Μελέτη: Η ενασχόληση με τη μουσική είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου όπως το πιάνο φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ευεργετική.
Η ενασχόληση με τη μουσική και ιδιαίτερα η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας ωφελεί σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές. Η εκμάθηση και η ανάγνωση μουσικής μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής μνήμης και της ικανότητας επίλυσης σύνθετων εργασιών, αναφέρει η μελέτη τους, η οποία. δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Geriatric Psychiatry».

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 1.100 άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, με μέση ηλικία τα 68 έτη. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Έξετερ μελέτησαν τα δεδομένα της εγκεφαλικής λειτουργίας των συμμετεχόντων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μελέτης που διερευνά τη γήρανση του εγκέφαλου και την εμφάνιση άνοιας. Συνέκριναν τα γνωστικά δεδομένα όσων συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν ασχοληθεί με τη μουσική κάποια στιγμή στη ζωή τους, με εκείνους που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο είχαν βελτιωμένες επιδόσεις σε διάφορες παραμέτρους της νοητικής λειτουργίας, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στις «πολλαπλές γνωστικές απαιτήσεις» της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου όπως το πιάνο ή τα πνευστά φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Ωστόσο, η ακρόαση της μουσικής δεν φάνηκε να βοηθά τη γνωστική υγεία. Οφέλη παρατηρήθηκαν και με το τραγούδι, γεγονός που μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις κοινωνικές πτυχές της συμμετοχής σε χορωδία ή ομάδα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Επειδή διαθέτουμε τόσο ευαίσθητα τεστ εγκεφάλου για αυτή τη μελέτη, είμαστε σε θέση να εξετάσουμε μεμονωμένες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, όπως η βραχυπρόθεσμη μνήμη, η μακροπρόθεσμη μνήμη και η επίλυση προβλημάτων, και πώς η μουσική επηρεάζει αυτά», δήλωσε στο BBC η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Αν Κορμπέτ.

«Σίγουρα αυτό επιβεβαιώνει και εδραιώνει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα αυτό που ήδη γνωρίζουμε για τα οφέλη της μουσικής. Συγκεκριμένα, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου έχει ιδιαίτερα σημαντική επίδραση και οι άνθρωποι που συνεχίζουν να παίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν πρόσθετα οφέλη», σημείωσε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που διάβαζαν τακτικά μουσική είχαν καλύτερη αριθμητική μνήμη.

«Ο εγκέφαλός μας είναι ένας μυς και πρέπει να ασκείται. Η εκμάθηση μουσικής είναι λίγο σαν την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, είναι μια πρόκληση», εξήγησε η ερευνήτρια.

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν τα πιθανά οφέλη της ενασχόλησης με ένα μουσικό όργανο για πρώτη φορά αργότερα στη ζωή, αλλά η Κορμπέτ εκτιμά ότι με βάση τα σημερινά στοιχεία θα ήταν «πολύ ευεργετικό».

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, η προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης θα μπορούσε να αποτελέσει «πολύτιμο» μέρος των πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας, όπως και η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να επιστρέψουν στη μουσική.

Ωστόσο, τόνισε ότι «θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο θα σήμαινε ότι δεν θα αναπτύξετε άνοια. Δεν είναι τόσο απλό».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr / BBC

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο χάρτης με τις 314 βόμβες που μετέτρεψαν σε «ναρκοπέδιο» το Ελληνικό

Πρόκειται για 314 βόμβες αεροπορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν βρεθεί εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Διακοπή κυκλοφορίας στα Λιμανάκια λόγω κατολισθήσεων

Πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας τη Μεγάλη Δευτέρα στα Λιμανάκια από τις 06.00 έως τις 16.00 το απόγευμα.

Στην Κυψέλη τον Μάιο το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου!

Το Κυψέλη Mundial, όπως είναι η ακριβής ονομασία του, θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αλεπότρυπας το διήμερο 11 και 12 Μαΐου.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Σάββατο το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Graphic Design)

Την ημέρα τιμούν οι επαγγελματίες του χώρου σε 17 χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα.

Από το Άλσος Παγκρατίου ξεκίνησε πιλοτικά η δράση “Καθαρίζουμε ενεργά”.

Εθελοντές πήραν τις σκούπες και ανέλαβαν δράση σκουπίζοντας το πάρκο της περιοχής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Κυψέλη τον Μάιο το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου!

Το Κυψέλη Mundial, όπως είναι η ακριβής ονομασία του, θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αλεπότρυπας το διήμερο 11 και 12 Μαΐου.