Οι 12 πιθανότητες που θα αφανίσουν τον ανθρώπινο πολιτισμό

Δεν είναι λίγες οι ταινίες και τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που πραγματεύονται τον αφανισμό μας. Τελικά οι δυστοπίες και η “δύση” του είδους μας είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζαμε;

Με “καλή διάθεση” οι ερευνητές του πανεπιστημίου του της Οξφόρδης κατέγραψαν τις δώδεκα πιο επικίνδυνες απειλές κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τα προβλήματα που συναντάμε στη φύση.

Η έρευνα στοχεύει στην καταγραφή του των φυσικών φαινομένων που απειλούν περισσότερο από κάθε άλλο την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας. Μάλιστα οι επιστήμονες απορρίπτουν τους περισσότερους εξωτερικούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να απειλήσουν τον πλανήτη μας, αλλά και την ανθρώπινη ζωή, στρέφοντας την προσοχή στα λάθη που έχει κάνει μέχρι στιγμής ο ίδιος ο άνθρωπος.

Η έρευνα προσπαθεί να καταγράψει τις αιτίες των προβλημάτων και να προσφέρει τις καλύτερες λύσεις“, αναφέρουν οι επιστήμονες. “Στόχος μας είναι να προσφέρουμε τρόπους αυτές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα να μετατραπούν σε ευκαιρίες για λύσεις“, τονίζουν οι ίδιοι.

1. Η κλιματική αλλαγή

sustainability_2009_climate_change1

 

Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις πιο σοβαρές απειλές που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα, για αυτό και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για καταστροφή του πλανήτη και την εξαφάνιση πολλών ειδών από αυτόν. Μάλιστα αναφέρουν πως είναι σημαντικό η ανθρωπότητα να αναλάβει άμεσα δράση, προκειμένου να προλάβει τη επικείμενη καταστροφή.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί προειδοποιούν πως το πρόβλημα είναι πολύ πιο σημαντικό στις υπανάπτυκτες χώρες του πλανήτη, που λιμοκτονούν και είναι αντιμέτωπες με ασθένειες από τις οποίες ο υπόλοιπος κόσμος έχει απαλλαχθεί.

2. Πυρηνικός πόλεμοςstrike1

Είναι γνωστά τα αποτελέσματα από πυρηνικές επιθέσεις, αλλά και από τη λανθασμένη χρήση της συγκεκριμένης παντοδύναμης ενέργειας. Για αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες τρέμουν κάθε φορά που ένα κράτος απειλεί με πυρηνικά όπλα και επιθέσεις και τονίζουν πως “ο κίνδυνος μιας πυρηνικής επίθεσης η καταστροφής είναι ορατός στο μέλλον”.

Παράλληλα, αναφέρεται πως μια τέτοια κίνηση θα είχε συνέπειες ακόμη πιο καταστροφικές από ότι στο παρελθόν όχι μόνο για την ανθρωπότητα, αλλά γενικά για τον πλανήτη.

3. Παγκόσμια επιδημίαzombie-apocalypse-1024x640

Το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στην Αφρική έθεσε όλο τον πλανήτη σε συναγερμό, αυτό γιατί η ανθρωπότητα δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. “Υπάρχουν πολλές πιθανότητες μια τέτοια επιδημία να ξεσπάσει, θέτοντας σε κίνδυνο όλο τον πληθυσμό της γης”, τονίζουν οι ερευνητές.

Η ικανότητα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο είναι αυτή που θα καθορίσει και τη τύχη της ανθρωπότητας, για αυτόν τον λόγο διενεργούνται συνεχής έρευνες για την αποτροπή και το περιορισμό τέτοιον φαινομένων, όπως συνέβη και στην περίπτωση του έμπολα.

4. Πρόσκρουση αστεροειδή στη γηmeteors-hitting-earth

Ένας αστεροειδής με μέγεθος περίπου 5 χιλιάδων μέτρων θα ήταν ικανός να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της γης, με τους επιστήμονες, ωστόσο να υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί κάθε 20 εκατομμύρια χρόνια.

“Μπορεί ο αστεροειδής να κατέστρεφε μόνο ένα μέρος της γης κατά την πρόσκρουσή του, ωστόσο αυτό που θα ακολουθούσε θα ήταν εφιαλτικό, καθώς τα σύννεφα σκόνης που θα απελευθέρωνε στην ατμόσφαιρα θα ήταν ικανά να μειώσουν αρκετά τη θερμοκρασία, προκαλώντας όχι μόνο κλιματικές αλλαγές, αλλά και καταστροφή της βιόσφαιρας”, επισημαίνουν οι μελετητές.

5. Υπέρ-ηφαίστειοsupervolcano

“Τα αποτελέσματα μιας τεράστιας έκρηξης ηφαιστείου θα μπορούσαν να είναι ανάλογα με αυτά μιας πυρηνικής έκρηξης”, τονίζουν οι επιστήμονες. Μάλιστα αναφέρουν πως η ζημιά θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη που η αντιμετώπιση του προβλήματος θα μπορούσε να γίνει μόνο αν όλα τα κράτη συνεργάζονταν και συντονίζονταν. Μάλιστα αναφέρουν πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να θυσιάσουν ορισμένες περιοχές, προκειμένου να σώσουν άλλες.

6. Οικολογική καταστροφήecological-destruction

Οι έρευνες έδειξαν πως οι ανθρωπότητα θα πρέπει να ξεκινήσει να σέβεται τον πλανήτη και το οικοσύστημα, καθώς είναι σημαντικό να καταλάβει πως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό. “Η εξαφάνιση των ειδών συ,βαίνει τώρα με μεγαλύτερους ρυθμούς από ότι στο παρελθόν”, αναφέρουν οι μελετητές. Παράλληλα, αναφέρουν πως η ανθρωπότητα θα πρέπει να εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους που θα την βοηθήσουν να προχωρήσει σε διάσωση των συγκεκριμένων ειδών.

7. Καταστροφή του παγκοσμίου συστήματοςgty_detroit_bankruptcy_portests_thg_130724_16x9_992

“Η οικονομία του πλανήτη και το πολιτικό σύστημα απαρτίζεται από διάφορους φορείς που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους”, τονίζει η μελέτη “Η καλή λειτουργία του συστήματος χαρακτηρίζεται από την ομαλή λειτουργία αυτών των δομών”, προσθέτει η έρευνα.

Μια πιθανή διαταραχή του συστήματος, όπως για παράδειγμα μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνικό χάος, κατάλυση των νόμο και γενικά μια καταστροφή, όπου θα επιβίωναν μόνον οι ισχυροί.

8. Συνθετική  βιολογίαDNA-biology1200

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την απειλή της συνθετικής βιολογίας, που ετοιμάζεται να δημιουργήσει “μηχανικούς παθογόνος οργανισμούς”, που θα εξαφανίσουν σταδιακά το ανθρώπινο γένος.

Μάλιστα, οι ερευνητές προειδοποιούν πως ο τομέας της συνθετικής βιολογίας εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και η ακατάλληλη χρήση του μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

9. Νανοτεχολογία

nanotech26_01

 

Ο τομέας της Νανοτεχνολογίας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και χρήσιμους τομείς της τεχνολογίας, ωστόσο κρύβει κινδύνους για την ανθρωπότητα. Αυτό γιατί “με τη βοήθεια της νανοτεχολογίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μερικά από τα πιο επικίνδυνα όπλα που έχει συναντήσει ποτέ η ανθρωπότητα”. Ακόμη, σύμφωνα με τους ερευνητές “η νανοτεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη κατασκευή πυρηνικών βομβών”.

10. Τεχνητή νοημοσύνη687474703a2f2f7777772e746561636874686f756768742e636f6d2f77702d636f6e74656e742f75706c6f6164732f323031322f31302f726f626f742d6172746966696369616c2d696e74656c6c6967656e63652e6a7067

Οι ερευνητές εκτιμούν πως η εξαιρετικά εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη δεν θα “μπορούσε να ελεγχθεί εύκολα”, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει κατά της ανθρωπότητας. Μια εξελιγμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης εκτός από ένα εξαιρετικό όπλο στα χέρια του δημιουργού της θα μπορούσε να αποτελεί και έναν από τους σοβαρότερου κινδύνους που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.

Μάλιστα, οι ερευνητές εκτιμούν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ελέγχει τον κόσμο και τη ζωή μας.

11. Μια κακή παγκόσμια κυβέρνησηCash-bribe

Είναι γεγονός πως μια κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει μια χώρα στην καταστροφή από τη μια μέρα στην άλλα,σύμφωνα με τους ερευνητές το ίδιο ισχύει και για μια παγκόσμια κυβέρνηση. Η έρευνα υποστηρίζει πως μια παγκόσμια διεφθαρμένη ή ανίκανη κυβέρνηση θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια τον κόσμο στην καταστροφή.

12. Άγνωστες αιτίεςwalls-of-doom-doomsday-destruction-31242787-1440-900

Την τελευταία θέση της λίστας καταλαμβάνουν οι άγνωστοι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κόσμο στην καταστροφή. Όπως, αναφέρουν οι ερευνητές είναι λιγότερες οι πιθανότητες η ανθρωπότητα να καταστραφεί από άγνωστους παράγοντες που θα συμβούν πιθανά, καθώς εκτιμά πως οι κίνδυνοι είναι γνωστοί και ορατοί. Έτσι, υποστηρίζει πως το καλύτερο είναι να βρεθούν λύσεις για τα ήδη γνωστά προβλήματα και όχι προφύλαξη από τις άγνωστες απειλές.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

314 βόμβες Αεροπορίας εντοπίστηκαν μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού

Τις είχαν αποθηκεύσει οι Γερμανοί 2 μέτρα ακριβώς κάτω από τις πρώην εγκαταστάσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

Νέος ιατρικός εξοπλισμός 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στην Αθήνα την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Κλειστά θα παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ, από τις 5 έως και τις 7 Μαίου.

Συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης.

Γιατί βάφτηκε κόκκινος ο ουρανός?

Το φαινόμενο μελετήθηκε τον 19ο αιώνα από τον λόρδο Rayleigh και ονομάζεται προς τιμή του «σκέδαση Rayleigh».

Αποχαιρετούμε την Ολυμπιακή Φλόγα πριν το ταξίδι της για το Παρίσι

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε ειδική τελετή ελεύθερη για το κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποχαιρετούμε την Ολυμπιακή Φλόγα πριν το ταξίδι της για το Παρίσι

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε ειδική τελετή ελεύθερη για το κοινό.