Τι αποκαλύπτουν τα δάκτυλα των ποδιών σας για την υγεία σας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τυχόν προβλήματα με τα δάχτυλα των ποδιών σας και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικά για άτομα με διαβήτη ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Από σημάδια καρδιακής νόσου, μέχρι μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να διαπιστώσετε όταν κοιτάξετε λίγο πιο προσεκτικά τα πόδια σας. Τα δάχτυλα των ποδιών και τα νύχια είναι πιο σημαντικά από όσο θα περιμένατε. Η κατάστασή τους μπορεί να μας δώσει στοιχεία για τη γενική υγεία μας, ειδικά αν υπάρχουν αλλαγές στην εμφάνιση τους. Δείτε τι μπορεί να αποκαλύψουν για την υγεία σας.

Τα 5 σημάδια

  1. Κρύα δάχτυλα των ποδιών
  2. Αλλαγές στο σχήμα των νυχιών
  3. Πρησμένα δάχτυλα των ποδιών
  4. Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα
  5. Μυκητιασική λοίμωξη

1.Κρύα δάχτυλα των ποδιών

Η κακή κυκλοφορία μπορεί να είναι η κύρια αιτία της αίσθησης κρύου στα δάχτυλα των ποδιών και προκαλείται από μια ευρεία γκάμα υποκείμενων παθήσεων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν διαβήτη, περιφερική αρτηριακή νόσο, καρδιακές παθήσεις, κιρσούς, διαταραχές πήξης, προβλήματα θυρεοειδούς και νόσους, όπως ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αν λοιπόν τα πόδια σας παγώνουν εύκολα χωρίς λόγο και αντιμετωπίζετε και άλλα συμπτώματα, καλό είναι να συμβουλευτείτε ειδικό.

2. Αλλαγές στο σχήμα των νυχιών

Το σχήμα των νυχιών των ποδιών σας μπορεί επίσης να είναι ένας δείκτης της κατάστασης της υγείας σας. Εάν τα νύχια των ποδιών σας φαίνονται κυρτά ή κομμένα, μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας, υποθυρεοειδισμού ή αυτοάνοσης διαταραχής. Και αν είναι παραμορφωμένα αυτό μπορεί να έχει προκύψει από κυστική ίνωση, καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο του πνεύμονα ή πνευμονική νόσο ή χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

3. Πρησμένα δάχτυλα των ποδιών

Προβλήματα με το κυκλοφορικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της κακής ροής αίματος ή των λεμφικών προβλημάτων, μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο των δακτύλων των ποδιών. Αυτό μπορεί να προκληθεί από μυκητιάσεις, τραυματισμούς, ψωρίαση και ουρική αρθρίτιδα.

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, η νεφρική ανεπάρκεια, η λήψη αντικαταθλιπτικών και στεροειδών ή ορμονών μπορεί επίσης να προκαλέσουν πρήξιμο στα δάχτυλα των ποδιών. Υπάρχουν όμως και άλλοι πιθανοί λόγοι, όπως το να στέκεστε στην ίδια θέση για πολύ καιρό, να φοράτε παπούτσια που δεν ταιριάζουν σωστά στα πόδια σας, να είστε υπέρβαροι, να υποφέρετε από αφυδάτωση ή να τρώτε αλμυρά τρόφιμα που προκαλούν κατακράτηση υγρών.

4. Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα

Μια εξουθενωτική κατάσταση που ονομάζεται περιφερική νευροπάθειαμπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή κάψιμο στα πόδια ή τα δάχτυλα των ποδιών. Συχνά προκαλείται από διαβήτη και οδηγεί σε πλήρη απώλεια αίσθησης στα πόδια και τα χέρια. Άλλα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία, κόπωση και μυϊκούς σπασμούς.

5. Μυκητιασική λοίμωξη

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις που τρέφονται από τα νύχια δεν ανακαλύπτονται πάντα έως ότου τα συμπτώματά τους γίνουν πιο εμφανή. Λευκές ή κίτρινες κηλίδες ή ραβδώσεις κάτω από το νύχι μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση Το ίδιο και ο αποχρωματισμός και το σκουρόχρωμο νύχι. Μπορεί να συμβεί ξεφλούδισμα ή πάχυνση του νυχιού και τα νύχια των ποδιών μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να πέσουν. Οι συχνές μολύνσεις των νυχιών των ποδιών μπορεί να προκληθούν από εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή κακή κυκλοφορία.

Πηγή: oloygeia.gr

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οδηγός διατροφής για το Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Συστάσεις για εγκράτεια στο φαγητό, ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους καρδιοπαθείς.

Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

Μία τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο.

Οι υπόλοιπες αργίες του 2024 μετά το Πάσχα

Οι αργίες μετά το Πάσχα. Πότε είναι το επόμενο τριήμερο

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το Αγιο Φως με ειδική πτήση

Θα ακολουθήσει η μεταφορά του με ειδικές πτήσεις στην ελληνική επικράτεια, από τις εταιρείες Aegean και Sky Express, σε εννιά και επτά προορισμούς αντίστοιχα.

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Η γνωστή ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 77 ετών.

Ημέρα του Πολέμου των Άστρων

Η 4η Μαΐου επελέγη από την παραφθορά της πιο γνωστής ατάκας της σειράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το Αγιο Φως με ειδική πτήση

Θα ακολουθήσει η μεταφορά του με ειδικές πτήσεις στην ελληνική επικράτεια, από τις εταιρείες Aegean και Sky Express, σε εννιά και επτά προορισμούς αντίστοιχα.