Mosquito Alert: Η εφαρμογή εντοπισμού επικίνδυνων κουνουπιών

Το Mosquito Alert είναι μια πλατφόρμα επιστήμης πολιτών που διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ διαφόρων ατόμων για τη μελέτη, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των ειδών κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες όπως ο Δάγκειος πυρετός, ο Zika, ο Chikungunya και ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Το έργο δίνει βασικούς ρόλους σε πολίτες, επιστήμονες, ειδικούς στη δημόσια υγεία και εκπαιδευτικούς. Το Mosquito Alert επιτρέπει σε οποιονδήποτε να συλλέγει και να μοιράζεται δεδομένα (1) και να συμμετέχει στην επικύρωση δεδομένων μαζί με επαγγελματίες εντομολόγους, οι οποίοι επισημαίνουν τις αναφορές κουνουπιών και ανταποκρίνονται στους συμμετέχοντες (2). Μόλις επικυρωθούν, τα δεδομένα καθίστανται διαθέσιμα στο ευρύ κοινό μέσω διαδικτυακού διαδραστικού χάρτη (3). Επίσης, το έργο, στηρίζεται από επιστήμονες (4) και από φορείς δημόσιας υγείας (5) προκειμένου να μελετήσει και να παρακολουθήσει τα κουνούπια που είναι διαβιβαστές των ασθενειών που αναφέρθηκαν.

Γιατί είναι χρήσιμο το Mosquito Alert;

Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των ξενικών κουνουπιών και των αναδυόμενων ασθενειών που μεταδίδονται από αυτά τα κουνούπια έχει αυξηθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Νέα εισβάλλοντα χωροκατακτητικά είδη, κυρίως του γένουςAedes, έχουν εγκατασταθεί σε νέες περιοχές και συνεχίζουν να επεκτείνονται. Η διαχείριση των κουνουπιών του γένους Aedes είναι απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω της ικανότητάς τους να μεταδίδουν ασθένειες όπως ο Δάγκειος πυρετός, ο Zika και ο ιός Chikungunya. Ομοίως, απαιτείται και η διαχείριση για το κοινό κουνούπι (Culex pipiens) επειδή μπορεί να μεταδώσει τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Δεδομένης της πολυπλοκότητας του προβλήματος, το Mosquito Alert υποστηρίζει την παρακολούθηση και την έρευνα των κουνουπιών στο κοινό, επιτρέποντας παράλληλα, μέσω της εφαρμογής της, τη συνεργασία με άλλες πλατφόρμες και κοινότητες που ασχολούνται με τη διαχείριση των κουνουπιών.

Τι δεδομένα συλλέγονται;

Τα δεδομένα που συλλέγονται αφορούν στα εξής 5 διαφορετικά είδη κουνουπιών: το Ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus), το κουνούπι του κίτρινου πυρετού (Aedes aegypti), το “ιαπωνέζικο κουνούπι” (Aedes japonicus), το “κορεάτικο κουνούπι” (Aedes koreicus) και το κοινό κουνούπι (Culex pipiens).

Για αυτά τα είδη, συλλέγονται δεδομένα για τα ενήλικα (ακμαία) κουνούπια, τις εστίες ανάπτυξής τους καθώς και τα τσιμπήματά τους. Όλα αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά για την καλύτερη κατανόηση αυτών των ειδών αλλά και για την διαχείρισή τους.

Το Mosquito Alert συλλέγει επίσης τις κατά προσέγγιση τοποθεσίες των συσκευών των συμμετεχόντων με δείγμα αυτών των τοποθεσιών 5 τυχαίες φορές κάθε μέρα, εκτός εάν ο συμμετέχων έχει εξαιρεθεί από αυτό. Οι τοποθεσίες καλύπτονται από ένα πλέγμα 0,025 x 0,025 μοίρες γεωγραφικού πλάτους και μήκους (περίπου 2×2 km) πριν αποσταλούν στο διακομιστή Mosquito Alert. Για λόγους απορρήτου, μόνο το αναγνωριστικό τετράγωνο δικτύου αποστέλεται στο Mosquito Alert και όχι η ακριβής τοποθεσία. Αυτές οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά πολύτιμες καθώς επιτρέπει στους ερευνητές να κάνουν καλύτερες εκτιμήσεις σχετικά με τους πληθυσμούς κουνουπιών, διακρίνοντας για παράδειγμα σημεία/περιοχές με μικρό πληθυσμό κουνουπιών σε σχέση με σημεία/περιοχές με λίγους συμμετέχοντες αλλά πιθανώς πολλά κουνούπια. Οι τοποθεσίες των συμμετεχόντων παρέχουν πληροφορίες σχετικά με αυτό που είναι γνωστό στην επιστήμη της οικολογίας ως προσπάθεια “δειγματοληψίας”.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα;

Εδώ είναι μερικά παραδείγματα:

  • Οι αναφορές που στέλνουν οι συμμετέχοντες στο Mosquito Alert έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης κατά της εισβολής νέων κουνουπιών (εισβάλλοντα χωροκατακτητικά είδη). Το σύστημα χρησιμοποιείται τόσο για την παρακολούθηση εγκατεστημένων πληθυσμών κουνουπιών όσο και για την καταγραφή νέων πληθυσμών.
  • Οι παρατηρήσεις κουνουπιών, των εστιών ανάπτυξης/αναπαραγωγής τους και των τσιμπημάτων βοηθούν τους επιστήμονες και τους διαχειριστές δημόσιας υγείας να εκτιμήσουν τον κίνδυνο και να διαχειριστούν πληθυσμούς των διαβιβαστών και τυχόν ασθενειών που μεταδίδουν. Προκειμένου να εκτιμηθεί η αφθονία των κουνουπιών σε μια δεδομένη τοποθεσία, είναι σημαντικό να προσαρμόζονται οι παρατηρήσεις με τη συχνότητα δειγματοληψίας. Για να γίνει αυτό, η εφαρμογή Mosquito Alert συλλέγει δεδομένα σχετικά με την κατά προσέγγιση θέση της συσκευής σε τυχαίες ώρες της ημέρας. Οι θέσεις καλύπτονται σε ένα πλέγμα περίπου 2×2 km για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
  • Οι Συντονιστές και ορισμένοι Συνεργαζόμενοι φορείς εκτελούν εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να γίνει η ανάπτυξη ενός συστήματος πρόβλεψης κινδύνου της δημόσιας υγείας σε πραγματικό χρόνο (κίνδυνος από τους διαβιβαστές και τις ασθένειες που μπορούν να μεταδώσουν).

Πού μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες;

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον ιστότοπο και τα κοινωνικά μέσα του έργου:

www.mosquitoalert.com 

Στις ρυθμίσεις της εφαρμογής θα βρείτε ένα εγχειρίδιο χρήσης που θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε κουνούπια, την πολιτική απορρήτου καθώς και τους όρους χρήσης και πληροφορίες σχετικά με τους Φορείς που βρίσκονται πίσω από αυτό το έργο.

Καταγραφή και παρακολούθηση εγκατεστημένων αλλά και νέων πληθυσμών κουνουπιών: Διαδραστικός χάρτης

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ορκωτούς λογιστές βάζει στο Δήμο της Αθήνας ο Χάρης Δούκας

Με εντολή του Δημάρχου Αθηναίων ξεκινά έλεγχος των οικονομικών για τις προηγούμενες χρήσεις της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ).

Επίσημη πρώτη για τις παιδικές κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα

Οι Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα άνοιξαν σήμερα και υποδέχθηκαν τους...

«Υγεία και Άθληση»: Η ποδηλατάδα του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 σε μία διαδρομή που ξεκινάει από τον Ταύρο και καταλήγει στο Μοσχάτο.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Τρίτη το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα των Στρουμφ

Τα Στρουμφάκια (αγγλικά: The Smurfs, γαλλικά: Les Schtroumpfs) είναι μία φανταστική κοινότητα από μικρά γαλάζια πλάσματα.

Έφυγε από τη ζωή ο σημαντικός αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης

Θεωρείται ο «πατέρας» του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ενώ είχε επιλεχθεί για την αναβάθμιση και την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορκωτούς λογιστές βάζει στο Δήμο της Αθήνας ο Χάρης Δούκας

Με εντολή του Δημάρχου Αθηναίων ξεκινά έλεγχος των οικονομικών για τις προηγούμενες χρήσεις της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ).

Παγκόσμια Ημέρα των Στρουμφ

Τα Στρουμφάκια (αγγλικά: The Smurfs, γαλλικά: Les Schtroumpfs) είναι μία φανταστική κοινότητα από μικρά γαλάζια πλάσματα.

Έφυγε από τη ζωή ο σημαντικός αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης

Θεωρείται ο «πατέρας» του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ενώ είχε επιλεχθεί για την αναβάθμιση και την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.