Whiskey: Ένας οδηγός για το “νερό της φωτιάς”

Ένα ποτό σύμβολο. Το Whiskey είναι το παραδοσιακό Ιρλανδικό απόσταγμα που η ιστορία του χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Γεμίστε ένα ποτήρι, χαλαρώστε με καλή μουσική και πάμε να γνωρίσουμε τις διάφορες ποικιλίες του.

Blended Whisky

Mark-Whitehead-Photography-Get-The-Shot-Studios-60

Είναι η πιο γνωστή υποκατηγορία του αποστάγματος και η πιο εμπορική. Στη Σκοτία, πρόκειται για ουίσκι που δημιουργήθηκαν μετά από ανάμειξη (blend) από περισσότερα από ένα αποστακτήρια και που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το κριθάρι ή και άλλα δημητριακά. Ανάμεσά τους συναντάμε brand όπως αυτά των Johnnie Walker, Ballantine’s και Haig.  Για να ανήκει ένα ουίσκι σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει σύμφωνα με τους σκοτσέζικους νόμους, το απόσταγμα να έχει ωριμάσει τουλάχιστον 3 χρόνια σε δρύινο βαρέλι πριν βγει στην αγορά.  Σημαντικό στοιχείο που αξίζει να επισημάνουμε για τα Blended είναι πως όταν υπάρχει αναγραφόμενο έτος πάνω σε μία φιάλη, αυτό σημαίνει πως τόσα χρόνια αντιστοιχούν στο μικρότερη ποσότητα από ουίσκι που αυτή περιέχει η ανάμιξη (πχ. Ένα blended whisky 12 ετών παλαίωσης περιέχει έστω και ελάχιστη ποσότητα από ουίσκι 12 ετών). Και φυσικά η τιμή έχει να κάνει με το πόσο “αγνό” είναι το απόσταγμα. Θα συναντήσετε μεγάλες διακυμάνσεις στα ράφια που σχετίζονται με το πόσα malt περιέχει το μπουκάλι που αγοράζετε.

Blended Scotch Malt Whisky

monkey-shoulder

Είναι ένα Blended Whisky που έχει παραχθεί όμως αποκλειστικά από απόσταγμα κριθαριού. Σε αυτή την ποικιλία βρίσκουμε πιο γευστικά και δυνατά Whiskey όπως το Sheep Dip και Monkey Shoulder.

Single Malt Scotch Whisky

glenfiddich-latest-maltmaster

Μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση καθώς μιλάμε για ένα σκοτσέζικο ουίσκι το οποίο όχι μόνο παράγεται από ένα μόνο αποστακτήριο αλλά έχει και ως πρώτη ύλη του αποκλειστικά το κριθάρι. Οι Vintage εκδόσεις αυτής της κατηγορίας συναρπάζουν τους λάτρεις μιας και αποτελούνται από malt ουίσκι που επιλέγεται από ένα βαρέλι μίας συγκεκριμένης χρονιάς του αποστακτηρίου. Μερικές ετικέτες Single Malt Scotch Whisky: Bowmore, Glenfiddich, Glenrothes και Lagavulin.

Τα Ιρλανδέζικα Whiskey

5145588741_f1888182be

Ίδιος τρόπος παρασκευής με τα σκοτσέζικα με μόνη διαφορά, η τριπλή απόσταξη που εξασφαλίζει πιο απαλή γεύση και φρουτώδη αρώματα. Είναι μια κατηγορία για τους εκλεπτισμένους ουρανίσκους που θέλουν πολλαπλά χαρακτηριστικά στην κάθε γουλιά. Η Ιρλανδία μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι η πρώτη χώρα που έφτιαξε ποτέ ουίσκι, μιας και ορισμένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια ουίσκι του κόσμου είναι το Bushmills το οποίο εγκαινιάστηκε το 1608! Μερικές ετικέτες που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι: η Irish Blended (Powers, Jameson) και η Irish Single Malt (Bushmills, Wild Geese).

Τα αμερικάνικα Whiskey (Bourbon)

photo_2_be87aa6b9704d522768780ef1b883211

Μια εξαιρετική κατηγορία που είναι και η αγαπημένη μου μάλιστα είναι αυτή των Αμερικάνικων Wkiskey. Η βασική τους διαφορά με τα σκοτσέζικα είναι πως νομοθετικά θα πρέπει να αποτελούνται από 51% καλαμπόκι και να έχουν παλαιώσει σε καινούρια δρύινα βαρέλια. Ειναι πιο γλυκα στη γευση και εχουν εντονα αρωματα και εκρηκτικο χαρακτιρα. Maker’s Mark, Bulleit Bourbon και Knob Creek Bourbon.  Μια από τις γνωστότερες κατηγορίες αμερικάνικου ουίσκι είναι επίσης και εκείνη των Rye, των αποσταγμάτων δηλαδή που αποτελούνται τουλάχιστον κατά 51% από σίκαλη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα Bulleit και Knob Creek Rye, καθώς και το ουίσκι σίκαλης του αποστακτηρίου Jim Beam.

Τα Καναδικά Whisky

canadianclub6yo

Ιδιαίτερος και χαρακτηριστικός τύπος blended ουίσκι που παράγεται μόνο στον Καναδά. Νομικά λοιπόν για να έχει το whiskey το δικαίωμα να λέγεται καναδέζικο, όλες οι διαδικασίες και τα στάδια παραγωγής πρέπει να γίνονται στον Καναδά και το whiskey να έχει παλαιώσει σε βαρέλια για τρία τουλάχιστον χρόνια. Χαρακτηριστικά του καναδέζικου blended whiskey είναι, αφενός, ότι στην παραγωγή του γίνεται ανάμειξη αποσταγμάτων από πολλά είδη σπόρων, με κυρίαρχη τη βυνοποιημένη σίκαλη, κάτι που επιτυγχάνει τη χαρακτηριστική ελαφρότητα του καναδέζικου αποστάγματος και, αφετέρου, ότι γίνεται χρήση αρκετών whiskeys από σίκαλη, ώστε να επιτευχθεί αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα. Παρά τη χαρακτηριστική ελαφρότητα και το ευκολόπιοτο στιλ, στα καλά καναδέζικα whiskeys διακρίνεται ο πικάντικος και γλυκόπικρος χαρακτήρας του whiskey σίκαλης. Είναι πιο αρωματικά και ελαφριά. Ψάξτε το Canadian Club 6.

Τα Ιαπωνικά Whisky

Ouiski-570

Ακούγονται αστεία καθώς η Δύση είναι πατρίδα του αγαπημένου μας ποτού όμως αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς σήμερα. Αντιγράφοντας την σκοτσέζικη παράδοση και δανείζοντας πρώτες ύλες από τα Highlands οι Ιάπωνες παρήγαγαν τα δικά τους Whiskey. Οι γευστικές και αρωματικές ωστόσο διαφορές τους είναι μεγάλες καθώς αφενός το κλίμα διαφέρει αρκετά και αφετέρου το νερό που χρησιμοποιείται για την απόσταξη του ιαπωνικού ουίσκι προέρχεται σχεδόν πάντα από πηγές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα αποστακτήρια. Τα γνωστότερα είδη Ιαπωνικού ουίσκι είναι τα Single Malt (Yamazaki) και τα Blended (Nikka, Hibiki).

Η διαφορά ενός whiskey από ένα whisky δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Ένας γενικός κανόνας λέει πως όταν αναφερόμαστε σε “whisky” μιλάμε πάντα για Σκοτσέζικα ή ουίσκι από τον Καναδά, ενώ γράφοντας “whiskey” εννοούμε πάντα Αμερικάνικα ή Ιρλανδέζικα.

Επιμέλεια: Ιωσήφ Χαλαβαζής

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου «𝐃𝐞𝐚𝐟 𝐂𝐡𝐚𝐦𝐩𝐢𝐨𝐧𝐬 𝐋𝐞𝐚𝐠𝐮𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒» στη Βουλιαγμένη

Μέχρι τις 𝟐𝟕 Απριλίου με τη συμμετοχή 𝟏𝟏 ποδοσφαιρικών ομάδων Κωφών από όλη την Ευρώπη.

Έλληνες και Πολωνοί κομάντο πέφτουν με αλεξίπτωτο πάνω από την Αθήνα (VIDEO)

«Athens by night»: Το εκπληκτικό βίντεο του ΓΕΕΘΑ από την κοινή στρατιωτική άσκηση.

Σε αυτές τις Ευρωεκλογές μπορείς να ψηφίσεις επιστολικά!

Κάνε την αίτησή σου μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα 29/4.

Σκόνη στην περιοχή μας από την «νεκρή» λίμνη Αράλη, μεταξύ Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν

Ποια είναι λίμνη που “πέθανε” πριν 40 χρόνια και πως συνδέεται με το κοκτέιλ σκόνης και ζέστης.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Τρίτη το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ