Θα μπορούσαν οι χαρταετοί να συμβάλουν στο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη;

- Advertisement -

Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Καρνατάκα στην Ινδία ανέπτυξαν μια καινοτόμο τεχνολογία παραγωγής αιολικής ενέργειας με τη χρήση ενός αερομεταφερόμενου συστήματος χαρταετού το οποίο και αποτελεί μια νέα κατηγορία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ειδικότερα, η προτεινόμενη μέθοδος χρησιμοποιεί ιπτάμενους χαρταετούς για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ανεμογεννήτριες που είναι αγκυρωμένες στο έδαφος, πετούν σε μεγάλα υψόμετρα για να αξιοποιήσουν τους δυνατούς και σταθερούς ανέμους.

Η τεχνολογία αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες, όπως χαμηλότερο κόστος υλικών και συντήρησης, υψηλότερους συντελεστές αποδοτικότητας και δυνατότητα λειτουργίας σε περιοχές όπου οι ανεμογεννήτριες δεν είναι παραγωγικές. Επιπλέον, τέτοια συστήματα παραγωγής ενέργειας με τη χρήση χαρταετών, μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν σε απομακρυσμένες ή εκτός δικτύου τοποθεσίες, καθιστώντας τα ιδανικά για την τροφοδοσία μικρών κοινοτήτων ή την ενεργειακή υποστήριξη ύστερα από φυσικές καταστροφές.

Η αρχιτεκτονική των αερομεταφερόμενων συστημάτων χαρταετού δύναται να υποστηρίξει ονομαστική ισχύ μέχρι και 2MW αποτελώντας ένα βήμα προόδου για την ενεργειακή επιστημονική κοινότητα με σκοπό την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό δίκτυο. Αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας που έχει τη δυνατότητα να συμβάλει ενεργά στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

Επιστημονικός Υπεύθυνος για τη ανάπτυξη της τεχνολογίας αερομεταφερόμενων συστημάτων χαρταετού είναι ο Δρ. Παναγιώτης Κοσμόπουλος, Εντεταλμένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σχετική βιβλιογραφία:

https://doi.org/10.3390/rs14236111

https://doi.org/10.3390/en16135213

https://doi.org/10.3390/en16196804

 

Πηγή: raumathub

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνελήφθη 16χρονος στην Καλλιθέα που εμπορευόταν παράνομα βεγγαλικά

Κατασχέθηκαν συνολικά 1.308 βεγγαλικά, ενώ συνελήφθη και γονέας του για παραμέληση της εποπτείας του.

Οι ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ γιορτάζουν τη σπουδαιότερη κινηματογραφική επέτειο του 2024

Ο «ΝΟΝΟΣ ΙΙ» σε ψηφιακή αποκατάσταση από τον ίδιο τον Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Ατύχημα με τουριστικό λεωφορείο στην Πανεπιστημίου (ΦΩΤΟ)

Έξι τραυματίες από την πτώση καλωδίου στην οροφή «CitySightseeing bus» στο κέντρο της Αθήνας.

101 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Αθηναίων, για πάνω από 40 έργα

Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου, την αποκατάσταση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο Εμπορικό Κέντρο της πρωτεύουσας.

Ποια είναι η 26χρονη Ελληνίδα που μίλησε στη γαλλική βουλή και καταχειροκροτήθηκε!

Η 26χρονη Μυρτώ Μεζίνη έκλεψε τις εντυπώσεις, όταν εμφανίστηκε στη γαλλική Βουλή

Piano City Athens: Όλη η πόλη μια τεράστια συναυλιακή αίθουσα

16, 17, 18, 19 ΚΑΙ 20 Μαϊου 2024 σε όλη της Αθήνα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

101 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Αθηναίων, για πάνω από 40 έργα

Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου, την αποκατάσταση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο Εμπορικό Κέντρο της πρωτεύουσας.