Στα χαρακώματα κυβέρνηση και δανειστές

Του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Μέσα σε κλίμα πολεμικής ατμόσφαιρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για να απαιτήσει στη συνάντηση που θα έχει με τους κορυφαίους παράγοντες και ηγέτες της ΕΕ να σταματήσει ο οικονομικός στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας από την ΕΚΤ. Η κατάσταση είναι τόσο πολωμένη που πολύ εύκολα το αδιέξοδο μπορεί να μετατραπεί σε ρήξη.

Το κλίμα έχουν δυναμιτίσει οι τελευταίες παρεμβάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων σε Βρυξέλλες και Βερολίνο με πιο χαρακτηριστική και ταυτόχρονα κυνική παρέμβαση αυτή του Β. Σόιμπλε που απευθύνθηκε προς την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει». Η ελληνική κυβέρνηση σήκωσε χτες το γάντι, αφήνοντας να αιωρείται ότι φλερτάρει με το σενάριο της παύσης πληρωμών προς τους δανειστές. Μάλιστα τόσο από τις δηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στο διεθνή τύπο έχει επανέλθει στη δημόσιο διάλογο τόσο το Grexit, όσο και το Gr-accident. Ενδεικτικό, της κρισιμότητας των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και ΕΕ είναι το χτεσινοβραδινό τηλεφώνημα μεταξύ Μπαράκ Ομπάμα και Άγκελας Μέρκελ και η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε το ελληνικό ζήτημα με την Γερμανίδα Καγκελάριο για «ρεαλιστική συμφωνία» στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Το πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής και επιχειρηματολογίας με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα σταθεί απέναντι από τους Ά. Μέρκελ, Φ. Ολάντ και τους τέσσερις επικεφαλής των Ευρωπαϊκών «Θεσμών», Ζ.Κ. Γιουνκέρ, Γ. Ντάινσεμπλουμ, Ντ. Τάσκ και Μ. Ντράγκι το έδωσε χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την παρέμβασή του στη βουλή σημειώνοντας σε υψηλούς τόνους ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω» και αξίωσε την τήρηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου από τους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της κυβερνητικής γραμμής για «ισότιμη» και όχι «ιδιαίτερη» μεταχείριση της Ελλάδας από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς θα ζητήσει την πολιτική παρέμβασή τους ώστε η ΕΚΤ να ανταποκριθεί στη δέσμευση που έχει αναλάβει για την παροχή του 1,9 δις από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων καθώς επίσης και να αυξήσει τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων για να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην άποψη πως η συμφωνία του Φεβρουαρίου έχει βάλει τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα και θα ζητήσει στο πλαίσιο του σεβασμού από όλες της πλευρές αυτής της συμφωνίας, η αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιμάκια (πρώην τρόικα) να γίνει με βάση τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια καθώς η κυβέρνηση αρνείται η παρούσα αξιολόγηση να πάρει τα χαρακτηριστικά της 5ης και τελικής αξιολόγησης του προηγούμενου μνημονίου, όπως είναι η επιθυμία Βρυξελλών και Βερολίνου.

Τέλος στη διαπραγματευτική φαρέτρα του πρωθυπουργού θα είναι το υψηλό γεωπολιτικό ρίσκο μιας πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα από την οικονομική ασφυξία που προκαλεί με τη στάση της η ΕΚΤ και συνολικά οι δανειστές που έχουν να καταβάλλουν χρήματα στο πλαίσιο των δικών τους υποχρεώσεων από τον Αύγουστο του 2014.
Σε πρώτη φάση ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής χτες κατήγγειλε τους εκβιασμούς των δανειστών και σημείωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησης θα είναι καταρχήν η εισαγωγή και ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σήμερα και αύριο, μετά το χτεσινό νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, τα οποία ο «ελεγκτής» της Κομισιόν Κοστέλο χαρακτήρισε casus belli.

Όμως από χτες η κυβέρνηση κλιμάκωσε τη ρητορική της δημιουργώντας την αίσθηση ότι φλερτάρει με την παύση πληρωμών. Ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Βούτσης κατηγορώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο για εθελοδουλεία αναρωτήθηκε γιατί «να έχουμε ενοχές για στάση πληρωμών (σ.σ. προς το εξωτερικό) όταν δεχόμαστε συνεχείς πιέσεις και εκβιασμούς με το κλείσιμο της στρόφιγγας από την ΕΚΤ;». Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επεσήμανε με νόημα ότι «Εάν οι δανειστές συνεχίσουν ένα παιχνίδι εκβιασμών, τελεσιγράφων και αν συνεχίσουν να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό του ελληνικού λαού, τότε η κυβέρνηση δεν έχει άλλη λύση παρά να απαντήσει σε αυτήν τη μονομερή ενέργεια των δανειστών, καταφεύγοντας στο μόνο ισχυρό όπλο που έχει. Που είναι η προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Η λειτουργία του ελληνικού κράτους, των υποχρεώσεων που έχει απέναντι στους Έλληνες πολίτες, ως προτεραιότητα».

Αν κανείς σ’ όλα αυτά προσθέσει ότι τα κυβερνητικά στελέχη όλες αυτές τις μέρες διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων, ενώ την ίδια στιγμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση έχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση αδιεξόδου είναι προφανές ότι από το μέγαρο Μαξίμου θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι οι δανειστές θα πληρωθούν σε «αέρα» κατά την πρόσφατη έκφραση του Αλέκου Φλαμπουράρη.
Η σημερινή μέρα αποτελεί την πρώτη ενός κρίσιμου τετραημέρου που θα κορυφωθεί την ερχόμενη Δευτέρα με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο ύστερα από πρόσκληση της Άγκελας Μέρκελ. Προς το παρόν η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου μοιάζει με τον πύργο της Βαβέλ…

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO.

Άσκηση κατάσβεσης και διάσωσης εγκλωβισμένων της Πυροσβεστικής (VIDEO)

Στην άσκηση συμμετείχαν, η ομάδα πυρασφάλειας της εταιρείας, το Α.Τ. Αυλώνα , ο Δήμος Ωρωπού και η Π.Ε. Αν. Αττικής.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων την Μ.Εβδομάδα

Την Κυριακή του Πάσχα την Δευτέρα και την Τρίτη τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Κυριακή το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για...

Ο χάρτης με τις 314 βόμβες που μετέτρεψαν σε «ναρκοπέδιο» το Ελληνικό

Πρόκειται για 314 βόμβες αεροπορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν βρεθεί εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ