«Πόλεμος» ανακοινώσεων για τα έργα ανάπλασης στο Φαληρικό Δέλτα

- Advertisement -

«Κάναμε τα τελευταία 3,5 χρόνια, όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα 50 για την ανάπλαση και την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής» ξεκαθαρίζει η Περιφέρεια Αττικής στις αιτιάσεις των δημάρχων Καλλιθέας και Μοσχάτου Ταύρου.

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση ο Γιώργος Πατούλης σημειώνει ότι η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής εγγυάται την υλοποίηση του εμβληματικού έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ξεκαθαρίζει τα παρακάτω:

1. Δεν επιθυμούμε και δεν επιδιώκουμε καμία σύγκρουση.
Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν επιθυμεί τη σύγκρουση με καμία δημοτική αρχή. Στην προσωπική πολιτική αυτοδιοικητική του διαδρομή ο Γιώργος Πατούλης, ως Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ως Περιφερειάρχης Αττικής από τον Σεπτέμβριο του 2019 ως σήμερα, πάντοτε επεδίωκε συναινέσεις και συνεργασίες, ιδιαίτερα με τους αιρετούς του αυτοδιοικητικού θεσμού. Όμως σε καμία περίπτωση δεν συμβιβάστηκε με πρακτικές που έρχονται σε σύγκρουση με την αλήθεια και στρέφονται σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών, των τοπικών μας κοινωνιών.

2. Εμείς υλοποιούμε το αντιπλημμυρικό έργο του Ιλισσού. Με εξασφαλισμένομέρος της χρηματοδότησηςαπό το ΥΠΕΣ και δικούς μας επιπλέον πόρους
Το αντιπλημμυρικό έργο του Ιλισσού είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί την περιοχή πάνω από 30 χρόνια. Αυτά τα 30 χρόνια κανένας δεν έκανε τίποτα για να γίνει το έργο και να λυθεί ένα πρόβλημα, που απειλούσε τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής. Το πρόβλημα αυτό, το λύνει μέσα σε δύο χρόνια, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Εμείς διεκδικήσαμε και δεσμεύσαμε,επί υπουργίας Τ. Θεοδωρικάκου, από το Υπουργείο Εσωτερικών 10 εκ. ευρώ για την υλοποίηση του έργου, εμείς εκπονήσαμε την ώριμη μελέτη για την εκτέλεση του που δεν υπήρχε, κι εμείς θα διαθέσουμε από τους δικούς μας πόρους άλλα 5 εκ. ευρώ που απαιτούνται για την υλοποίησή του, εντάσσοντάς το στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής στις 4 Απριλίου. Το έργο θα δημοπρατηθεί το επόμενο δίμηνο και θα μπει στη διάρκεια της δικής μας θητείας τέλος, σε μια εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών.

3. Έχουμε ζητήσει από τον Δήμο Καλλιθέας να μας υποδείξει χώρο, για να κατασκευάσουμε με ίδιους πόρους νέο σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου.
Η Περιφέρεια Αττικής αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των αθλητικών σωματείων και των πολιτών του Δήμου Καλλιθέας, για σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Δ. Κάρναβο να μας υποδείξει χώρο εντός των ορίων της πόλης, προκειμένου να εκπονηθεί η αναγκαία μελέτη και να κατασκευαστεί με 100% χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου. Μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει γίνει. Η δική μας βούληση έχει εκφραστεί κι αναμένουμε από τον Δήμο την υπόδειξη του χώρου. Το γήπεδο αυτό θα το κατασκευάσουμε, ανεξάρτητα από το αν τελικά παραμείνει η όχι το υπάρχον σήμερα γήπεδο που λειτουργεί στα όρια της έκτασης που θα γίνειη ανάπλαση. Ξεκαθαρίζουμε επίσης ότι η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει το αίτημα του Δήμου προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να παραμείνει το γήπεδο στο σχέδιο ανάπλασης, αλλά σε κάθε περίπτωση, προσφέρουμε και εναλλακτική λύση. Από το Δήμο εξαρτάται αν θα προχωρήσει και η λύση αυτή.

4. Με σκληρή καθημερινή δουλειά, διασφαλίσαμε την υλοποίηση του πιο εμβληματικού έργου που έγινε ποτέ στην Αττική
Η ανάπλαση του Φαληρικού είναι ένα αίτημα των τελευταίων 50 χρόνων. Στο διάστημα αυτό, ελάχιστα έγιναν για την υλοποίηση του. Το έργο ξεκίνησε πρόχειρα, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το σύνολό του, χωρίς τις κατάλληλες μελέτες και χωρίς να πληρεί τους αναγκαίους περιβαλλοντικούς όρους, ώστε να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.. Γι’ αυτό στην αρχή επιλέχθηκε να υλοποιηθεί με πόρους της Περιφέρειας.

Τα τελευταία 3,5 χρόνια δουλέψαμε συστηματικά, ξεπεράσαμε χρηματοδοτικά και μελετητικά εμπόδια, τις καθυστερήσεις στην παράδοση και στο αυξημένο κόστος των υλικών εξαιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Καταφέραμε με τον τρόπο αυτό να ολοκληρώσουμε το 97% της Α’ Φάσης του έργου, να συμπληρώσουμε τις μελέτες ώστε να ανταποκρίνονται στους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που απαιτεί η Ε.Ε. και να εξασφαλίσουμε 365 εκ. ευρώ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, για να κάνουμε το όνειρο πράξη. Στο Φάληρο θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Ελλάδος κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, οι πολίτες της Αττικής θα αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση στο παραλιακό της μέτωπο, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα δουν να αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους και η αξία των περιουσιών τους.

Πλέον μιλάμε για ένα άλλο έργο, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
Για ένα έργο που πληρεί πλέον τους πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, διαθέτει εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και δημοπρατείται άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και έλεγχοι, από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Αυτή είναι η αλήθεια για την ανάπλαση του Φαληρικού και την αλήθεια αυτή καλούμε τις διοικήσεις των δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου Ταύρου να την ακούσουν με ανοικτό μυαλό και χωρίς διάθεση για ανώφελες συγκρούσεις. Άλλωστε και οι δύο πλευρές, Περιφέρεια Αττικής και Δήμοι, τον ίδιο στόχο υπηρετούμε.

Να πάμε την Αττική και τους Δήμους μας, ακόμη πιο ψηλά.

Share it!
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ξανά στους δρόμους η λεωφορειακή γραμμή Χ80 Πειραιάς – Ακρόπολη – Σύνταγμα Express

Η γραμμή Χ80 καλύπτει, κυκλικά, σε 60 λεπτά περίπου, απόσταση 27 χιλιομέτρων, δηλαδή, σε μισή ώρα, ο επιβάτης μπορεί να φτάσει στο κέντρο της Αθήνας από το λιμάνι του Πειραιά και αντίστροφα.

«Η άλλη όψη του νομίσματος» στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων της.

Το νέο “σπίτι” του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στο Βοτανικό – Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις (ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ + ΒΙΝΤΕΟ)

Κλειστό γυμναστήριο 3.100 θέσεων – Κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων - Επτά προπονητήρια - Προπονητήριο ΑμΕΑ – Δύο αίθουσες ενδυνάμωσης.

Πρεμιέρα πολιτισμού στο Αττικό Άλσος με τον «Πλάτωνα» του Θεοδόση Πελεγρίνη

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ένα από τα ωραιότερα πάρκα της Αθήνας με περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Περιλαμβάνει παιδική χαρά, υπαίθριο γυμναστήριο, χώρους πικ νικ και μικρές διαδρομές ποδηλάτου.

44 εκατ. Ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για έργα, μελέτες και αναπτυξιακές δράσεις στην Αίγινα

Στο επίκεντρο των επαφών του Γ.Πατούλη η υλοποίηση έργων σε υποδομές που αφορούν στην ασφάλεια, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, την υγεία των πολιτών και τη σχολική στέγη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξανά στους δρόμους η λεωφορειακή γραμμή Χ80 Πειραιάς – Ακρόπολη – Σύνταγμα Express

Η γραμμή Χ80 καλύπτει, κυκλικά, σε 60 λεπτά περίπου, απόσταση 27 χιλιομέτρων, δηλαδή, σε μισή ώρα, ο επιβάτης μπορεί να φτάσει στο κέντρο της Αθήνας από το λιμάνι του Πειραιά και αντίστροφα.

«Η άλλη όψη του νομίσματος» στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων της.