Χάρης Δούκας στο Πρώτο Θέμα: Μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως 5 βαθμούς Κελσίου

 

-Κύριε Δούκα, διεκδικείτε την ηγεσία του Δήμου Αθηναίων- γιατί;

Διεκδικώ την ηγεσία του Δήμου Αθηναίων γιατί τώρα έχουμε μια μεγάλη — και ίσως μοναδική — ευκαιρία να διαμορφώσουμε μια βιώσιμη πόλη, που θα εξυπηρετεί τους πολίτες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ασφάλεια, διαφάνεια, αξιοπρέπεια και ουσιαστική φροντίδα.

Η ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου εμπειρία στο σχεδιασμό πόλεων για την ενεργειακή και περιβαλλοντική τους βιωσιμότητα με έχουν εξοπλίσει με τα εργαλεία για να ανταποκριθώ σε πολλές από τις κρίσιμες ανάγκες της πόλης μας, όπως η βελτίωση των υποδομών, η αειφόρος και πράσινη ανάπτυξη και η ενίσχυση των κοινωνικών δικτύων.

Όταν μάλιστα πρόκειται για την πόλη – κοιτίδα του πολιτισμού και της Δημοκρατίας, η πρόκληση και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη.

-Αλήθεια, η σχέση σας με την πολιτική πότε ξεκίνησε;

Πάντα με προσέλκυε η πολιτική ως προσφορά σε μια συλλογική προσπάθεια για να βελτιωθούν οι κοινωνικές – ανθρώπινες συνθήκες, ειδικά στις πόλεις. Για αυτό και η ακαδημαϊκή μου ενασχόληση αφορά σε πολιτικές στους τομείς που μόλις περιέγραψα. Η τάση αυτή εκδηλώθηκε ενεργά με την εκλογή μου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μετέπειτα ως γραμματέας του τομέα ενέργειας στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αλλά και με την ενεργή συμμετοχή μου σε δίκτυα επιστημονικών – κοινωνικών οργανώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατανοώ τη δυσπιστία που πολλοί συμπολίτες μου μπορεί να έχουν για την πολιτική, όμως δε θα πρέπει να αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής από τους πολίτες, αφού βρίσκεται πιο κοντά στην καθημερινότητα τους και μπορεί να προσφέρει πρακτικές λύσεις για τη ζωή τους.

-Και πως φτάσατε στο να αποφασίσετε να δώσετε μια εκ των πραγμάτων δύσκολη μάχη; Μια μάχη, που έχουν δώσει πριν από εσάς αρκετά στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής…

Ο τίτλος της παράταξής μας «Αθήνα Τώρα» είναι η απάντηση. Ο χρόνος δεν κυλάει ομοιόμορφα, αλλά με σημεία καμπής, σε κρίσιμες στιγμές μεταβάσεων Μία τέτοια στιγμή είναι και αυτή. Τώρα η ώρα να δράσουμε διότι αύριο μπορεί να είναι αργά.

-Πόσο ανεξάρτητη είναι όμως η υποψηφιότητά σας από τη στιγμή που εσείς είστε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ;

Είναι ιδιαίτερα τιμητικό που το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την υποψηφιότητά μου. Είναι όμως μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που υποστηρίζεται και από άλλες δυνάμεις που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, της αριστεράς, του πολιτικού φιλελευθερισμού και των κινημάτων. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς από το περιεχόμενο της διακήρυξης, την υποστήριξή της και την στελέχωση των υποψηφιοτήτων του συνδυασμού μας.

-Έχετε δηλώσει ότι δεν ψάχνετε (οι του συνδυασμού σας) για ειδικούς, γιατί είσαστε οι ειδικοί. Εννοείτε ότι ένας καθηγητής στο ΕΜΠ θα είναι αναμφίβολα και καλός Δήμαρχος;

Η πολιτική ιστορία δεν επιβεβαιώνει τη γνωστή πλατωνική άποψη πως οι «ειδικοί» είναι και κατάλληλοι ηγέτες. Ωστόσο, συνεχίζει να επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της συνδυασμένης ύπαρξης γνώσης και πολιτικής δράσης.

Η επιστημονική γνώση χωρίς πρακτική πολιτική εφαρμογή εξελίσσεται σε μία ψυχρή τεχνοκρατική προσέγγιση χωρίς κοινωνικό όραμα.

Η πολιτική δράση χωρίς την συνοδεία του γνωστικού υπόβαθρου καταλήγει σε τυπικά πρότυπα μιας ρηχής αντιπαράθεσης χωρίς δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων.

-Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι για σας- να υποθέσω- ένας κακός Δήμαρχος; Ή έχει κάνει έργο, το οποίο ως αντίπαλος δεν … μπορείτε να αναγνωρίσετε;

Οι μέρες και τα έργα της τρέχουσας διοίκησης του Δήμου βιώνονται καθημερινά από τους πολίτες της Αθήνας. Προκαλούν απογοήτευση και θυμό. Πρόκειται για μεγαλεπήβολα έργα βιτρίνας, χωρίς το μοχλό της πρακτικότητας, παρεμβάσεις εδώ και εκεί χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εμείς έχουμε μία τελείως διαφορετική προσέγγιση για την ανάπτυξη της πόλης. Για εμάς, ο χώρος της πόλης δεν είναι ουδέτερος, εμπορευματικός χώρος που γεμίζει με αντικείμενα, υποστυλώματα και σκαψίματα. Είναι σχέσεις, είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, και καμμιά λύση δεν μπορεί να ευδοκιμήσει με επιβολή «από πάνω», αλλά με όρους συνδιαμόρφωσης.

-Το δικό σας στοίχημα ξεκινά από το κέντρο ή από τις γειτονιές της Αθήνας;

Θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο τις ξεχασμένες γειτονιές, την υποτιμημένη καθημερινότητα στην πόλη, εκεί που οι άνθρωποι αναμετρώνται με τα προβλήματα της επιβίωσης. Ξεκινάμε λοιπόν από τους αναγκαίους μετασχηματισμούς στις γειτονιές, προς έναν ευρύτερο μετασχηματισμό που αγκαλιάζει το σύνολο της πόλης. Είναι το Σχέδιο μιας Πόλης – Δίκτυο που εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά του αστικού χώρου, μιας Πόλης – Ζωντανός Οργανισμός, όπου όλα τα όργανα πρέπει να λειτουργούν χωριστά και ως σύνολο ώστε η Πόλη να αναπνέει, να ζει, να σκέφτεται, να ονειρεύεται.

-Τα πάρκα τσέπης είναι η ενδεδειγμένη λύση; Αν εκλεγείτε θα συνεχίσετε προς αυτήν την κατεύθυνση ή θα αλλάξετε το μοντέλο;

Δεν αρκούν. Η Αθήνα είναι στις τελευταίες θέσεις σε ποσοστό κάλυψης πρασίνου. Είναι επίσης από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με την χειρότερη ποιότητα αέρα. Ο δικός μας ρεαλιστικός στόχος είναι η φύτευση τουλάχιστον 5.000 δέντρων κάθε χρόνο.

-Μπορεί η Αθήνα να προστατευτεί από τις υψηλές θερμοκρασίες και να γίνει περισσότερο φιλόξενη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της;

Ναι, μπορούμε με στοχευμένες δράσεις να μειώσουμε τη θερμοκρασία στην πόλη μέχρι 5oC. Έχουμε ετοιμάσει μέχρι και podcast, που επεξηγούμε ακριβώς το πώς.

-Σε πόσο χρόνο δηλαδή μπορεί να αποδώσει η συγκεκριμένη πρόταση;

Στο τέλος της 5ετίας μπορούμε να το έχουμε πετύχει. Οι δεσμεύσεις μας είναι συγκεκριμένες και είναι δεσμεύσεις που δεν θα πάνε «περίπατο».

-Ο νυν Δήμαρχος έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τις παρεμβάσεις σχετικά με το «μεγάλο περίπατο», ειδικά στην Πανεπιστημίου, στην καρδιά της Αθήνας. Έχουν δίκιο όσοι τον κατηγορούν; Τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει;

Θα έπρεπε η πρώτη παρέμβαση να αφορά την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, διασφαλίζοντας τις τροφοδοσίες των μαγαζιών και τους μόνιμους κατοίκους της, όπως συμβαίνει στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το ράβε – ξήλωνε της Πανεπιστημίου περισσότερο με πείραμα έμοιαζε. Πειράματα όμως κάνουμε στα εργαστήρια, όχι με τις ζωές και την καθημερινότητα των πολιτών.

-Έχετε προφανώς ήδη ανταλλάξει απόψεις με τους κατοίκους στις γειτονιές της Αθήνας. Έχετε ακούσει τα αιτήματά τους. Ποια ξεχωρίζετε; Έχετε συγκεκριμένες απαντήσεις;

Οι πολίτες θέτουν σε πρώτη σειρά τα προβλήματα της καθημερινότητας όπως οι συνθήκες διαβίωσης, οι καθαρές γειτονιές, η ασφάλεια, η πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

-Το σύστημα ανακύκλωσης του Δήμου της Αθήνας λειτουργεί;

Ο Δήμος Αθηναίων είναι ουραγός στην ανακύκλωση (στην 48η θέση από τους 66 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής). Αυτή η ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής κοστίζει ακριβά στις Αθηναίες και τους Αθηναίους.

Θα δώσω ένα παράδειγμα. Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος από τον Ν 4819/2021 να επεκτείνει τον καφέ κάδο στο σύνολο του δήμου. Δεν το κάνει όμως. Αν τον είχε επεκτείνει στο 100%, τότε θα εξοικονομούσε περίπου 2.5 εκ ευρώ τον χρόνο.

-«Η υποψηφιότητα Κασιδιάρη είναι ύβρις για τους δημοκρατικούς πολίτες». Αρκεί η δήλωση ή σκέφτεστε να λάβετε κάποια επιπλέον πρωτοβουλία;

Η αντίδραση της δημοκρατίας απέναντι στις απειλές εναντίον της είναι περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη νομιμότητα, περισσότερη κοινωνική φροντίδα, με μείωση των ανισοτήτων.

Καλούμε τους πολίτες να δώσουν αποφασιστική απάντηση στη βία, το ρατσισμό και το μίσος, στην κάλπη των δημοτικών εκλογών

-Τάσσεστε υπέρ της συνεργασίας και της συνέργειας. Μπορείτε να αποκαλύψετε τα πεδία;

Έχουμε καταθέσει ένα διαφορετικό σχέδιο για την Αθήνα με το τρίπτυχο: Πράσινη, Ασφαλής και Δημιουργική Πόλη για όλους. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε διάλογο για τα θέματα αυτά και τις πρακτικές εφαρμογής τους, με κάθε συλλογικότητα και με κάθε πολίτη.

-Το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που σας στηρίζει έλαβε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές χαμηλά μονοψήφια ποσοστά στις περιοχές της Αθήνας. Παραμένει χαμηλά ο πήχης και για τη δική σας μάχη;

Όχι. Πιστεύουμε ότι η δυναμική των απόψεών μας μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή των συσχετισμών.

-Δηλαδή «βλέπετε» και δεύτερο γύρο;

Ναι, είναι εφικτό και θα το καταφέρουμε

-Αν όμως δεν τα καταφέρετε, πως θα κινηθείτε προς τη δεύτερη Κυριακή; Θα στηρίξετε τον Κώστα Μπακογιάννη ή τον Κώστα Ζαχαριάδη;

Σε όλα τα πιθανά ή φανταστικά σενάρια που ακούγονται, η απάντηση είναι μία: Αυτονομία στις αποφάσεις, προγραμματικές συγκλίσεις και τώρα και μετά και σε κάθε βήμα. Με ανοικτό διάλογο αλλά όχι σε συμφωνίες «κορυφής» ερήμην του λαού της Αθήνας. Η Αθήνα θα δείξει τον δρόμο.

-Είναι ο Δήμος της Αθήνας εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή; Θα σας δούμε, για παράδειγμα, υποψήφιο στις ευρωεκλογές;

Η σχέση μου με την Αθήνα δεν είναι ευκαιριακή. Είναι μια σχέση ζωής. Θα είμαι εδώ από όποια θέση με τοποθετήσουν οι δημότες της πόλης μου.

-Ποια κριτήρια κυριάρχησαν για την επιλογή των ανθρώπων που στελεχώνουν τον συνδυασμό σας;

Είμαι υπερήφανος και ευγνώμων για τους ανθρώπους που πλαισιώνουν τον συνδυασμό. Είναι μια ανιδιοτελής προσφορά από ανθρώπους που πιστεύουν ότι κάτι καινούργιο πρέπει τώρα να ξεκινήσει στην Αθήνα. Είναι μια συνάντηση ανθρώπων, πολλές φορές με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, από τους χώρους των επιστημών, της εργασίας, των πολιτικών και κοινωνικών δράσεων. Όλους μας συνενώνει μια ανησυχία για την σημερινή κατάσταση και η αισιοδοξία ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν.

Όλη αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί παρά να έχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Στην Κυψέλη τον Μάιο το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου!

Το Κυψέλη Mundial, όπως είναι η ακριβής ονομασία του, θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αλεπότρυπας το διήμερο 11 και 12 Μαΐου.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Σάββατο το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Graphic Design)

Την ημέρα τιμούν οι επαγγελματίες του χώρου σε 17 χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα.

Από το Άλσος Παγκρατίου ξεκίνησε πιλοτικά η δράση “Καθαρίζουμε ενεργά”.

Εθελοντές πήραν τις σκούπες και ανέλαβαν δράση σκουπίζοντας το πάρκο της περιοχής τους.

Τα σχέδια «μετακόμισης» 9 υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ

Η επένδυση εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ και θα γίνει μέσω σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα.

Περίπατος Βιβλίου το Σάββατο στην Αθήνα

Ειδικές εκδηλώσεις στη Βουλή Ένωση που διοργανώνει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Κυψέλη τον Μάιο το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου!

Το Κυψέλη Mundial, όπως είναι η ακριβής ονομασία του, θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αλεπότρυπας το διήμερο 11 και 12 Μαΐου.

Περίπατος Βιβλίου το Σάββατο στην Αθήνα

Ειδικές εκδηλώσεις στη Βουλή Ένωση που διοργανώνει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου.