Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν λαμβάνετε κάθε μέρα βιταμίνη C

Παρόλο που θεωρούμε ότι είναι η βιταμίνη του ανοσοποιητικού συστήματος τα οφέλη της δεν σταματούν εκεί. Δείτε που σας ωφελεί και αν τη χρειάζεστε σε καθημερινή βάση.

Η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό θρεπτικό και αντιοξειδωτικό που βοηθά στην παραγωγή ενώσεων που υποστηρίζουν διαφορετικές λειτουργίες του σώματος. Λοιπόν, μπορείτε να επωφεληθείτε από τη λήψη ενός κανονικού συμπληρώματος βιταμίνης C; Πραγματικά «ενισχύει» το ανοσοποιητικό σας σύστημα; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για το τι συμβαίνει όταν λαμβάνετε βιταμίνη C κάθε μέρα.

Τι είναι η βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C, ή L-ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα. Αν και τα θηλαστικά μπορούν να παράγουν βιταμίνη C στο σώμα τους χωρίς πρόβλημα, οι άνθρωποι πρέπει να τη λαμβάνουν μέσω της διατροφής μέσω τροφών ή συμπληρωμάτων, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019 στο Pharmacological Research. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), η Συνιστώμενη Διατροφική Δόση (RDA) αυτής της θρεπτικής ουσίας για τα άτομα ηλικίας 19 ετών και άνω είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό κολλαγόνου, ένα ζωτικό μέρος του συνδετικού ιστού, το οποίο βοηθά στην αποκατάσταση των πληγών. Επιπλέον, η βιταμίνη C προάγει την απορρόφηση του σιδήρου – ειδικά το μη αιμικό, τον τύπο του σιδήρου που βρίσκεται στα φυτά, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2021 στο Nutrients. Η βιταμίνη αυτή υποστηρίζει το ανοσοποιητικό ως αντιοξειδωτικό. Βοηθά στην παραγωγή L-καρνιτίνης και υποστηρίζει τον μεταβολισμό της ενέργειας και των πρωτεϊνών. Τα μέρη του σώματος με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C είναι τα μάτια, η υπόφυση, τα επινεφρίδια και ο εγκέφαλος. Μιλώντας για τον εγκέφαλο, μια μελέτη του 2022 στο European Journal of Nutrition σημείωσε ότι η βιταμίνη C προστατεύει τους νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα) από το οξειδωτικό στρες και μπορεί να είναι χρήσιμη για την ψυχική υγεία.

Συμπληρώματα βιταμίνης C

Ακόμα κι αν δεν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης C, το κρυολόγημα μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Σύμφωνα με το NIH, τα περισσότερα συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη C κυκλοφορούν με τη μορφή ασκορβικού οξέος. Ωστόσο, άλλες μορφές περιλαμβάνουν το ασκορβικό νάτριο, το ασκορβικό ασβέστιο, τα μεταλλικά ασκορβικά ή συνδυαστικά προϊόντα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ικανότητα του σώματός σας να απορροφά (ή η λεγόμενη βιοδιαθεσιμότητα) συνθετικό ασκορβικό οξύ φαίνεται να είναι ίδια με αυτή που προέρχεται από φυσικές πηγές. Αυτό σημαίνει ότι το απλό ασκορβικό οξύ είναι η προτιμώμενη μορφή συμπληρωμάτων βιταμίνης C.

Οφέλη

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του ανοσοποιητικού σας
Μπορεί να αποτρέψει τη δηλητηρίαση από μόλυβδο
Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σιδήρου σας
1.Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του ανοσοποιητικού σας

Αν και είναι σύνηθες να βρίσκουμε άδεια τα ράφια βιταμίνης C κατά την περίοδο της γρίπης, το πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας παραμένει ασαφές. Γνωρίζουμε ότι το δέρμα χρειάζεται φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης C για να διατηρήσει έναν υγιή φραγμό που θα εμποδίσει την είσοδο επιβλαβών παθογόνων στο σώμα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2023 στο Mucosal.

Η βιταμίνη C υπάρχει επίσης στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, επομένως η λήψη επαρκούς ποσότητας είναι ζωτικής σημασίας. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C θα μπορούσαν να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη και ρυθμίζει τις αντιφλεγμονώδεις οδούς, συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής και, ως εκ τούτου, στον κίνδυνο χρόνιων προβλημάτων υγείας.

2.Μπορεί να αποτρέψει τη δηλητηρίαση από μόλυβδο

Η κατανάλωση βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την έκθεση του οργανισμού σε μόλυβδο. Ο μόλυβδος είναι ένα βαρύ μέταλλο που βρίσκεται σε ορισμένα χρώματα, κοσμήματα, το χώμα και άλλα προϊόντα και είναι δηλητηριώδες σε υψηλές συγκεντρώσεις. Ακόμη και τα πιο χαμηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν την καλή απόδοση ενός παιδιού στο σχολείο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του μολύβδου από το σώμα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν τα ευεργετικά αποτελέσματα.

3.Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σιδήρου σας

Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο διαδεδομένη ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών. Οι κατηγορίες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Το CDC συνιστά τη βελτίωση της απορρόφησης σιδήρου συνδυάζοντας μια τροφή πλούσια σε σίδηρο με μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια ή τα μανταρίνια με τα λαχανικά. Ορισμένες μελέτες έχουν δει σημαντικές διαφορές στα επίπεδα σιδήρου κατά τη λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη C και σίδηρο σε σύγκριση με τον σίδηρο μόνο, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2022 στο ACS Omega.

Πρέπει να πάρω συμπλήρωμα διατροφής και πόσο ασφαλές είναι;

Η βιταμίνη C μπορεί να είναι ασφαλής για καθημερινή λήψη. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι μπορείτε να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες τρώγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Για παράδειγμα, μισό φλιτζάνι ακτινίδιο προσφέρει 134 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, η οποία παρέχει μεταξύ 148 και 178% των συνιστώμενων ημερήσιων αναγκών σας. Πριν πάρετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον ιατρό σας και να παραμείνετε κάτω από το ανώτατο όριο για βιταμίνη C.

Τα συμπληρώματα μπορεί να είναι δαπανηρά και η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης C δεν είναι απαραίτητη για υγιή άτομα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης C. Μιλήστε πρώτα με τον γιατρό εάν σκέφτεστε να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C. Διαφορετικά, εάν ανησυχείτε για το κατά πόσο λαμβάνετε αρκετές τροφές με βιταμίνη C, απλώς αγοράστε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C. Είτε φρέσκα, είτε κατεψυγμένα είτε σε κονσέρβα, προϊόντα όπως ο ανανάς, οι πατάτες και οι πιπεριές είναι άφθονα σε βιταμίνη C και η απόλαυση περισσότερων από αυτά μπορεί να καλύψει τις καθημερινές σας ανάγκες.

 

Πηγή: oloygeia.gr

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οδηγός διατροφής για το Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Συστάσεις για εγκράτεια στο φαγητό, ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους καρδιοπαθείς.

Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

Μία τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο.

Οι υπόλοιπες αργίες του 2024 μετά το Πάσχα

Οι αργίες μετά το Πάσχα. Πότε είναι το επόμενο τριήμερο

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το Αγιο Φως με ειδική πτήση

Θα ακολουθήσει η μεταφορά του με ειδικές πτήσεις στην ελληνική επικράτεια, από τις εταιρείες Aegean και Sky Express, σε εννιά και επτά προορισμούς αντίστοιχα.

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Η γνωστή ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 77 ετών.

Ημέρα του Πολέμου των Άστρων

Η 4η Μαΐου επελέγη από την παραφθορά της πιο γνωστής ατάκας της σειράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το Αγιο Φως με ειδική πτήση

Θα ακολουθήσει η μεταφορά του με ειδικές πτήσεις στην ελληνική επικράτεια, από τις εταιρείες Aegean και Sky Express, σε εννιά και επτά προορισμούς αντίστοιχα.