Τι αλλάζει στα χρονικά όρια πληρωμής ή παραγραφής, δημοτικών τελών, κλήσεων και προστίμων

- Advertisement -

Χρονικό διάστημα το πολύ έως 5 χρόνια θα έχουν πλέον στο εξής στη διάθεσή τους οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων, από το χρόνο βεβαίωσης μιας οφειλής ή ενός προστίμου, προκειμένου να προχωρήσουν στην είσπραξη είτε πρόκειται π.χ. για δημοτικές κλήσεις, για πρόστιμα, για δημοτικά τέλη κλπ., αντί των 20 ετών που ισχύει έως σήμερα για τα παλαιά χρέη. Εάν δεν το επιτύχουν στο συγκεκριμμένο αυτό χρονικό διάστημα, οι οφειλές ή τα πρόστιμα παραγράφονται.

Αυτό προβλέπει διάταξη στο νομοθετικό πλαίσιο, για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, που ψηφίστηκε την Μ. Τρίτη από τη Βουλή, και το οποίο μεταξύ άλλων, παρέχει όπως η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ την δυνατότητα σε οφειλέτες ρύθμισης νέων ληξιπρόθεσμων δημοτικών χρεών σε 36-72 δόσεις, ενώ αναβιώνει και η παλιά ρύθμιση για εξόφληση χρεών σε έως 100 μηνιαίες δόσεις για όσους οφειλέτες είχαν υπαχθεί σε αυτή στο παρελθόν αλλά για διαφόρους λόγους την απώλεσαν.

To “κυνηγητό” για την είσπραξη δημοτικών κλήσεων, προστίμων κλπ. θα γίνεται, όπως και σήμερα, από τις δημοτικές αρχές με εισπρακτικά μέτρα αλλά και την επιβολή προσαυξήσεων για όσους αρνούνται να εξοφλήσουν.

Σε αρκετές περιπτώσεις η άρνηση εξόφλησης οφειλών αποδεικνύεται εκ των ουκ άνευ καθώς καραδοκούν συναλλαγές για διάφορες δικαιοπραξίες (μεταβιβάσεις ακινήτων,αγορές Ι.Χ) που αναγκάζουν τους οφειλέτες να πληρώσουν για να λάβουν πιστοποιητικό ενημερότητας από τους δήμους.

Οσον αφορά τα παλιά χρέη προς τους δήμους αυτά οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων θα μπορούν να τα διεκδικούν για 14 χρόνια καθώς μετά θα παραγράφονται.

Πρόκειται με ένα λόγο για οφειλές σε δήμους που βεβαιώθηκαν από το 2010 και μετά. Εξαίρεση αποτελεί οφειλή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για περιπτώσεις αδήλωτων επιφανειών εφόσον ένας δημότης αποφασίσει να δηλώσει το κρυφό εμβαδόν τους στον οικείο δήμο.

Στην περίπτωση αυτή το οφειλόμενο προς πληρωμή ποσό του ΤΑΠ θα παραμείνει “ζωντανό” για τους δήμους προς διεκδίκηση από τους οφειλέτες για μια 10ετία και στη συνέχεια θα παραγραφεί.

Τέλος, όσον αφορά τη ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων για νέες οφειλές σε δήμους που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τον Νοέμβριο του 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023 καθώς και για την αναβίωση της παλιάς ρύθμισης των έως 100 μηνιαίων δόσεων οι ενδιαφερόμενοι, όπως προβλέπεται στο νόμο, προκειμένου να κάνουν χρήση των ευνοικών αυτών διατάξεων, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο δήμο τους έως στις 30 Ιουνίου µέσω του διαδικτυακού τόπου του δήµου ή µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου ή µέσω ειδικής εφαρµογής του αρµόδιου Δήµου ή της Κεντρικής Ενωσης Δήµων Ελλάδος.

πηγή: Αθήνα 9.84

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στο Μαρούσι λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου

θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, κατά τις ώρες 08.00 έως 12.00.

45 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρξει μια πρώτη πρόταση για την αξιοποίηση έκτασης 240 στρεμμάτων στο Σχιστό, από ευρωπαϊκούς πόρους.

Οι Coldplay ανυπομονούν να έρθουν στην Αθήνα – Η ανάρτησή τους (VIDEO)

Οι Coldplay θα δώσουν δύο συναυλίες στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας στις 8 και 9 Ιουνίου.

Η απάντηση του Χάρη Δούκα για τον διορισμό του Ανδρέα Παπανδρέου στον Εθνικό Κήπο

Το δημοτικό συμβούλιο με μόλις 2 λευκά και μια αρνητική ψήφο, τον όρισε άμισθο μέλος του ΔΣ του Εθνικού Κήπου.

Ερμού: Άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε γυναίκα

Άμεσα ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ όπου και την μετέφερε στο νοσοκομείο με αιμορραγία.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου διευθύνων σύμβουλος στον Εθνικό Κήπο

Ο 42χρονος γιος του Γιώργου Παπανδρέου αναλαμβάνει τη διαχείριση του Εθνικού Κήπου με απόφαση του Δημάρχου της Αθήνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ανδρέας Παπανδρέου διευθύνων σύμβουλος στον Εθνικό Κήπο

Ο 42χρονος γιος του Γιώργου Παπανδρέου αναλαμβάνει τη διαχείριση του Εθνικού Κήπου με απόφαση του Δημάρχου της Αθήνας.