«Φεύγουν» τα φορτηγά από τον Ελαιώνα | Επιχειρηματικό πάρκο 1 δισ. στη Φυλή 

Προ των πυλών είναι ο διαγωνισμός παραχώρησης για το νέο επιχειρηματικό πάρκο στη Φυλή. Οι μηχανές έχουν μπει στο φουλ από το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου το πρότζεκτ, που αναμένεται να μοχλεύσει άνω του 1 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα, να βγει στον αέρα ακόμα και μέσα στον μήνα. Με τις επενδύσεις στα κέντρα logistics να μετρούν πάνω από 2 δισ.τα επόμενα χρόνια, το ενδιαφέρον εταιρειών ακινήτων, ξένων funds, αλυσίδες λιανικής για σύγχρονες και «πράσινες» εγκαταστάσεις όλο και αυξάνεται.

Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη του κλάδου των logistics, η αξία του οποίου ξεπέρασε το μισό δισ. το 2023, θα παίξουν οι μεγάλες επενδύσεις που δρομολογούνται στο Θριάσιο από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ –Goldair και την ένωση Hellenic Train – DAMCO, στον Ασπρόπυργο από HIG, Trade Estates, Trastor, καθώς και στη Θεσσαλονίκη από τη Dimand με την Orilina Properties να έχει μπει επίσης στο παιχνίδι.

Εντός εξαμήνου ο ανάδοχος

Επιταχυντές στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών πάρκων θα γίνουν οι δύο μεγάλες επενδύσεις που δρομολογεί η ειδική μονάδα ωρίμανσης του ΤΑΙΠΕΔ, το PPF, σε Φυλή και στρατόπεδο Γκόνου. Η μετεγκατάσταση του «επιχειρησιακού κέντρου» των 391 μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα σε ακίνητο 450 στρ. περίπου, στην περιοχή Σπηλιές του Δήμου Φυλής, έχει ωριμάσει και ο διαγωνισμός αναμένεται ακόμη και ως το τέλος Φεβρουαρίου.

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός «πράσινου» επιχειρηματικού πάρκου και την παροχή οικονομικών κινήτρων, συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για τη μετεγκατάσταση των διαμεταφορέων. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ τεράστιας αξίας για το λεκανοπέδιο, καθώς θα απομακρύνει από βασικούς οδικούς άξονες -κυρίως τον Κηφισό4.000 φορτηγά και θα προσελκύσει άνω του 1 δισ. ιδιωτικά κεφάλαια στη Δυτική Αττική.

Το προηγούμενο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ προώθησε την ωρίμανση του έργου, που θα έχει τη μορφή σύμβασης παραχώρησης, ελήφθη η προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του ΥΠΕΝ, για την οποία αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση, και οριστικοποίησε το μοντέλο λειτουργίας.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης για τη μετεγκατάσταση εκτιμάται σε 32 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των συνοδών έργων, ενώ στο σύνολό της εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ. Για τα πρακτορεία θα απαιτηθούν περίπου 80 στρ., ενώ στην υπόλοιπη έκταση ο επενδυτής μπορεί να αναπτύξει δραστηριότητες μεταφορών, διαμετακόμισης, εμπορικές, μεικτών χρήσεων, καθώς και αποθήκες ύψους ως 23 μέτρα. Στόχος είναι μέσα το πρώτο εξάμηνο του 2024 να αναδειχθεί ο ανάδοχος, ώστε η μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων να γίνει στα τέλη του 2025.

Πηγή: businessdaily.gr

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αλλάζουν τα πάντα για όσους κυκλοφορούν χωρίς εισιτήριο στα ΜΜΜ

Από το Σάββατο 30 Μαΐου 2026, οι επιβάτες που μετακινούνται χωρίς επικυρωμένο εισιτήριο σε Μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ θα έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικά αυξημένα πρόστιμα.

ALCO: Προβάδισμα ΝΔ, 2ος ο Τσίπρας.

«Μάχη» ΠΑΣΟΚ - Καρυστιανού για την 3η θέση

Αβεβαιότητα γύρω από τη συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Ο Τραμπ υπό πίεση να αρνηθεί την υπογραφή

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι η πυρηνική απειλή του Ιράν παραμένει ενεργή παρά τα σκληρά πλήγματα που δέχθηκε η Τεχεράνη

Βρετανία: Ισόβια για τον δολοφόνο που σκότωσε 21χρονη επειδή τον απέρριψε

Η μητέρα και η αδερφή της Κόρτνι κατέθεσαν συγκλονιστικές δηλώσεις στο δικαστήριο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλάζουν τα πάντα για όσους κυκλοφορούν χωρίς εισιτήριο στα ΜΜΜ

Από το Σάββατο 30 Μαΐου 2026, οι επιβάτες που μετακινούνται χωρίς επικυρωμένο εισιτήριο σε Μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ θα έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικά αυξημένα πρόστιμα.