράλληλα συνδέουν την υπόθεση στοχοποίησης του Γιώργου Κατρούγκαλου με πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο της διαπραγμάτευσης και να προχωρήσει σε «δύσκολα μέτρα με πολιτικό κόστος» στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έσβηνε και έγραφε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και είχε συνεχείς συσκέψεις με τον πρωθυπουργό προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να παρουσιάσει το απόγευμα στη Γερμανική Καγκελαρία το κυβερνητικό σχέδιο στο πλαίσιο της «κοινής ανάγνωσης» και εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει στην Άγκελα Μέρκελ ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τη δημοσιονομική ισορροπία αλλά δεν θα περιέχουν υφεσιακά μέτρα, ενώ η εφαρμογή τους θα είναι σταδιακή και θα εκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο.

Από την άλλη μεριά οι λεγόμενοι εταίροι μας φαίνεται να ζητούν δύσκολα για την κυβέρνηση μέτρα που απέχουν από τις αρχικές της εξαγγελίες σε ότι αφορά τα φορολογικά έσοδα, όπως είναι οι αυξήσεις στο ΦΠΑ, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και την άρση μειώσεων που είχαν γίνει στο φόρο αλληλεγγύης. Παράλληλα παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα ζητούν για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό όπως περικοπές σε πρόωρες συντάξεις, ενοποίηση ταμείων και τήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που ισοδυναμεί με μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και κυρίως επιμένουν στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το περίγραμμα αυτό των εξελίξεων προδιαγράφει -όπως έχουμε ξαναγράψει- ένα ναρκοθετημένο πεδίο για την πορεία της κυβέρνησης ειδικά αν ο συμβιβασμός με τους εταίρους έχει επιτευχθεί στο «άσχημο» σενάριο που επιτρέπει στους εκπροσώπους των δανειστών να πιέζουν για μέτρα σαν αυτά που αναφέρουν οι ως τώρα πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση ένας πρώτος προβληματισμός υπάρχει σε μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη σκοπιμότητα του γεγονότος ότι έστω και δειλά έχουν αρχίσει να διακινούνται μέσω δημοσιευμάτων σενάρια για «οικουμενική κυβέρνηση», στα οποία μάλιστα φέρεται να προσαρμόζει τη στάση της η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον “μαύρο ουρανό” της Μ. Παρασκευής ;

Ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θ.Κολυδάς γράφει για τον μουντό καιρό της Μ.Παρασκευής και αν τεκμηριώνεται η θλίψη της φύσης για τα Πάθη του Ιησού.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Μ.Πέμπτη το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα των Blogger

Το Weblogging είναι η νέα αντίληψη της διαδικτυακής δημοσιογραφίας.

🆘 Για τα άγρια άλογα του Υμηττού (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Τα κοπάδια με τα αδέσποτα άλογα στις παρυφές του Υμηττού και οι απώλειες των τελευταίων ημερών.

Η εταιρεία που σάρωσε τα χρυσά βραβεία στα Greek Export Awards 2024

Τριπλή Βράβευση το Minoa Water για τις εξαγωγές και την καινοτομία

Στην Εργατική Πρωτομαγιά είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google

Για να τιμήσει το ρόλο και τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον “μαύρο ουρανό” της Μ. Παρασκευής ;

Ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θ.Κολυδάς γράφει για τον μουντό καιρό της Μ.Παρασκευής και αν τεκμηριώνεται η θλίψη της φύσης για τα Πάθη του Ιησού.