Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα σήμερα – Πού έχει τις ρίζες του το έθιμο και τι ισχύει για την Ελλάδα

- Advertisement -

Πρώτη ημέρα του Απρίλη η σημερινή, με τα ψέματα της Πρωταπριλιάς να έχουν την τιμητική τους. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην Ευρώπη και υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε, ωστόσο δύο από αυτές είναι οι επικρατέστερες.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες, έναν λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης. Οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες και η η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Παρά το γεγονός ότι ήταν καλοί στο ψάρεμα, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα κι έτσι εκείνοι έλεγαν ψέματα, σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η 1η Απριλίου ήταν η Πρωτοχρονιά των Γάλλων. Το 1564 και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν έγινε αποδεκτό από όλους τους πολίτες. Όσοι αντιδρούσαν, συνέχιζαν να γιορτάζουν, την Πωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, με τους υπόλοιπους να τους στέλνουν πρωτοχρονιάτικα δώρα την ημέρα εκείνη, για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Η Πρωταπριλιά στην Ελλάδα

Αργά ή γρήγορα, το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα, αποκτώντας μια ελληνική χροιά.

Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια, με το να λέμε «αθώα» ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά, ενώ το «θύμα»,πιστεύεται ότι θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος, θα χηρέψει γρήγορα.

Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο «ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων».Τέλος και ο Έλληνας λαογράφος Γεώργιος Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη ψευδολογία παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.

 

Πηγή: Parapolitika

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνελήφθη 16χρονος στην Καλλιθέα που εμπορευόταν παράνομα βεγγαλικά

Κατασχέθηκαν συνολικά 1.308 βεγγαλικά, ενώ συνελήφθη και γονέας του για παραμέληση της εποπτείας του.

Οι ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ γιορτάζουν τη σπουδαιότερη κινηματογραφική επέτειο του 2024

Ο «ΝΟΝΟΣ ΙΙ» σε ψηφιακή αποκατάσταση από τον ίδιο τον Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Ατύχημα με τουριστικό λεωφορείο στην Πανεπιστημίου (ΦΩΤΟ)

Έξι τραυματίες από την πτώση καλωδίου στην οροφή «CitySightseeing bus» στο κέντρο της Αθήνας.

101 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Αθηναίων, για πάνω από 40 έργα

Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου, την αποκατάσταση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο Εμπορικό Κέντρο της πρωτεύουσας.

Ποια είναι η 26χρονη Ελληνίδα που μίλησε στη γαλλική βουλή και καταχειροκροτήθηκε!

Η 26χρονη Μυρτώ Μεζίνη έκλεψε τις εντυπώσεις, όταν εμφανίστηκε στη γαλλική Βουλή

Piano City Athens: Όλη η πόλη μια τεράστια συναυλιακή αίθουσα

16, 17, 18, 19 ΚΑΙ 20 Μαϊου 2024 σε όλη της Αθήνα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

101 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Αθηναίων, για πάνω από 40 έργα

Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου, την αποκατάσταση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο Εμπορικό Κέντρο της πρωτεύουσας.