Τα νυχτοπερπατήµατα πρωθυπουργών, υπουργών και αρχηγών: Η πολιτική ιστορία των μπουζουκιών (ΦΩΤΟ)

Στο παρελθόν είχε κυκλοφορήσει ένα βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, υπό τον τίτλο «Ακούει ο Σηµίτης Μητροπάνο;», πυροδοτώντας εύλογους συνειρµούς για την αποξένωση των «εκσυγχρονιστών» από τη λαϊκή κουλτούρα που εξέφραζε ο αείµνηστος, πλέον, καλλιτέχνης.

Στην ιστορία της διασκέδασης, τα νυχτοπερπατήµατα των πολιτικών αρχηγών, υπουργών και βουλευτών στα… πολιτιστικά κέντρα, όπως αποκαλούσε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος τα µπουζούκια, για κάποιους ήταν µια αναγκαστική κοινωνική υποχρέωση, ώστε να φαίνεται πως διαθέτουν το τεκµήριο της λαϊκότητας, ενώ για άλλους τρόπος ζωής και αυθεντικής ψυχαγωγίας. Αλλωστε η περίφηµη φράση «η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή µητροπολίτη» καταδεικνύει εκτός των άλλων και την επιδραστική δύναµη της «νύχτας» στην πολιτική ζωή του τόπου, κάτι που παλαιότερα το είχε επισηµάνει µε παρρησία ένας βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας, ο Σταύρος ∆αϊλάκης από τη ∆ράµα, λέγοντας πως «περιοδεύω στα νυχτερινά µαγαζιά γιατί εκεί συναντάω τους ψηφοφόρους µου για να εξασφαλίζω την επανεκλογή µου».

Ο σηµερινός πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, στον οποίο έχουν χρεώσει πολλές οµοιότητες σε επίπεδο ηγετικού παραστήµατος µε τον Κ. Σηµίτη, επιδεικνύει µεγαλύτερη κινητικότητα στη νύχτα, τιµώντας µε την παρουσία του γνωστούς καλλιτέχνες, όπως συνέβη πρόσφατα µε την επίσκεψη που έκανε µε τη σύζυγό του Μαρέβα στον χώρο όπου εµφανίζεται η µεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια Μαρινέλλα, ενώ φαίνεται και πιο «διαβασµένος» επί των λαϊκότερων ασµάτων. Ας πούµε, στο ερώτηµα εάν ο Μητσοτάκης ακούει Βασίλη Καρρά, η απάντηση είναι καταφατική, όχι επειδή ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που εξέδωσε ανακοίνωση πρόσφατα για την απώλειά του, αλλά είχε δείξει πως ήταν γνώστης των τραγουδιών του, όταν στην περσινή ∆ΕΘ επικαλέστηκε το άσµα του «∆εν πάω πουθενά, πουθενά, εδώ θα µείνω», θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία για να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Κοµισιόν.

Αλλά και ο παρεξηγηµένος Κώστας Σηµίτης, που κατά τα θρυλούµενα ήταν θιασώτης του γερµανικού βαλς, αλλά και θαυµαστής του κορυφαίου Ελληνα µουσουργού Νίκου Σκαλκώτα, στην πολιτική του σταδιοδροµία είχε πραγµατοποιήσει κάποιες δειλές εµφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα µε τη σύζυγό του ∆άφνη. Μπορεί να µην άκουγε Μητροπάνο µήτε να ήταν γλεντζές, όπως ο προκάτοχός του Ανδρέας Παπανδρέου, που έριχνε τις γυροβολιές του πότε στο «Χάραµα» και πότε στο «Περιβόλι του Ουρανού», µε το αγαπηµένο του τραγούδι «Γεννήθηκες για την καταστροφή», ή σε πριβέ γλέντια µε τη Ρίτα Σακελλαρίου, που του αφιέρωνε το «Αυτός ο άνθρωπος αυτός», αλλά είχε τιµήσει τον Χρήστο Νικολόπουλο στο πλαίσιο εκδηλώσεων που οργάνωνε το περιοδικό «Μεταρρύθµιση» για την Κεντροαριστερά.

Στο πολιτικό ρεπορτάζ έχει καταγραφεί και ένα στιγµιότυπο, όπου κατά την επίσκεψή του στο νυχτερινό κέντρο «Σφεντόνα», όπου εµφανιζόταν ο Χρ. Νικολόπουλος µε τον ∆. Μπάση, σκάει επάνω του ένα πανέρι µε γαρίφαλα κι εκείνος που αναλαµβάνει να του εξηγήσει πως «έτσι γίνεται στα γλέντια» είναι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σ. Τζουµάκας. «Πρόεδρε, εδώ συχνάζει κόσµος της Αριστεράς από περιοχές όπως το Περιστέρι, που τα συνηθίζει κάτι τέτοια…» του είπε, και ο Κ. Σηµίτης περιορίστηκε στο εξής σχόλιο: «Α, πολύ ωραία…».

O αυθόρµητος Γιώργος Παπανδρέου

Ακούραστος θαµώνας των νυχτερινών κέντρων, αλλά και αυθόρµητος χορευτής, παραµένει ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, και προωθούσε την ελληνοτουρκική φιλία µε τον οµόλογό του Ισµαήλ Τζεµ, είχε υιοθετήσει τη διπλωµατία του ζεϊµπέκικου. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που όταν βρεθεί σε γλέντια χορεύει το «Συννεφιασµένη Κυριακή» του Βασίλη Τσιτσάνη, το προηγούµενο διάστηµα είχε επισκεφθεί το µαγαζί όπου εµφανιζόταν ο Γιάννης Πλούταρχος µε την Πάολα, µαζί µε τη σύντροφό του Γουέντι.

Ο Αλέξης Τσίπρας µε τη σύζυγό του Μπέτυ συνήθιζαν να τιµούν µε την παρουσία τους τα λαϊκά γλέντια που έστηνε στις εµφανίσεις του ο Σταµάτης Κραουνάκης, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός «άκουγε», αλλά και «ερµήνευε» ∆. Μητροπάνο στο αυτοκίνητό του. Μάλιστα, επιστρέφοντας από µια προεκλογική του περιοδεία, είχε ανεβάσει ένα βράδυ βίντεο µε τον ίδιο να τραγουδά τη «Ρόζα».

Η αείµνηστη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηµατά, επίσης ανήκε στην κατηγορία των πολιτικών αρχηγών που δεν σνόµπαραν τα λαϊκά άσµατα και κάθε χρόνο στη γιορτή της έριχνε τους χορούς της, έχοντας για αγαπηµένο της σκοπό το «Ζεϊµπέκικο της Ευδοκίας».

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής, πριν γίνει αρχηγός της Ν.∆., σύχναζε και αυτός στο «Περιβόλι του Ουρανού», ενώ έχει απαθανατιστεί να τραγουδάει µαζί µε τη Νάντια Καραγιάννη παλαιά ρεµπέτικα. Αγαπηµένοι του τραγουδιστές οι Στβέλιος Καζαντζίδης και Στράτος ∆ιονυσίου, αλλά και η Σωτηρία Μπέλλου. Πολλές φορές, κατά τις επισκέψεις του σε διάφορα κουτούκια µε φίλους του, ζητούσε να ακούσει το «Αγριολούλουδο» ή του αφιέρωναν το άσµα «∆εν λες κουβέντα». Εκλεκτός της καρδιάς του είναι ο µουσικοσυνθέτης Σταµάτης Σπανουδάκης, ενώ στο αυτοκίνητό του πολλές φορές βάζει τέρµα το τραγούδι του «Καραϊσκάκη» σε ερµηνεία Βασίλη Παπακωνσταντίνου από την ταινία οι «Ιππείς της Πύλου».

Ο δεινός χορευτής Δημήτρης Κουτσούμπας

Ρεσιτάλ δεινού χορευτή έχει δώσει σε νυχτερινά κέντρα, όπου διοργανώνονται χοροεσπερίδες του ΚΚΕ, ο γενικός γραµµατέας της Κ.Ε. του Περισσού, ∆ηµήτρης Κουτσούµπας. Αγαπηµένος του τραγουδιστής ο ∆. Μητροπάνος, ενώ η κάµερα τον έχει συλλάβει να ρίχνει γυροβολιές µε το άσµα «Φεγγάρι, µάγια µου έκανες». Από την εποχή που ήταν δηµοσιογράφος, τακτικός πελάτης στα νυχτερινά κέντρα ήταν και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη η φήµη του ως «γλεντζέ» προηγούνταν της πολιτικής του δηµοφιλίας.

Το ίδιο και ο Πάνος Καµµένος, ο πρώην πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., που έκανε τις λεζάντες του και τις ζηµιές του στη νύχτα µε ιδιαίτερη προτίµηση στην Αντζελα ∆ηµητρίου και τον Λευτέρη Πανταζή από την εποχή που ήταν βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας, ενώ και ως «συγκυβερνήτης» του Α. Τσίπρα πήγαινε στα µπουζούκια, κυρίως εκεί που εµφανιζόταν ο Σταµάτης Γονίδης, και χόρευε το άσµα «Είµαι αϊτός χωρίς φτερά».

Ο Αντώνης Σαµαράς, που είναι κουµπάρος µε τον γνωστό τραγουδιστή Μανώλη Μητσιά, ως πρωθυπουργός µπορεί να µην έκανε πολλές επισκέψεις στα νυχτερινά κέντρα, ωστόσο όταν αποχώρησε από τη Ν.∆., επειδή τα είχε σπάσει για το «Μακεδονικό» µε τον αείµνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είχε εντοπιστεί σε νυχτερινές εξόδους να ζητά για παραγγελιά το τραγούδι «Αυτά τα χέρια είναι δικά σου και τα έχεις στείλει για να µε δικάσουν».

Κρυφό ταλέντο µε αθέατες εξορµήσεις σε νυχτερινά στέκια, όπου ζητούσε να χορέψει το «Εννέα όγδοα στης Καισαριανής τον Κήπο» του Π. Τερζή, ήταν και ο πρώην πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ναι µεν πραγµατοποιεί επισκέψεις στους πολιτιστικούς ναούς, αλλά αποφεύγει τις χορευτικές κακοτοπιές και είναι περισσότερο ακουστικός τύπος. Οσο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, µέχρι τώρα δεν έχει δώσει «δείγµατα» λαϊκής εξόδου ή νυχτερινής κραιπάλης.

 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Μ.Δευτέρα το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO.

Άσκηση κατάσβεσης και διάσωσης εγκλωβισμένων της Πυροσβεστικής (VIDEO)

Στην άσκηση συμμετείχαν, η ομάδα πυρασφάλειας της εταιρείας, το Α.Τ. Αυλώνα , ο Δήμος Ωρωπού και η Π.Ε. Αν. Αττικής.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων την Μ.Εβδομάδα

Την Κυριακή του Πάσχα την Δευτέρα και την Τρίτη τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για...

Ο χάρτης με τις 314 βόμβες που μετέτρεψαν σε «ναρκοπέδιο» το Ελληνικό

Πρόκειται για 314 βόμβες αεροπορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν βρεθεί εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ