Έρευνα συνδέει τον αυτισμό με την περιτομή στα αγόρια

Την περιτομή με τις αυξημένες πιθανότητες ενός παιδιού να αναπτύξει αυτισμό, συνδέει μια νέα μελέτη από τη Δανία.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε σε 340.000 αγόρια κάτω των 5 ετών, αυτά που είχαν κάνει περιτομή είχαν διπλάσιες πιθανότητες για αυτισμό, από τα αγόρια που δεν έκαναν περιτομή. Ο λόγος της σύνδεσης δεν είναι σαφής, αλλά μπορεί να σχετίζεται με την αγωνία της διαδικασίας.

“Ο πόνος του μικρού παιδιού θα μπορούσε να είναι καθοριστικός για την μετέπειτα ανάπτυξη του αυτισμού,” δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Morten Frisch, σύμβουλος και ανώτερος ερευνητής στην επιδημιολογική έρευνα στο Statens Serum Institut και επίκουρος καθηγητής της σεξουαλικής επιδημιολογίας της υγείας στο πανεπιστήμιο του Aalborg.

Ο πόνος μπορεί πράγματι να είναι ο ένοχος. Προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι τα πρόωρα μωρά που υπομένουν πολλές επώδυνες εξετάσεις και περνούν τις πρώτες ημέρες τους στη μονάδα εντατικής θεραπείας “εμφανίζουν αλλαγές στη συμπεριφορά όσον αφορά τον πόνο στην παιδική τους ηλικία, η οποία (συμπεριφορά) συχνά παρατηρείται στα παιδιά με αυτισμό,” πρόσθεσε ο Frisch.

Αλλά ο καθηγητής Carsten Obel από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας δήλωσε ότι σε αυτισμό μπορεί να οδηγήσει ένα πλήθος παραγόντων. “Θα μπορούσαν εύκολα να υπάρχουν κάποιες άλλες εξηγήσεις για τη σύνδεση που διαπίστωσε η μελέτη,” είπε στο ScienceNordic.com.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνει περιτομή επειδή μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον HIV, τον ιό HPV και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής λέει ότι τα οφέλη της περιτομής υπερτερούν των κινδύνων, αλλά ότι η διαδικασία δεν είναι σωστή για όλους.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οδηγός διατροφής για το Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Συστάσεις για εγκράτεια στο φαγητό, ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους καρδιοπαθείς.

Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

Μία τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο.

Οι υπόλοιπες αργίες του 2024 μετά το Πάσχα

Οι αργίες μετά το Πάσχα. Πότε είναι το επόμενο τριήμερο

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το Αγιο Φως με ειδική πτήση

Θα ακολουθήσει η μεταφορά του με ειδικές πτήσεις στην ελληνική επικράτεια, από τις εταιρείες Aegean και Sky Express, σε εννιά και επτά προορισμούς αντίστοιχα.

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Η γνωστή ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 77 ετών.

Ημέρα του Πολέμου των Άστρων

Η 4η Μαΐου επελέγη από την παραφθορά της πιο γνωστής ατάκας της σειράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το Αγιο Φως με ειδική πτήση

Θα ακολουθήσει η μεταφορά του με ειδικές πτήσεις στην ελληνική επικράτεια, από τις εταιρείες Aegean και Sky Express, σε εννιά και επτά προορισμούς αντίστοιχα.