Σε πλήρη εξέλιξη το Πρόγραμμα αντιμετώπισης και Διαχείρισης Κουνουπιών της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

- Advertisement -

Με την καταγραφή σημαντικών αποτελεσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό των κουνουπιών αλλά και τα κρούσματα μολύνσεων από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, συνεχίζεται η εφαρμογή του Προγράμματος αντιμετώπισης και Διαχείρισης κουνουπιών από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Το Πρόγραμμα,  με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων και σύγχρονων μέσων, όπως είναι τα drones και υπό τη επίβλεψη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, είναι το πρώτο που εφαρμόζεται στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ παράλληλα πρωτοπορεί ως προς τη μέθοδο διαχείρισης του προβλήματος, καθώς λαμβάνει για πρώτη φορά υπόψη την ανάγκη για συνεχή και χωρίς καθυστερήσεις διαχείριση των κουνουπιών, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ιδιαίτερα ως προς την αντιμετώπιση της μετάδοσης του Ιού του Δυτικού Νείλου, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφουν εντυπωσιακή μείωση έως και μηδενισμό των κρουσμάτων στην Αττικής για το 2022 σε σχέση με το 2018 (βλ. σχετικό πίνακα).

Αξίζει να επισημανθεί ότι για το πρόγραμμα και για τις σχετικές δράσεις της Περιφέρειας Αττικής  αποδόθηκαν εύσημα από τον Π.Ο.Υ. στο Διεθνές Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία.

Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής θα συμμετάσχει ως ενδιαφερόμενο μέρος στο Επιστημονικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα IDAlert  με στόχο την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης σε αναδυόμενες υγειονομικές απειλές. Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο συμμετέχει στο πρόγραμμα ως επιστημονικός φορέας.

Παράλληλα, σε ό, τι αφορά το καινοτόμο Πρόγραμμα Τεχνικής Στείρων Εντόμων στην αποτελεσματική βιολογική διαχείριση κατά των κουνουπιών και σύμφωνα με τα στοιχεία που κατάγράφονται,  η συγκεκριμένη μέθοδος αναδεικνύεται  ως ιδιαίτερα αποτελεσματική και προκρίνεται ως η βέλτιστη λύση διαχείρισης του προβλήματος,

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, αναφερόμενος στον σχεδιασμό και στις δράσεις του ολοκληρωμένου προγράμματος Διαχείρισης και Αντιμετώπισης των κουνουπιών τονίζει:

«Με πρωτοποριακές μεθόδους, σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας και συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, θωρακίζουμε την Αττική και τις ζωές των πολιτών μας. Βασική  ασπίδα προστασίας των πολιτών, είναι η έγκαιρη παρέμβαση και στοχευμένη στρατηγική πρόληψης. Αυτό γίνεται σε συνδυασμό με τη συστηματική τήρηση των μέτρων σε ατομικό επίπεδο και την κοινότητα. Τα αποτελέσματα του εκτεταμένου προγράμματος ψεκασμών που εφαρμόζει η Περιφέρεια Αττικής σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, για την καταπολέμηση των κουνουπιών και τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι ορατά.  Με «όπλα» μας τα σύγχρονα μέσα υψηλής τεχνολογίας, αλλά και με πρωτοβουλίες, όπως το ειδικό πρόγραμμα τριετούς συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, καθώς και τη δημιουργία Παρατηρητήριου Ψεκασμών, σχεδιάζουμε ολοκληρωμένα την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου για την δημόσια υγεία».

Σημειώνεται ότι με το δεδομένο ότι ο Ιός του Δυτικού Νείλου, κατά τον ΕΟΔΥ, είναι πλέον ενδημικός στη χώρα, ως πρωτεύων στόχος των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής αναδεικνύεται η όλο και πιο έγκαιρη ενημέρωση και δράση για την αποφυγή ύπαρξης ανθρώπινων κρουσμάτων, μέσα από την συνεχή βελτίωση των προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών.

Για κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ανάλογα με τα αποτελέσματα που συλλέγονται και καταγράφονται, διαμορφώνεται ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά το πρόγραμμα εφαρμογών της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και Αντιμετώπισης του Προβλήματος των Κουνουπιών στην ειδική υποενότητα της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Αττικής.

ΕΤΟΣ

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΤΤΙΚΗ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

2022

286

0

0%

2021

59

3

5%

2020

145

2

1,4%

2019

227

25

11%

2018

316

160

51%

 

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εννέα Δήμαρχοι από πόλεις του εξωτερικού στηρίζουν με μηνύματά τους τον Κώστα Μπακογιάννη (Video)

Από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Νέα Υόρκη και από την Σόφια μέχρι το Πόρτο.

Στον «αέρα» η συναυλία του συγκροτήματος ColdPlay στο ΟΑΚΑ το 2024

Οι συναυλίες των Coldplay στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 8 και 9 Ιουνίου στο ανοιχτό γήπεδο του ΟΑΚΑ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Λόγω εορτασμού του Πολιούχου της Πόλεως των Αθηνών και της Λιτανείας της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Κλειστό για όλο το 2024 το ΟΑΚΑ | «Αυτοψία» από το 2020 διαπίστωνε σοβαρές φθορές λόγω έλλειψης συντήρησης

Το 2020 η ελληνική εταιρεία ΔΟΜΗ ΑΕ εντόπισε σοβαρότερα προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου.

Σπύρος Δημητρίου: «Η κάθοδος στην πολιτική επιτάσσει θυσίες»

Ο ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος του Βορείου Τομέα στην Περιφέρεια Αττικής, έρχεται στο προσκήνιο ως μια προσωπικότητα που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο που οι πολίτες αντιλαμβάνονται και συμμετέχουν στην τοπική πολιτική.

Πώς να χάσετε τα κιλά των διακοπών υγιεινά, χωρίς στερήσεις!

H Nutrichef σου προσφέρει μια σωστή εξατομικευμένη διατροφή μέσω συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Λόγω εορτασμού του Πολιούχου της Πόλεως των Αθηνών και της Λιτανείας της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Σπύρος Δημητρίου: «Η κάθοδος στην πολιτική επιτάσσει θυσίες»

Ο ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος του Βορείου Τομέα στην Περιφέρεια Αττικής, έρχεται στο προσκήνιο ως μια προσωπικότητα που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο που οι πολίτες αντιλαμβάνονται και συμμετέχουν στην τοπική πολιτική.