Air fryer: Ειδικοί εξηγούν τι είναι καλό να αποφεύγουμε να μαγειρεύουμε στη φριτέζα αέρος

Ενώ το μαγείρεμα με τη φριτέζα αέρα έχει οφέλη για την υγεία και αναρίθμητα πλέον νοικοκυριά -και όχι μόνο- σε όλον τον κόσμο έχουν κάνει το air fryer βασικό εργαλείο στην κουζίνα τους, έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο διάφορες απόψεις ειδικών που ισχυρίζονται ότι μπορεί να υπάρχει «κίνδυνος για την ασφάλεια» αν μαγειρέψετε ορισμένα πράγματα στη φριτέζα αέρα.

Είναι πολύ εύκολο να βασιστείτε υπερβολικά στην air fryer, αλλά οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι το να βάζετε κάποια πράγματα σε αυτήν μπορεί να αποτελέσει «κίνδυνο για την ασφάλεια», απαριθμώντας επτά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε. Υπάρχουν κάποιες νόστιμες λιχουδιές, από γρήγορες και εύκολες συνταγές που «αλιεύει» κανείς μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες δεν είναι καλό να μπαίνουν στη φριτέζα αέρος.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Mirror ειδικοί του Which? κάνουν συστάσεις για πράγματα που καλό είναι να μην μπαίνουν σε φριτέζες αέρος. Το Which? αναφέρει: «Μπορείτε να μαγειρέψετε σχεδόν τα πάντα σε μια φριτέζα αέρος, αλλά ορισμένα τρόφιμα θα προκαλέσουν πολύ περισσότερη ακαταστασία από ό, τι χρειάζεται ή μπορεί ακόμη και να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια», κάτι που δεν είναι και τόσο ιδανικό:

Τυρί

Αν και τα κατεψυγμένα τυροκομικά προϊόντα, όπως τα παναρισμένα κομμάτια τυριού ή τα μπαστουνάκια μοτσαρέλας, μπορούν να μαγειρευτούν στη φριτέζα αέρος, είναι καλύτερο να αποφύγετε τη χρήση φρέσκου τυριού. Τα περισσότερα φρέσκα τυριά έχουν χαμηλή θερμοκρασία τήξης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καούν γρήγορα. Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι το χαλούμι, το οποίο είναι ασφαλές για μαγείρεμα στη φριτέζα αέρος χάρη στο υψηλότερο σημείο τήξης του.

Ένα ολόκληρο κοτόπουλο

Αν δεν έχετε μια τεράστια φριτέζα, αποφύγετε να βάλετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο. Οι φριτέζες αέρα χρειάζονται αρκετό χώρο για να κυκλοφορεί ο καυτός αέρας και ένα ολόκληρο κοτόπουλο θα καταλάμβανε πολύ χώρο για να συμβεί αυτό. Αυτό σημαίνει ότι ένα ολόκληρο κοτόπουλο είναι πιθανό να καεί εξωτερικά και να παραμείνει ωμό εσωτερικά. «Το μαγείρεμα ολόκληρων ψητών, όπως το ψητό κοτόπουλο, μπορεί να είναι προβληματικό, γι’ αυτό ενώστε πρώτα το πουλί σας πριν το τηγανίσετε», αναφέρει το Which?

Τοστ

Τεχνικά, το τοστ μπορεί να φτιαχτεί στη φριτέζα αέρος, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα απογοητευτείτε από το αποτέλεσμα, σε σύγκριση με το να το βάλετε στην τοστιέρα ή κάτω από τη σχάρα. Το Which? εξηγεί: «Η φριτέζα αέρος μπορεί να στεγνώσει το ψωμί και τα ψίχουλα μπορεί να κολλήσουν στον πάτο του καλαθιού καθώς το τοστ φουσκώνει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Θα πρέπει επίσης να το γυρίσετε στη μέση του ψησίματος – δεν αξίζει τον κόπο».

Ζυμαρικά και σάλτσα ζυμαρικών

Τα ζυμαρικά χρειάζονται νερό για να μαγειρευτούν σωστά – οπότε η φριτέζα αέρος δεν είναι κατάλληλη εδώ. Το Which? εξηγεί: «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φριτέζα αέρα για να ζεστάνετε τα ζυμαρικά και τη σάλτσα που έχουν ήδη μαγειρευτεί, αλλά ο φούρνος μικροκυμάτων είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνετε αυτό».

Ρύζι

Όσον αφορά το ρύζι, όπως και τα ζυμαρικά, χρειάζεστε νερό για να μαγειρευτούν ιδανικά. Το Which? λέει: «Η φριτέζα αέρος δεν είναι η κατάλληλη συσκευή για βράσιμο και αχνιστό – καλύτερα να μείνετε σε μια αργή κουζίνα ή σε μια κατσαρόλα στις εστίες».

Αν θέλετε να φτιάξετε ποπ κορν στη φριτέζα αέρος, το Which? προειδοποιεί ότι δεν θα επιταχύνει τη διαδικασία, το αντίθετο μάλιστα. «Το μαγείρεμα ποπ κορν στη φριτέζα αέρα μπορεί να μην λειτουργήσει καν, επειδή οι περισσότερες φριτέζες αέρα δεν φτάνουν σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να σκάσουν οι κόκκοι. Ο παλιός καλός φούρνος μικροκυμάτων θα κάνει πολύ καλύτερη δουλειά», εξηγεί.

Φρέσκα χόρτα

Για τους λάτρεις του kale crisp, ίσως να θέλετε να βάλετε μερικά φυλλώδη χόρτα στη φριτέζα αέρος. Ωστόσο, αυτό δεν θα σας δώσει το τραγανό αποτέλεσμα που θέλετε. Τα φύλλα μαρουλιού, λάχανου και σπανακιού είναι τόσο ελαφριά που πιθανότατα θα πεταχτούν γύρω από τη φριτέζα αέρα, δημιουργώντας περισσότερο ακαταστασία παρά ένα νόστιμο σνακ.

 

Πηγή: Flash

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Χωρίς «Δακτύλιο» στο κέντρο της Αθήνας λόγω Πάσχα

Ποιες ημέρες δεν θα ισχύει το μέτρο για το κέντρο της Αθήνας.

Η Ταράτσα του Φοίβου Δεληβοριά επιστρέφει!

Στο Θέατρο Άλσος από 29 Μαΐου και κάθε Τετάρτη. Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσειςη Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

Λευτέρης Παπαδόπουλος «Όλοι σε φωνάζαν αρχηγό»

Η μεγάλη συναυλία του «Όλοι Μαζί Μπορούμε» στις 4 Σεπτεμβρίου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο

Στο Ναό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα (VIDEO)

Δεκάδες τα ευρήματα που μπορεί κανείς να δει σ’ ένα από τα ωραιότερα αρχαιολογικά Μουσεία της Αττικής.

Το Πάσχα και τα έθιμά του

Πάσχα ονομάζεται η μεγάλη γιορτή του ιουδαϊσμού η οποία καθιερώθηκε ως ανάμνηση της Εξόδου,...

Εμβολιασμός ενηλίκων: Σύμμαχος υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας

Ορισμένα από τα εμβόλια της παιδικής ηλικίας απαιτούν αναμνηστικές δόσεις για να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ταράτσα του Φοίβου Δεληβοριά επιστρέφει!

Στο Θέατρο Άλσος από 29 Μαΐου και κάθε Τετάρτη. Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσειςη Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

Εμβολιασμός ενηλίκων: Σύμμαχος υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας

Ορισμένα από τα εμβόλια της παιδικής ηλικίας απαιτούν αναμνηστικές δόσεις για να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους.