Προβλέποντας αποτελέσματα εκλογών μέσω δεδομένων της Google

Τα αποτελέσματα μελλοντικών εκλογών, μέσω της εξέτασης δεδομένων από τη μηχανή αναζήτησης της Google εκτιμούν ότι μπορούν να προβλέψουν οικονομολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, οι οποίοι προέβλεψαν επιτυχώς την έκβαση του περσινού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, η ανάλυση «ζωντανών» δεδομένων από αναζητήσεις στο Google για το όνομα Άλεξ Σάλμοντ (εμβληματική φυσιογνωμία της σκωτσέζικης πολιτικής, που συνδέεται με το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας) σε συνδυασμό με στοιχεία από δημοσκοπήσεις επέτρεψαν στους ερευνητές να προβλέψουν ότι το «ναι» θα έπιανε το 45%, πέντε ημέρες πριν την ψηφοφορία της 18ης Σεπτεμβρίου.

Ο καθηγητής Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ, οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα συναλλάγματος του πανεπιστημίου, αναφέρει ότι ήταν σε θέση να «διαβάσουν» την άνοδο του «ναι» με μια σειρά από πολύπλοκες μεθόδους που συχνά χρησιμοποιούνται στις χρηματαγορές για την ανάλυση «big data» των Google Trends με σκοπό τις προβλέψεις για την κίνηση των μετοχών.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, όσο περισσότερες πληροφορίες έψαχναν online οι χρήστες, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να ψηφίσουν υπέρ. Κατά τον ΜακΝτόναλντ, εξετάζεται τώρα το ενδεχόμενο περαιτέρω δοκιμών της συγκεκριμένης μεθοδολογίας για τις εκλογές του Μαΐου – ωστόσο τονίζεται ότι όσο χρήσιμο και αν μπορεί να είναι ένα τέτοιο εργαλείο, οι εκλογές δεν παύουν να αποτελούν μια πολύ σύνθετη διαδικασία, που είναι ιδιαίτερα απαιτητική.

Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μη λάβει χώρα κάποιο εξαιρετικά ανατρεπτικό γεγονός τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου.

Επίσης, μία ψηφοφορία τέτοιου είδους, με δύο «πλευρές» και λίγες προσωπικότητες – «κλειδιά» είναι σαφώς «ευκολότερη» σε σχέση με κανονικές βουλευτικές εκλογές, για παράδειγμα.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

314 βόμβες Αεροπορίας εντοπίστηκαν μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού

Τις είχαν αποθηκεύσει οι Γερμανοί 2 μέτρα ακριβώς κάτω από τις πρώην εγκαταστάσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

Νέος ιατρικός εξοπλισμός 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στην Αθήνα την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Κλειστά θα παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ, από τις 5 έως και τις 7 Μαίου.

Συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης.

Γιατί βάφτηκε κόκκινος ο ουρανός?

Το φαινόμενο μελετήθηκε τον 19ο αιώνα από τον λόρδο Rayleigh και ονομάζεται προς τιμή του «σκέδαση Rayleigh».

Αποχαιρετούμε την Ολυμπιακή Φλόγα πριν το ταξίδι της για το Παρίσι

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε ειδική τελετή ελεύθερη για το κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποχαιρετούμε την Ολυμπιακή Φλόγα πριν το ταξίδι της για το Παρίσι

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε ειδική τελετή ελεύθερη για το κοινό.