Νέα Γέφυρα Βαρυμπόμπης: Πώς προχωρά η διαδικασία για το έργο & τι θα γίνει με τα διόδια

Προχωρά η διαδικασία για το έργο που αφορά τη νέα γέφυρα Βαρυμπόμπης καθώς η σημερινή γέφυρα δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στις συνθήκες κυκλοφορίας οι οποίες απαιτούνται.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα, επισημαίνεται πως η έναρξη και η ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Α/Κ Βαρυμπόμπης είναι στον άμεσο σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Άλλωστε έχει ήδη γίνει γνωστή από τα τέλη του περασμένου έτους η του υπουργείου.

Αυτές θα είναι δυνατό να ξεκινήσουν μετά την υλοποίηση των πρόδρομων ενεργειών – εργασιών που απαιτούνται, όπως η ενημέρωση των τοπικών Αρχών και των κατοίκων, η εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τη χρήση εναλλακτικών διαδρομών, τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για την κυκλοφορία των οχημάτων κατά την κατασκευή της νέας γέφυρας κλπ., με σκοπό την ασφαλή υλοποίηση του έργου και τη μικρότερη δυνατή όχληση των τοπικών κοινωνιών και των χρηστών των οδικών τμημάτων που θα επηρεαστούν από το υπόψη έργο.

Η γέφυρα η οποία παρουσιάζει προβλήματα στατικότητας έχει μπει σε διαδικασία κατεδάφισης και ανακατασκευής από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το μόινο που απομένει είναι να γίνει η σχετική χρηματοδότηση του έργου για να ξεκινήοσυν οι εργασίες από την παρααχωρησιούχο Νέα Οδό.

Το αρχικό σχέδιο, προβλέπει ότι η γέφυρα Βαρυμπόμπης θα κατεδαφιστεί και ο κόμβος Βαρυμπόμπης θα μετατραπεί σε κυκλικό δακτύλιο, πάνω από την εθνική οδό, ενώ εκατέρωθεν του κόμβου θα κατασκευαστούν δύο μικρότεροι δακτύλιοι για να διευκολύνουν τη σύνδεση με το τοπικό οδικό δίκτυο.

Αναφορικά με τον υφιστάμενο ανισόπεδο κόμβο Βαρυμπόμπης, γίνονται σε τακτά διαστήματα έλεγχοι για την στατικότητα και την λειτουργικότητα του. Ωστόσο πρόκειται για μια γέφυρα η οποία έχει κατασκευαστεί από την δεκαετία του 1960 και θεωρείται αρκετά επιβαρυμένη. Η λύση στην οποία προσανατολίζεται το υπουργείο , είναι η κατασκευή μιας νέας σύγχρονης γέφυρας που να πληροί τα κριτήρια λειτουργίας που έχουν τεθεί από την σύμβαση παραχώρησης.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να συνταχθούν μελέτες (προφανώς θα ανατεθούν στην παραχωρησιούχο Νέα Οδό), οι οποίες θα πρέπει να πάρουν τις απαραίτητες εγκρίσεις για να μπορέσει ένα τέτοιο έργο να κατασκευαστεί.

Βέβαια, η νέα γέφυρα Βαρυμπόμπης και γεινά ο ένας νέος ανισόπεδος κόμβος επί της Λεωφόρου Κηφισού δεν είναι μια απλή υπόθεση καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί η εύρυθμη λειτουργία του άξονα αλλά και η εκατέρωθεν εξυπηρέτηση των οδηγών από την μια πλευρά στην άλλη.

Σε σχέση με τα διόδια σε Βαρυμπόμπη, Άγιο Στέφανο και Σχηματάρι, έχει δοθεί μια ακόμα παράταση στην έναρξη λειτουργίας τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και όπως όλα δείχνουν οι παρατάσεις αυτές θα συνεχιστούν καθώς δεν διαφαίνεται πρόθεση του υπουργείου ΥΠΟΜΕ να αλλάξει αυτό το στάτους.

Από την έναρξη της πλήρης λειτουργίας της παραχώρησης το 2017 μέχρι σήμερα το Δημόσιο έχει καταβάλλει ως αποζημίωση ποσό 91,61 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η υπόθεση των διοδίων στους τρεις αυτούς σταθμούς έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν το υπουργείο καθώς παρά το γεγονός της πρόβλεψης σταθμών διοδίων στα 3 αυτά σημεία, υπάρχει μεγάλη αντίδραση των δήμων και των φορών των περιοχών.

Ωστόσο από την άλλη αυτοί οι τρεις σταθμοί μπορεί να μην λειτουργούν, αλλά για να μπορεί να γίνει αυτό, επιβαρύνεται το Δημόσιο (δηλαδή όλοι μας). Η αναστολή λειτουργίας των διοδίων δόθηκε διαδοχικά το 2017 και το 2021 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

 

Πηγή: Νϊκος Καραγιάννης / ypodomes.com

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

O νόμος 2193/94, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φύλλο 32 Α') καθιερώνει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Καρφιά» από τον Θ. Κολυδά για τους μετεωρολόγους που «έφεραν» τον καύσωνα!

«Βγήκαν τα μαχαίρια» για ακόμη μια φορά στον κύκλο των μετεωρολόγων με αφορμή τις αναφορές για τον καύσωνα που τελικά δεν ήρθε.

Έκτακτα μέτρα σε 133 χιλιόμετρα εντός της Αττικής για τον Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πότε κλείνουν οι λεωφόροι Συγγρού και Ποσειδώνος και ποιες είναι οι εναλλακτικές διαδρομές για όσους θα κινηθούν στην Αθήνα.

Mosquito Alert: Η εφαρμογή εντοπισμού επικίνδυνων κουνουπιών

Συνεισφορά των πολιτών για τη διερεύνηση και τον έλεγχο των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες.

Red Arrows: Εντυπωσιακές εικόνες στον Φλοίσβο από τη βρετανική Βασιλική Αεροπορία (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Πρόκειται για μία από τις πλέον κορυφαίες ομάδες ακροβατικών επιδείξεων στον κόσμο.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Σάββατο το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

O νόμος 2193/94, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φύλλο 32 Α') καθιερώνει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Καρφιά» από τον Θ. Κολυδά για τους μετεωρολόγους που «έφεραν» τον καύσωνα!

«Βγήκαν τα μαχαίρια» για ακόμη μια φορά στον κύκλο των μετεωρολόγων με αφορμή τις αναφορές για τον καύσωνα που τελικά δεν ήρθε.