Η ιστορική ξύλινη «Παγόδα» στο Ελληνικό ζωντανεύει ξανά

Πρόκειται για μοναδικό κτίριο στο χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, από τα τέσσερα κτίσματα που είχαν προταθεί και κηρύχθηκε διατηρητέο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ το 2016.

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση επτά ωρών, το συμβούλιο είχε δεχθεί ομόφωνα να παραμείνει διατηρητέα η «Παγόδα», δίνοντας τον χαρακτηρισμό διατηρητέο μόνο στο υπόστεγο «Παγόδα», το οποίο κατασκευάστηκε από Άγγλους πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξ’ ολοκλήρου από ξύλο εσωτερικά και μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.

Το υπόστεγο «Παγόδα» βρίσκεται στην περιοχή Χασάνι, δίπλα στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ. Η κατασκευή του χρονολογείται πριν από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και χτίστηκε από τους Άγγλους, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν ως αποθήκη. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, στο υπόστεγο αυτό τοποθετούνταν αεροσκάφη για να προστατεύονται από τις αεροπορικές επιδρομές.

Με τη δημιουργία της Ολυμπιακής Αεροπορίας παραχωρήθηκε στην εταιρεία για τη στέγαση εγκαταστάσεών της. Είναι μονόχωρο κτίριο, ο φέρων οργανισμός του οποίου διαμορφώνεται με ξύλινους τοξωτούς φορείς, που θυμίζουν σκαρί βάρκας ανάποδα τοποθετημένης. Εκτιμάται ότι είναι ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα αυτού του είδους τεχνικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα

Στην ιστορική ξύλινη Παγόδα το Μουσείο Ελληνικού Κινηματογράφου!

Η ιστορική ξύλινη «Παγόδα», στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, προετοιμάζεται να στεγάσει το Μουσείο Ελληνικού Κινηματογράφου όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

Όπως ενημέρωσε σχετικά ο κ. Κωνσταντάτος, «κάτι μοναδικό στην Ελλάδα δημιουργείται στον πρωτοπόρο δήμο μας, στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, εκεί που ανάμεσα στα οικόπεδα που εξασφαλίσαμε βρίσκεται ένα μοναδικό διατηρητέο μνημείο, η περίφημη ξύλινη Παγόδα που κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς το 1939 και θυμίζει εσωτερικό ξύλινου πλοίου».

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης και όπως σημείωσε ο δήμαρχος πλέον «θα ζωντανέψει ο Ελληνικός Κινηματογράφος, η ιστορία του αλλά και σπάνια εκθέματα όλων των μεγάλων πρωταγωνιστών που γενιές και γενιές Ελλήνων μεγάλωσα μαζί τους».

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Κωνσταντάτος, «το μοναδικό αυτό έργο που θα προσκαλέσει αίσθηση, σύντομα θα πούμε περισσότερα σε συνέντευξη Τύπου όπου θα το παρουσιάσουμε αναλυτικά».

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνελήφθη ένας 27χρονος για ρίψη μολότοφ μετά την Ανάσταση στη Χαμοστέρνας

Σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικού υλικού από κοινού.

Επιστρέφει η καλοκαιρία μετά τις βροχές και τους ισχυρούς ανέμους

Η άνοδος του υδραργύρου θα καταγραφεί και την Τρίτη του Πάσχα με πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου. Πρόκειται για...

Πασχαλινό «Γεύμα Αγάπης» στο Ρουφ

Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους άστεγους συμπολίτες μας, οργανώνοντας ένα πασχαλινό τραπέζι, με «ζεστά» χαμόγελα, αγάπη και πνεύμα προσφοράς.

Οδηγός διατροφής για το Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Συστάσεις για εγκράτεια στο φαγητό, ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους καρδιοπαθείς.

Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

Μία τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πασχαλινό «Γεύμα Αγάπης» στο Ρουφ

Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους άστεγους συμπολίτες μας, οργανώνοντας ένα πασχαλινό τραπέζι, με «ζεστά» χαμόγελα, αγάπη και πνεύμα προσφοράς.