Το Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ | Πως προχωρά η διαδικασία

Στο ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται πως οδεύει το φιλόδοξο έργο για την δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή της Δάφνης-Υμηττού με την μέθοδο της ΣΔΙΤ. Όπως σημειώνουν πηγές του Ταμείου, η σχετική διαδικασία ωρίμανσης έχει ξεκινήσει και στόχος είναι η προκήρυξη να βγει μέσα στο 2024.

Για να επισημοποιηθεί η ανάληψη του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να υπογραφεί σύμβαση μεταξύ της αναθέτουσας αρχής και του ΤΑΙΠΕΔ. Θα πρόκειται για το δεύτερο πολύ μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ που αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ ύστερα από εκείνο των νέων φυλακών στον Ασπρόπυργο.

Το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 300-320 εκατ. ευρώ και εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία ωρίμανσης από το ΤΑΙΠΕΔ θα χρειαστεί η πρόσληψη συμβούλων που θα το οδηγήσουν μέχρι τα τεύχη δημοπράτησης αλλά να πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις με κορυφαία την περιβαλλοντική του μελέτη.

Η υλοποίηση του έργου με πρόχειρες εκτιμήσεις θα απαιτήσει περίπου τρία χρόνια ενώ η μετεγκατάσταση των κυβερνητικών φορέων θα γίνει σταδιακά.

Η υλοποίηση του έργου με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θεωρητικά θα εξασφαλίσει και την καλή λειτουργία αλλά και συστηματική συντήρηση του κτιριακού συμπλέγματος. Συνήθως στις ΣΔΙΤ Ο ιδιώτης θα είναι υπεύθυνος για τα παραπάνω και θα έχει ως αντάλλαγμα μια σταθερή μηνιαία αποζημίωση.

Πριν την έναρξη της δημοπράτησης του έργου θα πρέπει να έχουν τρέξει διαγωνισμοί για την μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού από το ΤΑΙΠΕΔ ύψους 15 εκατ. ευρώ περίπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν υπάρξει και φωνές που μιλούν για πιο αναλυτική μελέτη των επιπτώσεων της μεταφορών όλων αυτών των φορεών στην περιοχή ενώ και ο Δήμος Αθηναίων είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του.

Το έργο

Από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει ξεκινήσει και η διαδικασία των απαλλοτριώσεων στην έκταση των 154,8 στρεμμάτων που θα αναπτυχθεί το Κυβερνητικό Πάρκο με την ονομασία “Ανδρέας Λεντάκης”. Πρόκειται για έκταση 154,9 στρεμμάτων που καταλαμβάνεται από 93 εγκαταστάσεις (91 από αυτά κτήρια) συνολικής κάλυψης 68.084,95 τ.μ. και δόμησης 88.670,7 τ.μ.

Στο νέο κυβερνητικό πάρκο θα στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού και της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Στις εγκαταστάσεις της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ θα παραμείνουν διατηρούμενα κτίρια έκτασης 47.704 τ.μ., τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε τρεις αρχιτεκτονικές περιόδους (1890-1930, 1930-1950 και 1950-2000) τα οποία καλύπτουν επιφάνεια 27,7 περίπου στρεμμάτων. Η επιφάνειά τους θα αυξηθεί κατά 55% -με εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν- και θα φτάσει τα 64.314 τ.μ. Τα βιομηχανικά κτίρια θα διατηρηθούν κατόπιν στατικής ενίσχυσης, ριζικής ανακαίνισης και επέκτασης.

Με την πρόταση ανάπτυξης ο αριθμός των κτηρίων θα ανέρχεται σε 30, εκ των οποίων τα 5 αποτελούν νέα κτήρια, ενώ τα υπόλοιπα 25 διατηρούνται και προστατεύονται.

Η συνολική κάλυψη θα ανέρχεται σε 45.257τ.μ. και η συνολική δόμηση σε 148.704 τ.μ. εκ των οποίων τα 98.000 θα αφορούν στα 5 νέα κτήρια.

Νέα δόμηση 98.000τ.μ. με συνολική επιπλέον κάλυψη 17,6 περίπου στρεμμάτων.

Όπως αναφέρεται, τα νέα κτήρια οφείλουν να τηρούν απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων από το όριο της ιδιοκτησίας-ακινήτου. Η ζώνη αυτή έχει σκοπό να απαλείψει την σημερινή κατάσταση του οπτικού και λειτουργικού φράγματος λόγω της ύπαρξης του περιμετρικού τοίχου.

Σε όλα τα κτίρια προβλέπεται η λειτουργία δύο υπόγειων χώρων στάθμευσης συνολικής δυναμικότητας 2.000 θέσεων που θα καλύψουν τις ανάγκες σε στάθμευση για τις νέες λειτουργίες σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των συγκοινωνιακών συνδέσεων της περιοχής (απευθείας υπόγεια σύνδεση με σταθμό «Δάφνη», αύξηση λεωφορειακών γραμμών που διέρχονται από την περιοχή επέμβασης).

Οι χώροι αυτοί μπορούν να αναπτύσσονται και κάτω από κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους αστικού πρασίνου, όχι όμως κάτω από διατηρητέα κτίσματα για την προστασία τους.

Τέλος εντός των κοινόχρηστων χώρων αλλά και εντός του Ελεύθερου Χώρου Αστικού Πρασίνου υπάρχουν και διατηρούνται κτήρια σημαντικού αρχιτεκτονικού αποτυπώματος και ενδιαφέροντος που θα λάβουν χρήσεις κοινωφελών δραστηριοτήτων, χώρων συνάθροισης κοινού και καθημερινών εξυπηρετήσεων.

 

Πηγή: Νίκος Καραγιάννης / ypodomes

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνελήφθη ένας 27χρονος για ρίψη μολότοφ μετά την Ανάσταση στη Χαμοστέρνας

Σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικού υλικού από κοινού.

Επιστρέφει η καλοκαιρία μετά τις βροχές και τους ισχυρούς ανέμους

Η άνοδος του υδραργύρου θα καταγραφεί και την Τρίτη του Πάσχα με πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου. Πρόκειται για...

Πασχαλινό «Γεύμα Αγάπης» στο Ρουφ

Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους άστεγους συμπολίτες μας, οργανώνοντας ένα πασχαλινό τραπέζι, με «ζεστά» χαμόγελα, αγάπη και πνεύμα προσφοράς.

Οδηγός διατροφής για το Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Συστάσεις για εγκράτεια στο φαγητό, ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους καρδιοπαθείς.

Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

Μία τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πασχαλινό «Γεύμα Αγάπης» στο Ρουφ

Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους άστεγους συμπολίτες μας, οργανώνοντας ένα πασχαλινό τραπέζι, με «ζεστά» χαμόγελα, αγάπη και πνεύμα προσφοράς.