12 νέες ψηφιακές κάμερες για τον έλεγχο της κίνησης στις λεωφορειολωρίδες

Οι κάμερες έχουν εγκατατασταθεί για να καταγράφουν παραβάσεις οδηγών που μπαίνουν παρανόμως σε λωρίδες που είναι για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ασθενοφόρα.

Οι κάμερες που εγκατέστησε ο ΟΑΣΑ σε συνεργασία με την Τροχαία λειτουργούν καθημερινά και Σάββατο από τις 6 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα.

Το ύψος της σύμβασης για την αγορά και τη λειτουργία των καμερών έφτασε τα 454.088 ευρώ. Η σύμβαση αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 12 νέων ψηφιακών καμερών και ισάριθμων θαλάμων υποδοχής για την επιτήρηση των λεωφορειολωρίδων και την καταγραφή παραβάσεων ορίων ταχύτητας.

Στη σύμβαση περιλήφθηκε και η δημιουργία δύο σταθμών εργασίας για τη λειτουργία των καμερών και συγκεκριμένα την επεξεργασία των φωτογραφιών, τη βεβαίωση της παράβασης και την αποστολή των κλήσεων.

Πού βρίσκονται οι νέες κάμερες

Οι 12 νέες κάμερες τοποθετήθηκαν από τον ΟΑΣΑ, σε συνεργασία με την Τροχαία, σε δρόμους όπου παρατηρείται έντονα η συγκεκριμένη παραβατική συμπεριφορά από τους οδηγούς. Συγκεκριμένα πέντε (5) κάμερες τοποθετήθηκαν στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, τρεις (3) στη Λ. Μεσογείων, τρεις (3) στη Λ. Αλεξάνδρας και μία στη Λ. Κηφισίας.

Οι λεωφορειολωρίδες υπόκεινται σε ωράριο που ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 06:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και το Σάββατο από τις 06:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα. Για τις λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής το ωράριο είναι 24ωρο.

Ο ΟΑΣΑ θα παραδίδει στις Διευθύνσεις της Τροχαίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κρυπτογραφημένο υλικό που θα λαμβάνεται από τις νέες ψηφιακές κάμερες, έτσι ώστε τα αρμόδια όργανα να βεβαιώνουν και να αποστέλλουν τις παραβάσεις. Το σύστημα ελέγχου ταχύτητας (ραντάρ – φωτογραφικής κάμερας) τοποθετημένο σε στύλο – καμπίνα (θάλαμο) θα ελέγχει την ταχύτητα όλων των διερχομένων οχημάτων. Το όχημα που παραβιάζει την Α.Λ.Λ. θα καταγράφεται και θα αποτυπώνεται στη φωτογραφία.

Ποια στοιχεία θα εμφανίζονται στη φωτογραφία

Η ταχύτητα κίνησης, το σημείο/λωρίδα της παράβασης, η κατεύθυνση, η ημερομηνία, η ώρα καθώς επίσης και κάθε στοιχείο που κρίνεται απαραίτητο για την τεκμηρίωση της παράβασης. Η παράβαση θα καταγράφεται σε φωτογραφία μέσω ειδικής έγχρωμης ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού επιβατικών (Ι.Χ.) και φορτηγών.

Οι νέες κάμερες είναι ψηφιακές και πήραν τη θέση των παλαιότερων αναλογικών καμερών.

Στις αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων παράλληλης ροής επιτρέπεται η κίνηση και η στάση, αλλά απαγορεύεται η στάθμευση των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία και τρόλεϊ), των ιδιωτικών μέσων μαζικής μεταφοράς (τουριστικά λεωφορεία, σχολικά, κ.α.), των μηχανοκίνητων και μη δικύκλων (μοτοσυκλέτες, παπιά, scooter, ποδήλατα) και των οχημάτων άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, αστυνομικά, κλπ). Για όλα τα υπόλοιπα οχήματα (Ε.Ι.Χ., ΤΑΞΙ, ημιφορτηγά ή φορτηγά), απαγορεύεται η κίνηση και η στάθμευση.

Για τους οδηγούς που παραβαίνουν τις διατάξεις του ΚΟΚ για τη χρήση της λεωφορειολωρίδας το πρόστιμο είναι 200 ευρώ. Μάλιστα, σε περίπτωση στάθμευσης σε λεωφορειολωρίδα, επιπλέον του προστίμου εισόδου, αφαιρούνται οι πινακίδες και απομακρύνεται το όχημα. Τέλος, τα έσοδα από τα πρόστιμα εισπράττονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι από τον Ο.Α.Σ.Α.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το Αγιο Φως με ειδική πτήση

Θα ακολουθήσει η μεταφορά του με ειδικές πτήσεις στην ελληνική επικράτεια, από τις εταιρείες Aegean και Sky Express, σε εννιά και επτά προορισμούς αντίστοιχα.

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Η γνωστή ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 77 ετών.

Ημέρα του Πολέμου των Άστρων

Η 4η Μαΐου επελέγη από την παραφθορά της πιο γνωστής ατάκας της σειράς.

«Μετά Δόξης»: Το Νέο άλμπουμ του Ανδρέα Κατσιγιάννη

Χρειάστηκαν σχεδόν πέντε ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί η τριλογία

Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω άνδρας που έκοβε σωλήνες σε πυλωτές πολυκατοικιών (VIDEO)

Το περιστατικό κατήγγειλε στην Αστυνομία κάτοικος της περιοχής, η οποία υπέδειξε το δρόμο που ακολούθησε ο δράστης για να διαφύγει.

“Δεν είναι παιχνίδι” – Το μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ. για τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα

Το τελευταίο διάστημα έχουν κατασχεθεί πάνω από 180.000 βεγγαλικά και κροτίδες, ενώ έχουν συλληφθεί πάνω από 100 άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το Αγιο Φως με ειδική πτήση

Θα ακολουθήσει η μεταφορά του με ειδικές πτήσεις στην ελληνική επικράτεια, από τις εταιρείες Aegean και Sky Express, σε εννιά και επτά προορισμούς αντίστοιχα.

Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω άνδρας που έκοβε σωλήνες σε πυλωτές πολυκατοικιών (VIDEO)

Το περιστατικό κατήγγειλε στην Αστυνομία κάτοικος της περιοχής, η οποία υπέδειξε το δρόμο που ακολούθησε ο δράστης για να διαφύγει.