«Ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία το μπλε φως από τα κινητά – Υπάρχει λύση;

- Advertisement -

Η παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπεται από τις λάμπες LED και τα κινητά βλάπτει την υγεία μας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι θα μπορούσε να διαταράξει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας και να θέσει εκτός ισορροπίας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Το μπλε φως επηρεάζει δυσμενώς τα ανθρώπινα κύτταρα και μπορεί να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και στη μείωση του προσδόκιμου ζωής», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες από το «University College» του Λονδίνου.

 Πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε τις επιπτώσεις

Η έρευνα παρακολούθησε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ατόμων που εκτέθηκαν σε διαφορετικές συχνότητες φωτός.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως διαταράσσει τα μιτοχόνδρια, τα οποία παράγουν την ενέργεια που απαιτείται για την τροφοδοσία των κυττάρων.

Η διαταραχή στη λειτουργία των μιτοχονδρίων είναι αυτή που επηρεάζει την γλυκόζη και συμβάλλει στη γήρανση.

Όταν το δέρμα εκτίθεται στο κόκκινο φως για 15 λεπτά, τα επίπεδα του σακχάρου μπορούν να επανέλθουν στο φυσιολογικό

Όπως αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Biophotonics», τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων παρουσίαζαν σημαντική διαφορά όταν τους εξέθεταν σε κόκκινο φως.

«Το φως του ήλιου έχει μια ισορροπία μεταξύ κόκκινου και μπλε φωτός. Πριν από τη δεκαετία του 1990, οι λάμπες πυρακτώσεως προσέφεραν επίσης ισορροπία, παρόμοια με αυτήν του ηλιακού φωτός. Στα φώτα LED κυριαρχεί το μπλε και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κόκκινο», επεσήμαναν οι ερευνητές.

«Στη μελέτη μας, ανακαλύψαμε ότι όταν το δέρμα εκτίθεται στο κόκκινο φως για 15 λεπτά, τα επίπεδα του σακχάρου μπορούν να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Χαρακτηριστικά, η έκθεση των συμμετεχόντων στο κόκκινο φως για τόσο μικρό χρονικό διάστημα οδήγησε σε μείωση κατά 27,7% των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, και μάλιστα μετά το φαγητό. Επομένως, το… αντίδοτο ίσως είναι περισσότερος χρόνος παραμονής στο φως του ήλιου με τα απαραίτητα βέβαια μέτρα προφύλαξης.

Αν και η έρευνα αφορούσε μόνο υγιή άτομα, ανοίγει άλλη μια πιθανή οδό για τον έλεγχο του διαβήτη στο μέλλον», κατέληξαν οι επιστήμονες.

Πηγή: / Vita.gr

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Air fryer: Ειδικοί εξηγούν τι είναι καλό να αποφεύγουμε να μαγειρεύουμε στη φριτέζα αέρος

Απόψεις ειδικών που ισχυρίζονται ότι μπορεί να υπάρχει «κίνδυνος για την ασφάλεια» αν μαγειρέψετε ορισμένα πράγματα στη φριτέζα αέρα.

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Ο αγαπημένος ηθοποιός ήταν 86 ετών, ενώ η κηδεία του θα γίνει στο Α’ Κοιμητήριο της Αθήνας.

Φωτιά σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Λιοσίων

Εντοπίστηκε ένας άνδρας νεκρός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Η ιστορία πίσω από το εντυπωσιακό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ένα από τα αξιολογότερα νεοκλασικά κτίρια του Πειραιά κτισμένο στα 1884-1887 με σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου. 

Οδηγός μπήκε ανάποδα στην Αττική οδό (VIDEO)

Μοιραίο λίγο έλειψε να αποδειχθεί το λάθος ενός οδηγού στην είσοδο της Αττικής Οδού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ιστορία πίσω από το εντυπωσιακό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ένα από τα αξιολογότερα νεοκλασικά κτίρια του Πειραιά κτισμένο στα 1884-1887 με σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου.