STEKI 46: Εγκαινιάστηκε ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα

Τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) του ΟΚΑΝΑ, στην Ελλάδα, εγκαινίασε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπουλου την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο Υπουργός Υγείας, κ. Αθανάσιος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός, κα Ζωή Ράπτη, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης και στελέχη του Οργανισμού.

Ο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης του ΟΚΑΝΑ “STEKI 46” διαθέτει την απαιτούμενη άδεια για τη λειτουργία του βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Είναι το γνωστό «στέκι» των εξαρτημένων συμπολιτών μας, στο οποίο λαμβάνουν υπηρεσίες και φροντίδα από την εξειδικευμένη ομάδα του ΟΚΑΝΑ. Η ονομασία του προέρχεται από τον χαρακτηρισμό που έχουν προσδώσει οι ίδιοι οι ωφελούμενοι για το συγκεκριμένο χώρο, όπου στεγάζεται ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ επί της οδού Καποδιστρίου 46.

Το “STEKI 46”αποτελεί, πλέον, τον χώρο στον οποίο ενεργοί χρήστες μπορούν να κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών επιτηρούμενοι, με ασφάλεια, με καθαρά σύνεργα, μειώνοντας τους κινδύνους για την υγεία τους, αλλά και τη μετάδοση νοσημάτων. Η θεραπευτική προσέγγιση του ΧΕΧ συνοδεύεται με τη φροντίδα υγείας και τη διασύνδεση των ωφελούμενων με άλλες υπηρεσίες, με απώτερο στόχο την ένταξή τους σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Παράλληλα, ο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης συμβάλει στον περιορισμό της όχλησης που μπορεί να δημιουργείται στα σημεία συνάθροισης των ουσιοεξαρτημένων, αλλά και της παραβατικότητας που πιθανόν συνδέεται με τη χρήση.

Ο χώρος είναι πλήρως εξοπλισμένος και στελεχωμένος με διεπιστημονική ομάδα για την κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων. Περιλαμβάνει 12 ειδικά διαμορφωμένες θέσεις για την ενέσιμη ή/και εισπνεόμενη χρήση, προ-αποκτημένων ψυχοδραστικών ουσιών, χώρους για την παραμονή των ωφελούμενων, ιατρείο για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας και την αντιμετώπιση περιπτώσεων υπερδοσολογίας, καθώς και χώρο για την παροχή συμβουλευτικής/ψυχολογικής υποστήριξης και διασύνδεσης των ωφελούμενων με θεραπευτικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες του ΧΕΧ εστιάζουν στην:

Προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών, την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, τη μείωση της διασποράς των μεταδιδόμενων νοσημάτων με τη διάθεση υλικού ασφαλούς χρήσης, την άμεση αντιμετώπιση περιπτώσεων υπερδοσολογίας (overdose), τη  δημιουργία επαφής με δύσκολα προσεγγίσιμους πληθυσμούς χρηστών, τη  διασύνδεση των ωφελούμενων με προγράμματα θεραπείας και δομές υγείας, τη  μείωση της όχλησης και της παραβατικότητας που πιθανώς συνδέεται με τη χρήση ψυχολογική/συμβουλευτική υποστήριξη και την  κάλυψη βασικών αναγκών (ατομική υγιεινή, σίτιση, ένδυση) σε άστεγους ουσιοεξαρτημένους.

Ο νέος ΧΕΧ, η διεύρυνση του πλαισίου της χορήγησης Ναλοξόνης από επαγγελματίες στο πεδίο, οι εντατικοποιημένες δράσεις streetwork, οι Ξενώνες Φιλοξενίας άστεγων ουσιοεξαρτημένων και οι δομές φροντίδας υγείας του ΟΚΑΝΑ διαμορφώνουν ένα ισχυρό Δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης, καλύπτοντας ολιστικά τις ανάγκες των ουσιοεξαρτημένων. Μάλιστα, το Δίκτυο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την ίδρυση και λειτουργία ακόμη 5 Κινητών ΧΕΧ σε συνεργασία του ΟΚΑΝΑ με το Δήμο Αθηναίων.

Στον χαιρετισμό της η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε: “Ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης, στο κέντρο της πρωτεύουσας, πλήρως εξοπλισμένος και στελεχωμένος με διεπιστημονική ομάδα ειδικών για την άμεση αντιμετώπιση περιπτώσεων υπερδοσολογίας και την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς και συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα εξαρτημένα άτομα. Πρόκειται για έναν χώρο στον οποίο μπορεί να γίνεται ασφαλής χρήση ναρκωτικών ουσιών, υπό επιτήρηση και με καθαρά σύνεργα, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται κατά το δυνατόν η υγεία των χρηστών και να αποφεύγεται η διασπορά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι εξάλλου και το ότι οι φιλοξενούμενοι στο STEKI 46 θα έχουν άμεση σύνδεση με τα βασικά θεραπευτικά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ”.

Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Αθανάσιος Θεοχάρης, στο χαιρετισμό του, τόνισε τη συμβολή του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης στη μείωση της βλάβης. Ο νέος ΧΕΧ «STEKI 46» αποτελεί τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης στην Ελλάδα και στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο κ. Θεοχάρης, αφού χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Ο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα είναι μία πραγματικότητα, που θα δώσει λύση στο πρόβλημα», ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα στελέχη του Οργανισμού που συνέβαλαν στην επίτευξη αυτής της καινοτομίας για το πεδίο των εξαρτήσεων και την χώρα.

Συμπλήρωσε ότι «Πλέον οι εξαρτημένοι συνάνθρωποί μας θα μπορούν με ασφάλεια, με εποπτεία, με καθαρά σύνεργα προασπίζοντας την ατομική τους υγεία αλλά και τη δημόσια υγεία, περιορίζοντας παράλληλα κάθε πιθανό κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή, να κάνουν χρήση και να πατήσουν γερά στο πρώτο σκαλοπάτι, ώστε να διαβούν την θεραπευτική πόρτα του ΟΚΑΝΑ για την αντιμετώπιση της εξάρτησής τους, αλλά και την απεξάρτηση.». Και κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ σημείωσε ότι «Σήμερα η μείωση της βλάβης εδραιώνεται με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ και με σαφές θεσμικό πλαίσιο».

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έκκληση του Δήμου Αθηναίων: Τι ώρα να κατεβάζουμε τα σκουπίδια λόγω του καύσωνα

Σε 24ωρη βάση η λειτουργία των Παιδικών Χαρών και των Ανοικτών Αθλητικών Κέντρων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Κωνσταντίνος Φίλης: Από τον διεθνή «στίβο» υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΓΑΣ

Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων που ξεκίνησε ως «μπόμπερ» της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, συνέχισε ως αθλητής στίβου και σήμερα διεκδικεί την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων.

Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Ιουλίου, με απόφαση του ΟΗΕ, με στόχο να αναδειχθεί η σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων στους νέους σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Δευτέρα το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Καύσωνας διαρκείας μέχρι την Παρασκευή | Οι κλιματιζόμενοι χώροι στην Αττική

Διαδραστικός χάρτης με τους κλιματιζόμενους χώρους για τη φιλοξενία και προστασία πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το πρώτο σπίτι της Γεωργίας Βασιλειάδου στο Μαρούσι – Ήταν η αμοιβή της από τον Φίνο

Ένα σπάνιο καρέ από την αείμνηστη ηθοποιό του ελληνικού κινηματογράφου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Φίλης: Από τον διεθνή «στίβο» υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΓΑΣ

Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων που ξεκίνησε ως «μπόμπερ» της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, συνέχισε ως αθλητής στίβου και σήμερα διεκδικεί την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων.

Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Ιουλίου, με απόφαση του ΟΗΕ, με στόχο να αναδειχθεί η σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων στους νέους σε παγκόσμιο επίπεδο.