Ο Δήμαρχος Αθηναίων στην Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής

- Advertisement -

Στην ομιλία του ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζει ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας: «Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο, τα επόμενα 5 χρόνια, καθώς οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί επηρεάζουν όλες τις πόλεις και τους κατοίκους τους. Οι δήμαρχοι στους δήμους που “ακουμπούν” στα περιαστικά δάση της Αττικής, κάθε καλοκαίρι, τα τελευταία χρόνια, ζουν τον εφιάλτη των πυρκαγιών.

Οι δήμαρχοι στις νότιες και δυτικές περιοχές με τρόμο αναρωτιούνται τι θα σημάνει ένας Daniel στην Αττική. Όλοι οι δήμαρχοι αγωνιούν, μετρώντας τις αντοχές τους στις γειτονιές, σε περιόδους καύσωνα. Καλούμαστε, επίσης, να αντιμετωπίσουμε τη βραδυφλεγή βόμβα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς η αιφνιδιαστική και αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής απειλεί με εκτροχιασμό τους προϋπολογισμούς όλων των δήμων. Υπάρχουν, επίσης, τα μεγάλα προβλήματα της ασφάλειας, των κοινωνικών ανισοτήτων, της στέγης, της καθημερινότητας. Το ερώτημα είναι εάν ο θεσμός της αυτοδιοίκησης θα μπορέσει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και αν θα αποκτήσουμε τα σύγχρονα εργαλεία, που απαιτούνται, για να επιτελέσουμε τον ρόλο μας».

Αναφερόμενος στην αποδυνάμωση των δήμων από την κεντρική διοίκηση με περιορισμό αρμοδιοτήτων και οικονομικών πόρων, υπογράμμισε: «Κανένας από εμάς δεν ονειρεύεται την πορεία του στην αυτοδιοίκηση, εκλιπαρώντας για κονδύλια στους διαδρόμους των υπουργείων. Κανένας δεν θέλει να στέκεται απέναντι στους δημότες ανήμπορος να δώσει λύσεις. Και βεβαίως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με αντιλήψεις υποταγής απέναντι στην κεντρική συγκεντρωτική εξουσία. Πρέπει να διεκδικήσουμε τις αλλαγές που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στο έργο μας. Όλοι ξέρουμε ότι απαιτούνται γενναίες μεταρρυθμίσεις, ότι χρειάζεται ένας νέος οδικός χάρτης για τον θεσμό. Και για να το καταφέρουμε χρειάζεται ένα νέο δυνατό αυτοδιοικητικό κίνημα, απαλλαγμένο από κομματικές μονομέρειες, που θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα απόψεων και θα σπάει στεγανά. Και ενωμένο θα διεκδικήσει τις λύσεις, που απαιτούνται».

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη στην Αθήνα λόγω της απεργίας των ταξί

Πώς θα γίνει η κυκλοφορία. Εκτροπές και διακοπές κυκλοφορίας από την Ελληνική Αστυνομία.

Ανανέωση μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση της Μονάδας Υγείας στη Ν.Ιωνία

Έπειτα από συμφωνία του Δημάρχου Π.Μανούρη με τον υπουργό Υγείας Α.Γεωργιάδη.

Απόκριες στην Αθήνα | Μια μεγάλη καρναβαλική φιέστα απλώνεται στις γειτονιές της πόλης

80 εκδηλώσεις σε 55 σημεία από την Τσικνοπέμπτη έως και την Καθαρά Δευτέρα.

«Ζαν και Βεατρίκη» στο Από Μηχανής Θέατρο

Μια γυναίκα που κυνηγά τη συγκίνηση του έρωτα και της αγάπης κι  ένας άντρας που αγαπά τη συγκίνηση του κυνηγιού. Μία ψευδώς ρομαντική , τρυφερά σκληρή αλλά κυρίως Θλιβερή Κωμωδία.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μεσογείων λόγω ανάπλασης του οδικού άξονα

Οι εν λόγω εργασίες περιλαμβάνουν δύο φάσεις - χρονικής διάρκειας 45 ημερών εκάστη - με τις αντίστοιχες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων φέρνουν τις Αποκριές στις γειτονιές της πόλης

Από τη Δευτέρα 26.02 ξεκινάνε τις μουσικές τους περιπλανήσεις σε κεντρικές πλατείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ζαν και Βεατρίκη» στο Από Μηχανής Θέατρο

Μια γυναίκα που κυνηγά τη συγκίνηση του έρωτα και της αγάπης κι  ένας άντρας που αγαπά τη συγκίνηση του κυνηγιού. Μία ψευδώς ρομαντική , τρυφερά σκληρή αλλά κυρίως Θλιβερή Κωμωδία.