Οικία Κωλέττη | Tο σπίτι με την «πήλινη γυναίκα» στην Πλάκα (Video)

Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, μπορεί κανείς να παρατηρήσει και να δει κτήρια, μνημεία και γωνιές που οι περισσότεροι αγνοούμε ή προσπερνάμε. Ένα από τα κτήρια αυτά είναι το μυστηριώδες σπίτι με την «πήλινη γυναίκα» – η αλλιώς η οικία Κωλέττη – στην Πλάκα, το αρχοντικό στο οποίο έμενε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ιωάννης Κωλέττης.

Η οικία Κωλέττη βρίσκεται στο τέλος της οδού Πολυγνώτου στην Πλάκα, κοντά στην Αρχαία Αγορά και στους πρόποδες του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Το νεοκλασικό αυτό αρχοντικό αποτελεί ένα εξαίσιο δείγμα αρχιτεκτονικής το οποίο ξεχωρίζει ακόμη και στην εγκατάλειψή του.

Η οικία Κωλέττη είχε κίτρινους τοίχους, γαλάζια παράθυρα και δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το ότι αποτελούσε ένα στολίδι της πόλης – δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι θεωρείται και πράγματι είναι ένα από τα ωραιότερα και ταυτόχρονα παλαιότερα σπίτια της Αθήνας.

Τον Μάρτιο του 1960, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, το διώροφο αρχοντικό κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. Αφέθηκε όμως στην τύχη του και στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ήταν ένα από τα πρώτα ακίνητα στην Πλάκα που είχε απαλλοτριώσει η Μελίνα Μερκούρη.

Οι σεισμοί που έπληξαν την Αθήνα το 1981 και το 1999 του έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στατικότητας.

Τον Απρίλιο του 2023 το Υπ. Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι η οικεία Κωλλέτη εντάσσεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάδειξης ιστορικών κτηρίων της Πλάκας. Στο κτήριο, στη συμβολή των οδών Πολυγνώτου και Διοσκούρων, θα στεγαστεί η σπουδαία κληρονομιά, που άφησε ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτη.

Ο Κωλέττης και ο μύθος με τη μαϊμού

Το σπίτι συνοδεύει και ένας παράξενος μύθος από τον οποίο έχει γίνει γνωστή μια φράση. Είναι μια από τις πιο γνωστές, ίσως, ατάκες από τότε που ο Ιωάννης Κωλέττης έμενε σε αυτό το σπίτι της Πλάκας και αυτή είναι η «Μαϊμού του Κωλέττη». Τι λέει, λοιπόν, ο αστικός μύθος;

Σύμφωνα με όσα διαδίδονταν από στόμα σε στόμα, κάποια στιγμή ένας φίλος του Κωλέττη, του πήγε δώρο μια μαϊμού την οποία είχε φέρει από ένα ταξίδι του στο εξωτερικό. Η μαϊμού αποδείχτηκε ιδιαίτερα ενοχλητική όταν ο Πρωθυπουργός καλούσε κόσμο στο σπίτι του: επαιρνε τα γάντια, τα καπέλα και τα μπαστούνια των καλεσμένων και τα έκρυβε, ενώ μια φορά είχε κρύψει δύο τσιμπούκια σε ένα καπέλο και ένα παλτό ενός επισκέπτη.

Από τότε η έκφραση «μαϊμού του Κωλέττη» χαρακτηρίζει όποιον είναι ενοχλητικός.

Πηγή: exploringgreece.tv

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ημέρα του Πολέμου των Άστρων

Η 4η Μαΐου επελέγη από την παραφθορά της πιο γνωστής ατάκας της σειράς.

«Μετά Δόξης»: Το Νέο άλμπουμ του Ανδρέα Κατσιγιάννη

Χρειάστηκαν σχεδόν πέντε ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί η τριλογία

Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω άνδρας που έκοβε σωλήνες σε πυλωτές πολυκατοικιών (VIDEO)

Το περιστατικό κατήγγειλε στην Αστυνομία κάτοικος της περιοχής, η οποία υπέδειξε το δρόμο που ακολούθησε ο δράστης για να διαφύγει.

“Δεν είναι παιχνίδι” – Το μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ. για τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα

Το τελευταίο διάστημα έχουν κατασχεθεί πάνω από 180.000 βεγγαλικά και κροτίδες, ενώ έχουν συλληφθεί πάνω από 100 άτομα.

Tuba Day

Διεθνής Ημέρα της Τούμπας. Την πρώτη Παρασκευή κάθε Μαΐου οι τουμπίστες γιορτάζουν για να αναδείξουν αυτό το ογκώδες πνευστό όργανο.

Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μέχρι την Τετάρτη του Πάσχα

Λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό, Τραμ και ο Ηλεκτρικός θα προσαρμοστούν στα εορταστικά δεδομένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω άνδρας που έκοβε σωλήνες σε πυλωτές πολυκατοικιών (VIDEO)

Το περιστατικό κατήγγειλε στην Αστυνομία κάτοικος της περιοχής, η οποία υπέδειξε το δρόμο που ακολούθησε ο δράστης για να διαφύγει.

Tuba Day

Διεθνής Ημέρα της Τούμπας. Την πρώτη Παρασκευή κάθε Μαΐου οι τουμπίστες γιορτάζουν για να αναδείξουν αυτό το ογκώδες πνευστό όργανο.