Τουρκία: “Ντρέπομαι για τους συμπατριώτες μου” [HURRIYET]

Ενώ παντού στον κόσμο αναβιώνουν οι φρικτές αναμνήσεις και οι παλιοί φόβοι της 11ης Σεπτεμβρίου, ορισμένοι στην Τουρκία θριαμβολογούν στο διαδίκτυο για την φρικιαστική επίθεση στο Charlie Hebdo. Γράφει ο Ersu Ablak στη Hürriyet.

Η κινητικότητα που καταγράφηκε στα social media, αμέσως μετά την εγκληματική επίθεση στο Charlie Hebdo, θα πρέπει να μας διδάξει ένα σημαντικό μάθημα. Ο κόσμος αντέδρασε άμεσα μόλις ανακοινώθηκε η άγρια δολοφονία. Παντού το hashtag #CharlieHebdo πέρασε μπροστά από ολα τα άλλα θέματα συζητήσεων μέσα σε λίγες ώρες. Η διαδραστικότητα των social media επέτρεψε στους τρομοκράτες να πετύχουν το στόχο τους διαδίδοντας και σχολιάζοντας το έγκλημά τους πιο γρήγορα από ποτέ.CHARLIE HEBDO1

Επίσης, κάτι που με εξέπληξε ήταν ο αριθμός των διαφορετικών βίντεο που έδειχναν με σαφήνεια την εξέλιξη της επίθεσης. Μόλις ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί ο κόσμος άρχισε να βιντεοσκοπεί. Υποθέτω ότι αυτή είναι η φυσιολογική αντίδραση του σημερινού πολίτη: ο θρίαμβος της δημοσιογραφίας των πολιτών. Σε αυτά τα βίντεο που τραβήχτηκαν με κινητά τηλέφωνα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τους τρομοκράτες έξω από το όχημά τους να εκτελούν εν ψυχρώ ένα αστυνομικό που είχε πέσει στο έδαφος. Αυτές οι εικόνες θα χρησιμεύσουν επίσης για να συλλάβουν τους δύο εγκληματίες.

“Πήραν αυτό που τους άξιζε”

Τέλος, υπάρχει η αντίδραση και κάποιων άλλων πολιτών. Ντρέπομαι για τους συμπατριώτες μου στην Τουρκία [αλλά και για πολλούς Άραβες] που συνεχάρησαν τους δολοφόνους σε διάφορα φόρουμ και διαδικτυακά ΜΜΕ. Η δημοσίευση ενός χρήστη που δήλωνε ότι “πήραν αυτό που τους άξιζε”, έλαβε 158 “Like” μέσα σε μόλις τριάντα λεπτά. Αμέτρητες αυτού του είδους οι αντιδράσεις.

Μέσα από αυτή τη σύντομη ανάλυση, φαίνεται ότι οι τρομοκράτες πέτυχαν το στόχο τους και τα social media τους βοήθησαν να το καταφέρουν. Ήθελαν να γίνουν διάσημοι, ήθελαν να ξεχωρίσουν, ήθελαν να σπείρουν το μίσος, ήθελαν να σοκάρουν, ήθελαν να δημιουργήσουν ένταση. Τα κατάφεραν όλα. Το μόνο μειονέκτημα για εκείνους είναι ότι, όλα αυτά τα βίντεο θα επιταχύνουν τη σύλληψη τους.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Σάββατο το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Graphic Design)

Την ημέρα τιμούν οι επαγγελματίες του χώρου σε 17 χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα.

Από το Άλσος Παγκρατίου ξεκίνησε πιλοτικά η δράση “Καθαρίζουμε ενεργά”.

Εθελοντές πήραν τις σκούπες και ανέλαβαν δράση σκουπίζοντας το πάρκο της περιοχής τους.

Τα σχέδια «μετακόμισης» 9 υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ

Η επένδυση εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ και θα γίνει μέσω σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα.

Περίπατος Βιβλίου το Σάββατο στην Αθήνα

Ειδικές εκδηλώσεις στη Βουλή Ένωση που διοργανώνει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου.

Ο μετεωρολόγος Γ. Τσατραφύλλιας προβλέπει τον καιρό του Πάσχα

Μοιρασμένος θα είναι ο καιρός τις ημέρες του Πάσχα, με καλοκαιρία, σκόνη και ανοιξιάτικες αστάθειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περίπατος Βιβλίου το Σάββατο στην Αθήνα

Ειδικές εκδηλώσεις στη Βουλή Ένωση που διοργανώνει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου.