Οι νέες πλατείες σε Εξάρχεια, Κολωνάκι και Ευαγγελισμό

Ομόκεντροι κύκλοι, µε επίκεντρο τον φανοστάτη µε τους τρεις Ερωτες. ∆ύο επίπεδα, τα οποία ενώνει ένα δαχτυλίδι. Ενας «κόμβος» στον οποίο κυριαρχεί το παιχνίδι του φωτός. Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις για τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και τον Ευαγγελισμό που επικράτησαν στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς της «Ανάπλασης Αθήνας».

Τα αποτελέσματα έρχονται τη στιγμή που οι διαμαρτυρίες γύρω από την κοπή δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων έχουν αναζωπυρωθεί, με το υπουργείο Υποδομών να δηλώνει και πάλι ότι αλλαγή χωροθέτησης των σταθμών Εξαρχείων και Ευαγγελισμού είναι εκτός συζήτησης.

Χθες η «Ανάπλαση Αθήνας» δημοσιοποίησε τους νικητές των πρώτων τριών από τους επτά διαγωνισμούς, για την ανάπλαση των πλατειών όπου θα κατασκευαστούν σταθμοί της γραμμής 4 του μετρό στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Για την πλατεία Εξαρχείων κατατέθηκαν έξι προτάσεις και επικράτησε εκείνη του γραφείου Tense Architecture Network. Για το Κολωνάκι κατατέθηκαν 12 προτάσεις και επικράτησε το γραφείο xza-architects. Για τον Ευαγγελισμό κατατέθηκαν τέσσερις προτάσεις και το πρώτο βραβείο έλαβε η πρόταση του γραφείου M.P. Sparch. Τα αποτελέσματα θα οριστικοποιηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και λήγει τυπικά το περιθώριο υποβολής ενστάσεων.

Οι νέες πλατείες σε Εξάρχεια, Κολωνάκι και Ευαγγελισμό-1
Στον Ευαγγελισμό, «κεντρική ιδέα είναι ο άνθρωπος και η κινητοποίηση των αισθήσεών του ως νήμα σύνδεσης τόπου, χώρου και χρόνου».
Οι νέες πλατείες σε Εξάρχεια, Κολωνάκι και Ευαγγελισμό-2

«Ουσιαστικά και οι επτά διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί. Τα αποτελέσματα των υπόλοιπων τεσσάρων, για τους σταθμούς Αλεξάνδρας, Δικαστηρίων, Κυψέλης και Ακαδημίας, θα ανακοινωθούν πριν από το τέλος του έτους», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της «Ανάπλασης Αθήνας» Χρόνης Ακριτίδης. «Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιος (η “Ανάπλαση Αθήνας” ή η “Ελληνικό Μετρό”) θα αναλάβει την ωρίμανση των μελετών. Πάντως είναι σημαντικό ότι, σύμφωνα και με την προκήρυξη του διαγωνισμού, τη διαδικασία ωρίμανσης θα καθοδηγήσει ο 1ος νικητής του κάθε διαγωνισμού», εξηγεί σχετικά με τη δεσμευτικότητα του αποτελέσματος. Τι προτείνουν λοιπόν οι τρεις νικητήριες προτάσεις; Σύμφωνα με τα πρακτικά της κριτικής επιτροπής:

• Στα Εξάρχεια, η πλατεία επεκτείνεται στις οδούς Στουρνάρη και Τρικούπη, αφήνοντας μόνο μία λωρίδα διέλευσης. Η είσοδος του μετρό διαμορφώνεται σε μικρή βύθιση σε σχέση με τον κυρίως χώρο της πλατείας, «ώστε να εκτονώνεται πιο ανώδυνα η αυξημένη λειτουργία του σταθμού». Κεντρικό στοιχείο της πλατείας παραμένει ο φανοστάτης με τους τρεις Ερωτες, γύρω από τον οποίο διαμορφώνονται ομόκεντροι κύκλοι με πλακόστρωση. «Η επιλογή της κεντρικότητας κερδίζει με τις επιμέρους επιλογές της οι οποίες βασίζονται στη σημερινή εικόνα της πλατείας, δίνοντας κύριο βάθος στην επαναφύτευση υψηλών δέντρων και την απλοποίηση των δευτερευόντων στοιχείων του σταθμού (εξαερισμοί, ασανσέρ)».

Οι νέες πλατείες σε Εξάρχεια, Κολωνάκι και Ευαγγελισμό-3
Η πρόταση του γραφείου Tense Architecture Network για την πλατεία Εξαρχείων.
Οι νέες πλατείες σε Εξάρχεια, Κολωνάκι και Ευαγγελισμό-4

Η φιλοσοφία των τριών προτάσεων που επικράτησαν στους σχετικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς – Το υπουργείο αποκλείει κάθε συζήτηση για αλλαγή χωροθέτησης.

• Στο Κολωνάκι, «η πρόταση έχει δύο συνεργαζόμενα επίπεδα: την πλατεία, σχετικά οριζόντια, στο χαμηλό επίπεδο της οδού Κουμπάρη, που επιτρέπει την ανάπτυξη των περισσότερων δραστηριοτήτων μιας αστικής πλατείας για κάθε ηλικία, και το διάζωμα, ως κυκλικό belvedere, που έχει ως αφετηρία την Πατριάρχου Ιωακείμ και υπερυψούται σε ελεύθερο περίπατο προς την Κουμπάρη».

Οι νέες πλατείες σε Εξάρχεια, Κολωνάκι και Ευαγγελισμό-5
Στο Κολωνάκι, «η πρόταση έχει δύο συνεργαζόμενα επίπεδα: την πλατεία, σχετικά οριζόντια, στο χαμηλό επίπεδο της οδού Κουμπάρη, και το διάζωμα, ως κυκλικό belvedere, που έχει ως αφετηρία την Πατριάρχου Ιωακείμ».
Οι νέες πλατείες σε Εξάρχεια, Κολωνάκι και Ευαγγελισμό-6

• Στον Ευαγγελισμό, «κεντρική ιδέα είναι ο άνθρωπος και η κινητοποίηση των αισθήσεών του ως νήμα σύνδεσης τόπου, χώρου και χρόνου. Επιτυχής είναι η διείσδυση του φυσικού φωτισμού στον σταθμό ως πρόταση ώσμωσης και ανάδειξης δύο κόσμων: άνω – κάτω, σκιά – φως, μέσα – έξω».

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έρχεται τη στιγμή που οι αντιδράσεις γύρω από την πλατεία Εξαρχείων έχουν φουντώσει και πάλι (για αύριο Σάββατο προγραμματίζεται νέα συγκέντρωση και πορεία). Αιτία, η έναρξη των εργασιών κοπής ή μεταφύτευσης των δέντρων της πλατείας, οι οποίες εκτιμάται ότι χρειάζονται περί τις 20 ημέρες για να ολοκληρωθούν. Πάντως ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων Νίκος Ταχιάος επανέλαβε χθες σε συνέντευξή του («Συνδέσεις», ΕΡΤ) ότι το μετρό θα γίνει όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί και στα Εξάρχεια και στον Ευαγγελισμό.

Πηγή: / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων την Μ.Εβδομάδα

Την Κυριακή του Πάσχα την Δευτέρα και την Τρίτη τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Κυριακή το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για...

Ο χάρτης με τις 314 βόμβες που μετέτρεψαν σε «ναρκοπέδιο» το Ελληνικό

Πρόκειται για 314 βόμβες αεροπορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν βρεθεί εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Διακοπή κυκλοφορίας στα Λιμανάκια λόγω κατολισθήσεων

Πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας τη Μεγάλη Δευτέρα στα Λιμανάκια από τις 06.00 έως τις 16.00 το απόγευμα.

Στην Κυψέλη τον Μάιο το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου!

Το Κυψέλη Mundial, όπως είναι η ακριβής ονομασία του, θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αλεπότρυπας το διήμερο 11 και 12 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Κυψέλη τον Μάιο το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου!

Το Κυψέλη Mundial, όπως είναι η ακριβής ονομασία του, θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αλεπότρυπας το διήμερο 11 και 12 Μαΐου.